• BIST 9068.98
  • Altın 2324.567
  • Dolar 32.3719
  • Euro 34.9559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Rumlar, KKTC’ye yüzde 30 ‘gaz parası’ teklif etti

Rumlar, KKTC’ye yüzde 30 ‘gaz parası’ teklif etti
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'in Doğu Akdeniz'de Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesindeki doğal kaynakların kullanımıyla ilgili sorunun çözülmesi için KKTC'ye doğalgaz satışından yüzde 30 pay vermeyi teklif ettiği belirtildi.

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz ve sondaj gerilimine son vermek amacıyla KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya geçen ay yazılı sunduğu teklifin içeriğini açıkladı.

Rum lider, Türkiye’nin Rumlarla deniz sınırı belirlemesi karşılığında kendi sondajlarından elde edilecek gelirin yüzde 30’unu Kıbrıslı Türkler’e vermeyi teklif etti. Akıncı, Kıbrıs Türklerinin karar alma süreçleri içinde yer almaması nedeniyle teklifi ciddi bulmadı.

Kıbrıslı Türklerin ‘ortak karar alalım’ çağrılarını sürekli reddeden Rum lider Nikos Anastasiadis, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile 9 Ağustos’ta yaptığı gayri resmi görüşmede karşı teklifte bulundu. Teklifin içeriği, sözlü yapılması nedeniyle açıklanmadı. Öte yandan Rum medyası, teklifin Akıncı üzerinden Türkiye’ye de gittiğini ileri sürdü.

ÖNCE SÖZLÜ SONRA YAZILI

Doğalgaz teklifini yazılı hale getiren ve görüşmeden sonra Akıncı’ya ulaştıran Rum lider Nikos Anastasiadis önceki gün içeriğini açıkladı. Rum medyasına konuşan Anastasiadis, diplomaside ‘non-paper’ adı verilen ve gayri resmi belge anlamına gelen teklifinin detaylarını şöyle anlattı:

Rum yönetimi, tek yanlı parsellediği Doğu Akdeniz’deki enerji faaliyetleriyle ilgili Kıbrıslı Türkleri bilgilendirecek.

Hürriyet’te yer alan habere göre, Rumlar enerji çalışmalarından en erken 2022’de gelir elde etmeye başlayacak. Oluşturulan enerji fonundan Kıbrıslı Türklere yüzde 30 pay ayrılacak.

Türkiye, Kıbrıs Rum yönetimi ile Doğu Akdeniz’de münhasır ekonomik bölge sınır anlaşması imzalayacak.

Türkiye anlaşma imzalarsa, Kıbrıslı Türkler Kıbrıs sorunu çözülmese dahi enerji fonunun yüzde 30’unu çekebilecek

AKINCI ‘ORTAK YÖNETİM’ İSTEDİ

TEKLİFİ yeterli bulmayan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Türkleri enerji süreçlerinin dışında tutacak anlaşmayı kabul etmeyeceğini belirterek, ‘ortak yönetim’ talebinde ısrar etti.

Akıncı, Rum liderin iki kez reddettiği, BM, AB ve Kıbrıs sorunuyla ilgili ülkelere de sunduğu doğalgaz teklifinde, Kıbrıs çevresindeki enerji faaliyetlerinin BM şemsiyesi altında Rum ve Türklerin ortak yönetiminde ilerlemesini talep etti. Akıncı, enerji çalışmalarının ihale, kiralama, gelir ve gelirin kullanım şekline varıncaya kadar tüm süreçlere Kıbrıslı Türklerin katılımını istedi.

Türk tarafı, Türk ve Rumların ortak karar alacağı BM denetiminde ayrı bir fon kurulmasını talep etti. Diplomatik kaynaklar, Rum teklifinin ‘Türkler reddetsin’ amacıyla hazırlandığı yorumunda bulundu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim