• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 15 °C

Partilere iş dünyasından uzlaşı ve koalisyon çağrısı

Partilere iş dünyasından uzlaşı ve koalisyon çağrısı
İzmir iş dünyası seçim gündemini bırakıp ekonomide daralmaya karşı formül bulunması gerektiğini belirtti.Yusuf Öztürk "Artık önümüze bakalım" derken Ekrem Demirtaş . Demokrasilerde çare tükenmez, elbet bir yol bulunur. Umutsuz değiliz" diye konuştu.

 TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu 7 Haziran seçimlerine ilişkin yaptığı açıklamada siyasi partileri ortak akıl ve uzlaşmaya çağırdı.

Seçimlerde halkın oyunun yüzde 95'inin Meclis'te temsil edileceğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, demokrasi tarihinin en yüksek oranlarından biriyle genel seçimlere katılan milletin büyük bir olgunlukla iradesini sandıkta gösterdiğini bildirdi.

Yurtdışında yaşayan vatandaşların da iradesinin önemli oranda Meclis'in oluşumuna yansıdığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Böylece Türkiye güçlü ve sağlam bir demokrasi geleneğine sahip olduğunu bir defa daha ortaya koymuştur. Halkın oyunun yüzde 95 oranında Meclis'te temsil edilecek olması ve Meclis'imizdeki kadın milletvekili oranının da Cumhuriyet tarihindeki en yüksek seviyeye ulaşması demokrasimizin geldiği nokta bakımından sevindiricidir" dedi.

Türkiye'de son 14 ayda üç farklı seçim süreci yaşandığını belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, artık seçim gündeminin geride bırakılması gerektiğini belirtti ve "Hep birlikte ekonomiye ve yapısal reformlara odaklanmalıyız" diye konuştu.

Küresel iktisadi ortamın belirsizliklerle dolu olduğu bir durumda içerideki belirsizliklerin ortaya çıkmasının Türkiye için olumlu olmayacağına vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Hepimizin aynı gemide olduğunu unutmadan, uzlaşı içinde birlikte çalışarak, diyalog ve ortak akıl ile tüm meselelerimizin üstesinden gelebiliriz. Önümüzdeki bu süreçte herkesin, milletin verdiği mesajı doğru algılamasını ve ülke menfaatlerinin ön planda tutulmasını bekliyoruz." 

İzmirli işadamlarının bakışı

Genel seçimlerin ardından İzmir iş dünyası seçim gündemini bırakıp ekonomide daralmaya karşı formül bulunması gerektiğini savunurken, diğer yandan da koalisyon ile ilgili kaygılarını paylaştı. İşadamlarının çoğunluğunun erken seçime sıcak bakmadığı görülürken, "Demokrasi kazandı" vurgusu yapıldı.

Seçim maratonunun ardından, sandıktan 4 partinin TBMM'de temsili, yüzde 10'luk seçim barajının aşılması ve koalisyon çıktı. Seçimi ve sonuçlarını değerlendiren İzmir iş dünyası da, başkanlık sistemi yerine parlamenter sistemin devamı yönünde verilen mesaja dikkat çekerken istikrarın devamını istedi.

YORGANCILAR: ÖNEMLİ OLAN ASGARİ MÜŞTEREKLERDE ANLAŞMAK

Seçim sonuçlarını değerlendiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, öncelikle halkın iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin büyüme ve işsizlik sorununun çözümü için yeni oluşturulacak ekonomi yönetiminin bir an önce görevine başlaması gerektiğini kaydeden Yorgancılar şunları söyledi:

"Bu seçimde Türkiye'de Kürt vatandaşlarımızın da mecliste temsil edilmesi kararı ortaya çıktı. Dört partili bir meclis oluştu. Türkiye uzun yıllardır tek partili bir yönetim göstermişti. Ama Avrupa'da da olduğu gibi koalisyonla da bu işin yürüyebileceğine inanıyorum. Önemli olan asgari müştereklerde anlaşmaktır. Çok kesimin temsil edilmesidir. Sandıkta ortaya çıkan çok sesliliği hükümete de yansıtarak 2023 hedeflerine odaklanmak gerekiyor."

DEMİRTAŞ'TAN HASSASİYET ÇAĞRISI

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Sonuçlar ülkemize hayırlı olsun. Sandıktan çıkan sonuca, seçmenin tercihine hepimiz saygılıyız. Şimdi yeni hükümeti bekleyeceğiz. Tüm liderlerin gereken hassasiyeti göstereceğine, ülkemizi hükümetsiz bırakmayacağına inanıyoruz. Demokrasilerde çare tükenmez, elbet bir yol bulunur. Umutsuz değiliz, devletimiz ve bürokratlarımız ülkemizi boşlukta bırakmayacaktır, ekonomide sorunlu günler beklemiyoruz. Diğer yandan Meclis Üyelerimiz Tacettin Bayır ve Ali Yiğit ile Odamız üyeleri Aslan Savaşan ve Murat Koç'un seçilmesi hepimizi sevindirdi. Ankara'da İzmir iş dünyasının temsilcileri olacaklarına inanıyorum."

ÜNLÜTÜRK: UZLAŞI İÇİNDE KOALİSYON

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, son iki yılın yoğun bir biçimde seçim gündemiyle geçtiğini anımsatarak şöyle konuştu:

"Seçim bitti öncelikli gündem ekonomi ve ihracatı artırmak. Öte yandan bu seçim sonuçları bize gösterdi ki, Türk halkı tercihini parlamenter sistemden yana kullandı. Halkımız bir uzlaşmadan yana olduğunu gösterdi. Hiçbir partiye tak başına hükümet kurma gücünü vermedi, 'uzlaşın' mesajı verdi. Barajla ilgili de seçmen fiilen barajı kaldırdı. İnşallah bir dahaki seçim dönemine düşük barajlı ya da tamamen barajın kalktığı bir demokrasi deneyimi yaşarız. Seçim öncesinde konuşulan ekonomik vaatlerin takipçisi olacağız. Bu politikaların uygulanması için bir ekonomi yönetimi oluşması gerekiyor. Biz inanıyoruz ki koalisyon da uzlaşı içinde kurulacak. Umuyoruz parti liderlerimiz uzlaşı mesajını alıp Türkiye'nin ilerlemesine yönelik bir koalisyon yaratacaklar. Aksi halde tekrar bir erken seçim ülkenin menfaatine olmayacaktır."

AKGERMAN: HALK AŞ, İŞ, BARIŞ PEŞİNDE

Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman da şu değerlendirmeyi yaptı:

"Halkımız sandıkta iradesini beyan etmiştir. Bu da koalisyona işaret etmektedir. Aynı zamanda bir şeye daha işaret etmiştir. Kutuplaşmadan hazzetmediğini ortaya koymuştur. Bunu aşmak için de tüm siyasi partilere bir mesaj vermiştir. Halk aş, iş, huzur ve barış peşinde. Bu durumda siyasi partilerin esas gündemine dönmesi, yapısal reformlara odaklanması, daralan ekonomiye çare bulması gerekir. Meclise yeni girmiş olan partinin de Türkiye partisi olma yolunda, tahriklere kapılmadan emanet oylarını da gözeterek bunu ispatlayacağını umuyorum."

Akgerman ayrıca halkın parlamenter sistemin devamına yönelik oy kullandığını da aktararak koalisyon oluşturma sürecinin de aklı selim ile bir araya gelerek gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. Seçmenin asıl gündeminin üretim ve istihdam olduğunu savunan Akgerman, seçim öncesi vaat edilen tüm ekonomi projelerinin de yakın takipçisi olacaklarını belirtti.

KESTELLİ'DEN UZLAŞI VURGUSU

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, seçimlerin bazı münferit tatsızlıklar dışında vakar içinde tamamlanmış olmasının sevindirici olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

"Türkiye siyasi tercihini yaptı, dört partili bir Meclis oluştu. Yaklaşık 14 yıllık tek parti iktidarının sona erdiği anlaşılıyor. Bugün artık siyaset kurumu, milletin sandıkta verdiği mesajı dikkate alıp uzlaşı kültürüne uygun bir çözüm üretmeli ve Türkiye'nin gündeminin bir an önce iş ve AŞ olmasını sağlamalıdır. Eğer siyaset mevcut durumda çözüm değil sorun üretirse, yeniden milletin hakemliğine başvurmak, demokrasi içinde haktır. Sonuçların ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."

ÖZTÜRK: ZAMAN KAYBETME LÜKSÜMÜZ YOK

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ise seçimlerde öncelikle demokrasinin kazandığını, uzun yıllardan sonra ilk kez dört partinin aynı anda Meclis'te görev yapacağını kaydetti. Öztürk, "Burada önemli olan 8 Haziran itibarıyla zaman kaybetme lüksümüzün olmadığını bilerek ekonomiye odaklanmak. Uzun koalisyon arayışlarıyla kaybedilen her saat ülkenin zararına olacaktır. Gelinen noktada istikrarın devamının da gelmesi gerekir. Seçim bitti. Artık önümüze bakalım. Ekonomimize bakalım" diye konuştu.

KAYA: BAŞKANLIK HEDEFİ ÇÖKTÜ

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya da seçimleri 'milletin iradesinin sandığa yansıması' olarak değerlendirdiklerini belirterek şunları kaydetti:

"Şimdiki görüntüye baktığımız zaman, iktidar partisinin Anayasa'yı değiştirecek çoğunluğu kazanamadığı için başkanlık hedefinin çöktüğünü, parlamenter sistemin devamı için irade çıktığını görüyoruz. Partilerin de sorumluluk alıp hükümet kurmaları gerekiyor. Bu saatten sonra bu çalışmalar, Türkiye'nin en az etkileneceği şekilde ilerlemeli."

KÜÇÜKKURT: BUNDAN BÖYLE İŞ YAPMA ZAMANI

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, halkın sözünü sandıkta söylediğini ve seçimini yaptığını kaydederek şöyle konuştu:

"Bundan böyle ekonomiyi konuşma, iş yapma, üretme ve çalışma zamanı geldi. Seçimler bize siyasi ideolojilerle değil, Türkiye'nin ve vatandaşların taleplerine göre hareket gedilmesi gerektiğini gösteriyor. Ülkemiz bir kaosa sürüklemeden biran önce yeni hükümet kurulmalı. Halkımız 'koalisyon' dedi; partiler bunun arkasındaki mesajı iyi okumalı. Hükümet kurulsun ki, Türkiye'de sanayi ve ekonomi gündeme gelsin. Türkiye'nin bu denli sık bir seçim sürecini kaldıramayacağını ve ekonominin daha da büyük yara olabileceğine inanıyorum. Bizce erken seçime gerek yok. İzmir özelinde ise çıkan sonuçlar kentin renkliliğini; sağcı, solcu diye uç boyutlu bölünmelerin olmadığını herkesin birlik içinde yaşadığını gösteriyor 

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim