• BIST 9057.99
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

Robert Yüksel Yıldırım, dünya denizcilik sektörüne yön verenler listesine girdi

Robert Yüksel Yıldırım, dünya denizcilik sektörüne yön verenler listesine girdi
Lloyd's List tarafından her sene açıklanan denizcilik sektörüne yön veren ilk 100 isim listesinde, YILPORT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Robert Yüksel Yıldırım, tek Türk yatırımcı olarak 72. sıradan listeye girdi.

Lloyd's List tarafından her sene açıklanan denizcilik sektörüne yön veren ilk 100 isim listesinde, YILPORT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Robert Yüksel Yıldırım, tek Türk yatırımcı olarak 72. sıradan listeye girdi. Öte yandan limancılık sektöründe 2016'da öne çıkan isimler listesinde ise Robert Yüksel Yıldırım, dünya devlerini geride bırakarak 8. sırada yer aldı.

Dünyanın en büyük 100 liman işletmecisini belirleyen Lloyd's List, her gün büyüyen konteyner hacimleri ve sektördeki dalgalanmalar karşısında bile konumunu bir adım ileriye taşıyan liman işletmecilerini açıkladı.

Listeye sekizinci sıradan giren YILPORT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Robert Yüksel Yıldırım, ilk 10 isim arasında yer alan MSC'nin liman işletmeciliğini yapan Terminal Investment Limited CEO'su Vikram Sharma ve Shanghai International Port Group Başkanı Chen Xuyuan'ı geride bıraktı.

1. Eric Ip, Hutchison Port Holdings

Hutchison Port Holdings Group Yönetim Kurulu Başkanı Eric Ip , 30 yılı aşkın bir süredir denizcilik sektöründe bir çok krize şahit oldu ancak son 12 ayın çalkantılı yapısı Eric Ip'i bile şaşırttı.

HPH Yönetim Kurulu Başkanı Eric Ip, bu 12 aylık çalkantıdan başarılı hamleler ve önemli stratejik yatırımlar ile en aza etkilenen şirketlerden biri oldu. HPH, 2016 yılının ilk aylarında zorlu dönemler geçirirken, 2016'nın son 9 ayında kara geçebilen bir kaç liman arasına girdi.

HPH'nin terminal operasyon kolu olan Hutchison Whampoa, Hanjin krizininden kaynaklanan kargaşayı ortadan kaldırmak için 70 kişilik bir ekip kurarak krizde etkilenen nakliyecilere ve nakliye şirketlerine destek vermeyi başardı.

2015 yılından sonra HPH, İngiltere'den Çin, Hong Kong, Pakistan ve Avustralya'daki Brisbane'ye uzanan tesislerinde 81 milyon TEU ile dünyanın en büyük konteyner limanı operatörü unvanını bir kez daha taçlandırdı.

2. Huang Xiaowen, Cosco Shipping Ports

Coscco Shipping Ports, China Cosco Shipping Group, China Shipping ve Cosco'nun ortaklığından oluşan bir liman işletmecisidir.

Mart ayında Huang Xiaowen, Cosco Pacific'in ve China Shipping'in liman varlıklarını içeren Cosco Shipping Ports'un başkanlığına geldi. Küresel liman işletmeciliği'nde yüze 11,6'lık bir paya sahip olan Cosco Shipping Ports dünyanın en büyük ikinci liman işletmecisidir.

Çin'in denizcilik şirketlerini desteklemek amacıyla sunduğu fonlardan yararlanarak yeniden yapılanma içine giren Cosco Shipping Ports mevcut limanlarının kapasitesini artırmayı ve bünyesine yeni limanlar katmayı hedefliyor.

3. Morten Englestoft, APM Terminals

Morten Englestoft, kasım ayının başında APM Terminals'i Kim Fejfer'in yerine gelerek şirketin yeni bir döneme girmesini sağladı.

AP Moller-Maersk'ten ayrılmasından sonra tamamen liman işletmeciliğine yönelen APM Terminals dünyanın en büyük konteyner nakliye hattına sahip olan Maersk Line'nin iştiraki olması sayesinde elleçleme hacmini gittikçe artırıyor.

Dünyanın en büyük liman işletmecisi olma hedefini benimseyen APM Terminals, 2016 yılındaki dalgalanmadan da en az etkilenen liman işletmecilerinden biri olmayı başardı.

4. Fock Siew Wah, PSA International

Fock Siew Wah'ın Yönetim Kurulu koltuğunda oturduğu PSA International, Singapur'daki limanını geliştirerek önemli bir adım attı.

CMA CGM ile yaptığı anlaşma ile de konteyner hacmini arttıran PSA International, Singapur limanındaki rıhtımlarını geliştirmek için Cosco Shipping Ports ile de bir anlaşma imzaladı.

PSA International, Singapur dışında intermodal lojistik alanda kendini kanıtlamış olan, 10 demiryolu işleten China United International Rail Containers'in yüzde 15'ini de satın aldı.

PSA International bunların yanında kargo operasyonlarında yaratıcı lojistik çözümler üretecek olan PSA unboXed adlı arge şirketini de 2016 yılı içinde tanıttı.

5. Sultan Ahmed bin Sulayem, DP World

Muhammet Sharaf'ın emekli olacağını açıklamasının ardından DP World'ün Genel Müdürü koltuğuna Sultan Ahmet bin Sulayem oturdu. Daha öncede DP World'ün yöneticileri arası da olan Sulayem, devletten aldığı desteklerle en iddialı liman işletmecilerinden biri olacağını belirtti.

Altı kıtada 70'ten fazla limanla 80 milyon TEU elleçleme kapasitesine sahip olan DP World'un ilk hedefi elleçleme kapasitesini 80 milyon TEU'dan 100 milyon TEU'ya çıkartmak. Bu hedefini gerçekleştirmek için Kanada ve Ekvator'a yapırımlar yapmak için görüşmelere başlayan Sulayem, hedefine ulaşmak için oldukça iddialı olduğunu gösterdi.

6. Li Xiaopeng, China Merchant Port Holdings

Li Xiaopeng, China Merchants Port Holdings'in başkanlığına 2016 yılının ilk çeyreğinde atandı. Yaptığı ilk iş ise China Merchant Port Holdings'in sadece limanlara yönelmesini sağlamak oldu.

Li Xiaopen, China Merchant Port Holdings'in başına geldiğinde liman işletmeciliği zor zamanlardan geçiyordu. Ancalk Li Xiaopen bu olumsuzlukları gözardı etti ve işlere adeta iyimser bir bakış açısıyla yaklaştı.

China Merchant Port Holdings, Çin hükümetinin sağladığı destek fonu ile başalırı bir yıl geçirdi. Yatırımlarını artırdı, kapasitesini genişletti.

Ancak Li Xiaopen'e göre bu daha başlangıç. Li Xiaopen, Asya'yı pekiştirmek, Afrika'yı tamamlamak, Avrupa'yı kırmak ve Amerika'yı geliştirmek için atılımlar yapacağını belirtti. Oldukça iddialı söylemler.

7. Enrique Razon, International Container Terminal Services Inc

Enrique Razon, International Container Terminal Services Inc'in Başkanı ve çoğunluk hisse sahibi.

ICTSI, son yıllarda gelişmekte olan ülkelere yaptığı yatırımla mevcut nakliye krizinden daha az etkilenmeyi ve uluslararası arenadaki konumunu dahada güçlendirmeyi hedefliyor. 2007 yılından beri agresif bir büyümenin içine giren ICTSI, çevreci projelere de oldukça önem veren bir şirket.

Manila merkezli şirket bugün 20'nin üzerinde ülkede 30 liman işletiyor. PSA ile görüşmeler yaptığı işbirliği anlaşmasıyla da liman ve faaliyette olduğu ülke sayısını yükseltmeyi amaçlıyor.

ICTSI'nin gelişmekte olan piyasalardaki yatırımlarının dışında Melbourne, Avustralya'daki yeni limanında grup için bir ilke imza atacak. 400 milyon dolarlık Victoria Uluslararası Konteyner Limanı, bu yıl Aralık ayı sonunda açıldığında portföyündeki ilk otomatik liman olacak.

8. ROBERT YUKSEL YILDIRIM , YILPORT HOLDINGS

Yıldırım Group'un iştiraki olan ve ünlü Türk işadamı Robert Yüksel Yıldırım'ın yönetim koltuğunda oturduğu Yılport, önümüzdeki 10 yıl içinde, ilk 10 uluslararası liman listesine adını yazdırmak istiyor.

Bir dizi zekice yatırımla yükselişe geçen Yılport, hedefine her geçen gün yaklaştığı görülüyor. Gemport ve Rotaport'daki yerel anlaşmaları, Norveç ve İsveç limanlarındaki hisseleri ve Portekiz merkezli Tertir'in devralımı, yaptığı yatırımlara örnek gösterilebilir.

Yakın zamanda, Ekvator'un Machala şehrindeki Puerto Bolivar Limanı'nın 50 yıllık işletme haklarını da satın aldı.

Ancak Robert Yüksel Yıldırım'ın Ports America'daki çoğunluk hisseleri satın almak istediğini açıkça belirtmesi endüstriyi ayağa kaldırdı ve oldukça dikkat çekti. Robert Yüksel Yıldırım, Ports America'yı satın alma işlemi için, 'Oyunda kalmak için uluslararası bir operatör olmalısın' sözleriyle açıkladı.

9. Chen Xuyuan, Shanghai International Port Group

Elleçleme hacmini 2016 yılında yüzde 3.5 artırarak 36 milyon 500 bin TEU'ya çıkartan Shanghai International Port Group, altı yıl aradan sonra ilk 10'a girmeyi başardı. Elleçleme kapasitesindeki artış krize göre önemli bir rakam gibi değerlendirilse de Marsilya Limanı'nın artışını geçemedi.

Chen Xuyuan'ın Başkanı olduğu Shanghai International Port Group, Asya pazarının dışına çıkmak istediğini yıllardır söylüyor. Ancak yaptığı yatırımlarla bu söylemi pek yerine getirdiği söylenemez.

Chen Xuyuan'ın son hamlelerine ve açıklamalarına baktığımızda Shanghai International Port Group'un İpek Yolu projesini beklediğini söyleyebiliriz. İsrail'in Haifa Limanı'nı almasını buna örnek olarak gösterebiliriz.

10. Vikram Sharma, Terminal Investment Limited

Mediterranean Shipping Co'nun iştiraki olan Terminal Investment Ltd'in başkanlık koltuğunda 2008 yılından beri Vikram Sharma oturuyor.

20 yılı denizde olmak üzere 40 yıllık bir denizcilik tecrübesine sahip olan Vikram Sharma, Terminal Investment Ltd'in rıhtım ve limanlarını  tam teşekküllü bir küresel oyuncu haline getirmek için oldukça efor sarf etti. Bu yoğun çalışmalarının sonuçlarını almaya başlayan Terminal Investment Ltd, MSC ile birlikte büyümeye devam ediyor.

MSC'nin 2M ittifakı çerçevesinde Maersk Line ile birleşmesi, Asya-Avrupa hatlarındaki limanları da daha fazla trafik sağlamasına oldukça yardımcı oldu. 

Haber: Yasin ARSLAN / Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim