• BIST 9774
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Rumların gemi hilesi

Rumların gemi hilesi
Liman ambargosunu delmek isteyen Rum Yönetimi, Sicil kaydı Kıbrıs'ta bulunan Rus, Ukrayna, Alman ve Liberya bayraklı gemilerle Türk limanlarına girmeye çalışıyor.
RUMLARIN GEMİ HİLESİ Gümrük Birliği Ek Protokolü'nün imzalanmasının ardından Rumların Türkiye'ye yönelik baskıları artmaya başladı.

3 Ekim'de başlayacak AB müzakereleri öncesi Türkiye'yi köşeye sıkıştırmaya çalışan Rumlar, Türk limanlarının gemilerine açılması için her yolu deniyor.

Türkiye'nin Kıbrıs Rum Yönetimi gemilerine yönelik uygulamaları, 1997 yılından itibaren Dışişleri Bakanlığı'nın mütekabiliyeti (karşılıklılık ilkesi) esas alan bir genelge doğrultusunda sürdürülüyor. Uygulamada Türkiye, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi dışındaki diğer devletlerle sorun yaşamamak için bayrak devleti, sicili ve kayıtlı sahibi ile geminin geldiği ve gittiği limanlara dayalı bir kontrol sistemi uyguluyor.

LİMANDAN DÖNDÜLER

Sicil kaydı, son limanı, armatörü ya da bayrağı Rum Kesimi'ne ait olan gemiler Türk limanlarına kabul edilmiyor. Sicil kaydını geminin nüfus kaydı olarak da tanımlamak mümkün. Bir geminin sicil kaydı ile o an taşıdığı bayrak farklı olabiliyor. Türkiye, bu iki kaydı da inceliyor. Eğer bundan bir tanesinin Rum Kesimi'ne ait olduğu tespit edilirse geminin girişine izin verilmiyor. Bununla birlikte armatörü Rum olan gemilerin de Türk limanlarına girişi yasak.
Özellikle Yunanlı, Rus ve Ukraynalı gemi sahipleri, Kıbrıs Rum Yönetimi'ndeki bazı kolay bayrak avantajlarını kullanarak, Kıbrıs Rum Yönetimi bayrağı taşıyor. Rum Yönetimi bu avantajı kullanmak ve Türkiye'nin fiili ambargosunu delmek için kendi ülkesinde sicil kaydı bulunan veya işletmesi olan Rus, Yunan, Ukrayna İsrail ve Liberya bayraklı ülkelerin gemilerini kullanmaya başladı. Son olarak Liberya bayrağı taşıyan kimyasal tanker Hans Schol ve Rus bayrağı taşıyan Anna isimli kuru yük gemileri, Türk limanlarına giriş yapmak isterken yakalandı. İskenderun Limanı'nda Hans Schol, İzmit Limanı'nda ise Anna'nın evraklarını inceleyen kontrol uzmanları, gemilerin bayraklarının farklı ülkelere ait olmasına rağmen sicil kayıtlarının Kıbrıs Rum Kesimi'nde bulunduğunu tespit ederek, limana giriş izni vermedi. Rum Kesimi Türk limanlarını zorlamak için başka yollar da deniyor. Alman, Ukrayna ve İsrail bandıralı bazı gemilerin, acentaları kanalıyla başta İzmir Limanı olmak üzere Türk limanlarına giriş için başvuru yaptığı bildirildi. Ancak başvurular, Denizcilik Müsteşarlığı tarafından geri çevrildi. Ret cevabına gerekçe olarak ise gemilerin Rum Kesimi'ne kayıtlı armatörler tarafından işletilmesi gösterildi. Rum Gemilere Giriş YasakUlaştırma Bakanaı Binali Yıldırım Rum Bayraklı veya Rum kökenli armatörlere ait gemilere uygulanan yasakla ilgili şunları söyledi "Bu yasağın nasıl uygulanacağı belli. Sahibi, bayarağı, uğradığı son liman GKRK olursa Türk limanlarına giremez. Ama bunu değiştirirse, geriye doğru götüremeyiz. Buna gerek yok. tanımadığımız bir ülkenin gemilerinin limanlarımıza girmesine müsade edemeyiz."

Kaynak:Recep CANPOLAT-Akşam Gazetesi
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim