• BIST 10208.65
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 21 °C

Panama Kanalı'nda trafik tıkanıklığı artıyor

Panama Kanalı'nda trafik tıkanıklığı artıyor
Panama Kanalı'ndaki gecikmeler, Ağustos ayının ilk haftasında gemi başına ortalama 15 ila 19 gün dürerken, Gatun Gölü'ndeki düşük su düşük su seviyesi geçiş yapabilecek tam yüklü gemilerin sayısını kısıtladı.

"Benzeri görülmemiş" bir kuraklık olarak tanımladığı durumdan etkilenen Panama Kanalı İdaresi, neopanamax kilitleri için maksimum su çekimini yaklaşık 2 metre düşürdü ve günlük maksimum geçiş miktarını %20 oranında azaltarak günde sadece 32 sefere indirdi.

Değişen işletme koşulları, tüm segmentlerden gemilerin gecikmelerle karşı karşıya kalmasına neden olurken, gemi takip verileri su yolunun her iki tarafında da muazzam kuyruklar olduğunu gösteriyor.

ic.png

Kuru yük sahibi ve işletmecisi Sagitta Marine'in Genel Müdürü Thomas Zaidman: “Panama Kanalı'ndaki gecikmeler, iklim değişikliğinin acilen ele alması gerektiğini hatırlatıyor.Denizcilik sektörü iklim değişikliğinin etkilerine karşı en savunmasız sektörlerden biridir ve emisyonlarımızı azaltmak, riskleri hafifletmek için harekete geçmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı. 

Yağmurlar Panama'ya geri dönmüş olsa da, yetkililerin bu yılın ilerleyen dönemlerinde ülkeye daha kuru hava getirme eğiliminde olan bu yılki El Niño hava olayının etkilerinin farkında olarak, yakın zamanda taslaklarda veya transit geçiş sayısında yukarı yönlü bir revizyon yapmaları pek olası değil.

Nitekim kanal idaresi, koşulların devam etmesi halinde gelecek yıl için 200 milyon dolara kadar bir kazanç kaybı yaşayabileceğini kabul etti. 

Değişen koşulların çarpıcı bir hatırlatıcısı olarak, geçen hafta su yolundan geçen en büyük yük gemisi olan 17.312 teu Ever Max'in karşılanmasında çok az tantana vardı. Gemi 1,5 milyon dolar geçiş ücreti ödedikten sonra, bugünkü 13,345 teu'luk su çekimi kısıtlamalarına uymak için Balboa limanında 1,400 teu boşaltmak zorunda kaldı. Konteynerler demiryolu ile Colon'a götürüldü ve Savannah'a sevk edilmek üzere orada yeniden yüklendi.

Temmuz ayı sonunda geçişlerin 32'ye düşürülmesinin ardından navlun fiyat platformu Xeneta'nın baş analisti Peter Sand baş analisti Peter Sand, "gevşekliğin ortadan kalktığını" söyledi. 

Son dönemde transpasifikteki genel ücret artışlarında (GRI) yaşanan başarılı yükselişe dikkat çeken Sand şunları söyledi: "Şu anda bir şeyler kaynıyor ve nakliyeciler seçeneklerini değerlendirmeli ve risklerini yönetmeli çünkü Panama'da çoğunlukla ana taşıyıcı/güney yönünde olmak üzere fronthaul'da da tıkanıklık artıyor."

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim