• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

Rumlar'dan Ulusal Deniz Gözetleme Merkezi

Rumlar'dan Ulusal Deniz Gözetleme Merkezi
Güney Kıbrıs’ın, ilan ettiği sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki denizin gözetlenmesi amacıyla, “Ulusal Deniz Gözetleme Merkezi” kurulmasına karar verildiği belirtildi.

Güney Kıbrıs’ın, ilan ettiği sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki denizin gözetlenmesi amacıyla, “Ulusal Deniz Gözetleme Merkezi” kurulmasına karar verildiği belirtildi.

Politis gazetesi “Kıbrıs MEB’inde Big Brother” başlıklı haberinde Rum Bakanlar Kurulu’nun, Savunma Bakanlığı’nın, ilgili diğer üç Bakanlıkla vardığı uzlaşma sonucu sunduğu, “Ulusal Deniz Gözetleme Merkezi” kurulması önerisini, geçtiğimiz Pazartesi günü onayladığını yazdı.

Gazete “Ulusal Deniz Gözetleme Merkezi”nin Rum Savunma Bakanlığı koordinatörlüğünde, ilgili diğer üç Bakanlık ile yapılacak işbirliği çerçevesinde hizmet vereceğini belirtti.

Gazete, Mari’deki, “Evangelos Florakis” Deniz Üssünde bulunan ve de Deniz Gözetleme Merkezi bünyesinde hizmet veren, mevcut izleme sistemlerinin, birbirleri arasında irtibat bulunmadığını, bütünlüklü ve kayda değer deniz görüntüsü sunma konumunda olmadığını belirtti.

Deniz araştırmaları ve de Doğu Akdeniz’deki hidrokarbondan faydalanılması nedeniyle artan gereksinimlerden dolayı “Ulusal Deniz Gözetleme Merkezi” kurulmasına karar verildiğini belirten gazete, Gözetleme Merkezi’nin geliştirilmesinin, ilk aşamadaki maliyetinin  21 bin Euro olacağını ancak 2015 yılına kadar bunun maliyetinin aşamalı olarak 6 milyon Euro’ya çıkacağını yazdı.

Gazete söz konusu maliyetin, Rum Savunma, Bayındırlık ve Adalet Bakanlıkları tarafından üstlenileceğini de belirtti.

Habere göre Rum Savunma Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu’na gönderilen ilgili öneride “Özellikle Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin ve de bölgedeki devletlerin, Münhasır Ekonomik Bölgelerinde, hidrokarbon bulunmasının ardından, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin deniz gözetleme çizgisinde artan faaliyetlerin, gerek askeri gerekse ticari alandaki gözetimin artırılmasını, ayrıca buna eş zamanlı olarak ilgili birimlerin faaliyetlerinin koordinasyonunu gerektirdiği” ifadesi yer aldı.

Söz konusu öneride ayrıca “Buna eş zamanlı olarak AB ile diğer uluslararası unsurlar, deniz çevresindeki güvenliğin artırılması yönünde çalıştığı” şeklinde ifade de yer aldı.

Gazete önerinin onaylanmasıyla birlikte, deniz bölgesinin içinde bulunduğu duruma ilişkin net verilerin elde edilmesinin mümkün olacağını, aynı zamanda denize ilişkin söz konusu net verilerin, devletin uluslararası anlaşmalara hizmet etmesi çerçevesinde, AB üyesi ülkelere  ve diğer ülkelere de verilebileceğini yazdı.

Gazete Güney Kıbrıs’ta bugün bulunan deniz gözetleme sistemleri arasında “Vessel Traffic Monitoring and Information System” (VTMIS), “Vessel Monitoring System (VMS) gibi sistemlerin ve bazı balıkçı sığınakları ile limanlarda kameraların da var olduğunu belirtti.

Derviş Eroğlu'ndan açıklama

Bu arada KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin sözde münhasır ekonomik bölge içinde Deniz Gözetleme Merkezi kurmasını değerlendirdi. Eroğlu, "Gözetleme merkezi kurmakla, o yeri savunma arasında çok büyük fark var. Gayri yasal yollara gireceklerse, Anavatan Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin haklarına halel getirecek bir durum yaşanırsa bu gibi yerler kendilerini korumaya yetmeyecek" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Güney Kıbrıs'ın sözde "Münhasır Ekonomik Bölge"deki denizin gözetlenmesi amacıyla, 'Ulusal Deniz Gözetleme Merkezi' kurmasını değerlendirdi. Diyalog kapısının açık olması halinde böyle bir önleme gerek kalmayacağını söyleyen Eroğlu, Rumlar'ın kendi topraklarına deniz gözetleme merkezi kurulmasına engel olmayacaklarını ancak yapılanın gereksiz olduğunu belirtti. Eroğlu, "Eğer akıllarında suları ısıtma ya da gayri yasal yollara başvurmazlarsa, gözetleme yerlerinin hiçbir gereği yoktur" dedi.

Gözetleme merkezi kurmakla, o yeri savunma arasında çok büyük fark olduğunu belirten Eroğlu, "Gayri yasal yollara gireceklerse, Anavatan Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin haklarına halel getirecek bir durum yaşanırsa bu gibi yerler kendilerini korumaya yetmeyecek" uyarısında bulundu.

Kıbrıs Türk tarafının doğalgazı çıkardıktan sona Avrupa'ya pazarlanması yönünde önerileri olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rumların yeni seçilecek başkan ve hükümetin bu önerileri değerlendirmesi ve diyalog kapısını açık tutması durumunda, gözetleme merkezlerine ihtiyaç kalmayacağını belirtti.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim