• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 13 °C

Rumlar, İsrail'in ‘Afrodit Sahası’nı gasp etti

Rumlar, İsrail'in ‘Afrodit Sahası’nı gasp etti
Libya’nın 39 bin kilometre karelik deniz alanını gasp eden Yunanistan-Kıbrıs Rum Kesimi, aynı yöntemle İsrail’in deniz alanına giren Afrodit sahasını da kendi alanına kattı.

Doğu Akdeniz’de oldu bitti ile Münhasır Ekonomik Bölgeler (MEB) ilan eden GKRY ve Yunanistan, uluslararası hukuk ve yargı kararlarını hiçe sayarak ihaleler yaptı. Bu yöntemle Libya’nın 39 bin kilometre karelik deniz alanını da gasp eden Yunanistan-GKRY, aynı yöntemle İsrail’in deniz alanına giren Afrodit sahasını da kendi alanına kattı.

Uzmanlar Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan’ın deniz alanı hesaplamasında 1 derecelik doğu-battı eğimini gözden kaçırttığını, Türkiye-İsrail’in karşılıklı kıyı olduğunu gözden kaçırttığını, Anakara üstünlüğü ilkesini, adaların ters tarafta kalma ilkesini, orantılılık ilkesini ihlal ettiğini tespit etti. Star’ın haberine göre Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Dr. Cihat Yaycı’nın bir makalesinde yer alan, Libya ve Türkiye’nin karşılıklı kıyıları olduğu görüşü, Yunanistan basını tarafından tepkiyle karşılandı. Oysa Cihat Yaycı bu görüşü, Yunanistan ve GKRY’nin BM’ye sunduğu haritalarda kullandığı hesaplamaya göre oluşturduğunu bir başka makalesinde açıkça ifade etmişti.

YANLIŞ HESAP

Yaycı, makalesinde Akdeniz’de deniz alanı hesaplamalarındaki çelişkilere dikkat çekti. Türkiye’nin hesaplamalarında dikey ve yatay hatlarını kullandığını ifade eden Yaycı, “Bu durumda sadece kuzey-güney ya da doğu-batı hattında ilgili kıyı ve kıyıdaş devlet tespit edilebilmektedir. Esasen yerküre haritasına 3 boyutlu bakılarak, 360 dereceyi kapsayacak şekilde farklı açılar kullanılarak çeşitli istikametlerde ortay hat belirlenmesi gerekmektedir” dedi. Diyagonal hat da denilen bu yöntemle GKRY ve Yunanistan’ın deniz alanlarını artırdığına dikkat çekti. 

İSRAİL’E GEÇEBİLİR

Cihat Yaycı, 2011 yılında yayımlanan başka bir makalesinde karşılıklı kıyıları bulunan Türkiye ve İsrail’in bir sınırlandırma antlaşması yapmaları durumunda GKRY’nin sahiplendiği parsellerden 12’nin tamamı, 8, 9 ve 11’in büyük kısmı ve 1, 7 ve 10’un bir kısmı İsrail’in olurken, Türkiye de Kıbrıs’ın güneyinde deniz yetki alanlarına sahip olabileceğine vurgu yaptı.

Doğu Akdeniz’de oldu bitti ile Münhasır Ekonomik Bölgeler (MEB) ilan eden GKRY ve onun destekçisi Yunanistan, uluslar arası hukuk ve yargı kararlarını hiçe sayarak ihaleler yaptı. Bu yöntemle Libya’nın 39 bin kilometre karelik deniz alanını da gasp eden Yunanistan-GKRY’nin aynı yöntemle İsrail’in deniz alanına giren Afrodit sahasını da kendi alanına kattı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Cemolokko
20 Ekim 2018 Cumartesi 09:54
09:54
Şamarlayın gitsin şu yunanlı küçük zübbeleri
5.46.70.25
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim