• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 12 °C

POSEIDON’un modüler jack-up platformu, kullanıma hazır hale getirildi

POSEIDON’un modüler jack-up platformu, kullanıma hazır hale getirildi
Tasarımı POSEIDON firması tarafından gerçekleştirilen, ayak ve jacking sistemi ile kaldırma ve kilitleme sistemi için kullanılan piston imalatları Orhun Makina tarafından yapılan modüler jack-up platformunun kullanıma hazır hale getirildiği öğrenildi.

Tasarımı bir Türk firması olan ve bugüne kadar aralarında Fransa, Azerbaycan, Türkmenistan ve Rusya gibi yabancı ülkelerden müşteriler için jack-up platformlar tasarlayan POSEIDON firması tarafından gerçekleştirilen modüler jack-up platform, Ekim ayı başında kullanıma hazır hale geldi. Tasarımının dışında ayak ve jacking sistemi ile kaldırma ve kilitleme sistemi için kullanılan piston imalatları da yine bir başka yerli firma olan Orhun Makina tarafından yapıldı.

POSEIDON firması tarafından yapılan açıklamada, “Üretimi BAE firması olan HEMCO tarafından yapılan MEMCO H-7/400T serisi modüler jack up platformu tanıtmaktan mutluluk duymaktayız” denildi.

Klaslama işlerinin de RINA’nın Türkiye Ofisi’nde gerçekleştirilen söz konusu modüler jack-up platform, 36 metre uzunluğundaki 4 adet ayağının üzerinde deniz seviyesinden yükselerek üzerinde çalışacak olan 250 ton ağırlığa kadar paletli kreyn ile deniz inşaatlarının yapılmasında, kazık çakma ve beton blokların deniz zeminine yerleştirilmesi görevlerinde çalışacak.

Platformun tasarımında genel olarak RINA'nın tasarım gereksinimleri esas alındı. Söz konusu platform, dört (4) ayaklı modüler bir duba ve hidrolik sistem yardımıyla yukarı ve aşağı kaldırılıp indiriliyor. Platformun her köşesinde hidrolik jacking sistemi ile donatılmış bir jackhouse modülü bulunuyor. Her jackhouse içinde bir ayak yer alıyor. Her bir ayak, flanşlı olarak birleştirilmiş 3 adet 12 metre üniteden oluşuyor ve karayolu veya gemi ile nakliye için demonte edilebiliyor.

HEMCO H-7 serisi jack-up platform, modüler bir yapı ve standartlaştırılmış RINA onaylı yüzer sistemden oluşuyor. Erkek pim ve dişi kilitler aracılığıyla birleştirilen modüler bağlantı sistemi ile modüller kolayca birleştirilerek karayolu, tren veya gemi ile taşınabiliyor. Her modülün güverte yükü 15 ton /m²’dir. Modüler tasarımı nedeniyle platform müşteri ihtiyaçlarına göre istenen ölçülerde üretilebiliyor.

Kaldırma mekanizması, ayaklar üzerinde bulunan kilitleme ve kaldırma pistonlarından oluşan ve hidrolik olarak çalışan bir sistemden oluşuyor. Dikey hareket, 0,72 m stroklu dört (4) hidrolik ağır hizmet silindiri tarafından gerçekleştiriliyor. Maksimum kaldırma basıncı @290 bar ve indirme basıncı ise @230 bar’dır ve sistem tamamen RINA onaylıdır. 4 adet ayağın her biri, dubayı aynı anda kaldırmak/indirmek ve ayaklar üzerinde kilitleme yapmak/kilitleri açmak için toplam iki (2) ana ve bir (1) yedek hidrolik güç paketi tarafından destekleniyor. Güç üniteleri, silindirleri kilitleme/kilit açma ve kaldırma/indirme silindirlerinin çalışması için manuel kollarla çalıştırılan üç (3) yön kontrol valfi ile donatıldı. Bunlar, operatörün tam operasyonu yakından takip edebileceği bir yere yerleştirildi.

Güverte, modüler tipte Babalar ile donatıldı. İskele ve sancak taraflarda yer alan her babanın SWL'si 12 Ton'dur. Smith Brackets (25T) ve Panama Takozları da duba ana güvertesine kaynaklı ve ana güverte üzerinde baş ve kıç doğrultusunda çeki yapılmasına olanak sağlarlar. Duba, ayrıca güneş enerjisi ile çalışan seyir fenerleri ile donatıldı. Seyir fenerlerinin monte edildiği direk de kolayca takılıp sökülebilecek şekilde modüler bir yapıdadır. Tüm bu modüler yapılar göz önüne alındığında söz konusu bu jack-up platform, gerek deniz ve gerekse kara yolu ile kolay bir şekilde taşınabiliyor.

POSEIDON firması tarafından yapılan açıklamada, “Gerek tasarım gerek hidrolik kaldırma sistemleri gerekse konstrüksiyon yapıları konusunda elde ettiğimiz deneyimler ve bilgi birikimi ile inanıyoruz ki; uluslararası arenada bu proje ile birlikte benzer mantıkta çalışan Petrol Platformları’nın yapımına Türk gemi inşa sanayii olarak bir adım daha yaklaşmış bulunmaktayız” denildi.

moduler-jack-up-platformu-1.jpgmoduler-jack-up-platformu-2.jpgmoduler-jack-up-platformu-3.jpgmoduler-jack-up-platformu-4.jpgmoduler-jack-up-platformu-5.jpgmoduler-jack-up-platformu-6.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim