Pertamina Uluslararası Nakliye İcra Kurulu Başkanı Yoki Firnandi, ham petrol ve petrol ürünlerinin tedarikiyle ilgili iddia edilen 12 milyar dolarlık yolsuzluk skandalıyla bağlantılı olarak tutuklandı.
Endonezya Başsavcılığı, Yoki'yi yedi şüpheliden biri olarak adlandırdı, bunlardan dördü Pertamina iştiraklerinin yetkilileriydi. Şüpheliler, yerel rafineri petrol üretim politikasını manipüle etmekle ve rafinerileri yurtdışından ham petrol ithal etmeye zorlamakla suçlanıyordu.
Pertamina'nın ithalata güvenmeden önce ham petrolü yerel tedarikçilerden tedarik etmesi yasal olarak zorunludur. Ancak, 2018 ile 2023 yılları arasında sanığın Endonezyalı üreticiler tarafından tedarik edilen ham petrolün Kilang Pertamina rafinerisinin standartlarını karşılamadığını iddia etmek için komplo kurduğu iddia edilmektedir.
Başsavcılık Özel Suçlar Müdürü Abdul Qohar, gazetecilere yaptığı açıklamada, şartnamelerin gerçekten de uyuştuğunu ve yükleniciler tarafından üretilen ham petrolün ihraç edildiğini söyledi.
Yoki'nin şişirilmiş fiyatlarla ithalatı kolaylaştırdığı ve bunun sonucunda devletin gerçek maliyetten yüzde 13 ila 15 daha fazla ödemesine yol açtığı, bu sayede sevkiyatlardan yasadışı kar elde etmekle suçlanan komisyoncuların kazanç sağladığı iddia ediliyor.
Savcı, planın eyalete yaklaşık 12 milyar dolar zarara yol açtığını söyledi.
Yoki, Eylül 2022'den bu yana Endonezya'nın en büyük enerji üreticisinin nakliye koluna liderlik ediyor.
DENİZ HABER AJANSI