• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 13 °C

Palmali Holding ile Mubariz Mansimov Gurbanoğlu'nun varlıkları ve banka hesapları donduruldu

Palmali Holding ile Mubariz Mansimov Gurbanoğlu'nun varlıkları ve banka hesapları donduruldu
Rusya merkezli Sberbank'ın Palmali Holding'ten alacaklarına karşılık, İngiltere Yüksek Mahkemesi'ne yaptığı başvuru kabul edildi. Mahkeme, Mubariz Mansimov Gurbnaoğlu'nun tüm dünyadaki mal varlıkları ve banka hesaplarının dondurulması yönünde ihtiyati tedbir kararı verdi.

Sberbank'ın Palmali Rostov üzerinde kayıtlı varlıklara tedbir koyarak el koyduğu gemilerin varlık değerinin düşük olması ve satışı istenen bu gemilerin satılamadığı için alacağına kavuşamayan Sberbank, bu kez alacağının tahsili için Mübariz Mansimov Gurbanoğlu ve sahibi olduğu Palmali Holding'in tüm dünyadaki banka hesaplarına ve malvarlıklarına el koyulması yönünde İngiltere Yüksek Mahkemesi'nden karar çıkardı.

Sberbank'ın İngiltere ve Galler İş ve Mülkiyet Ticaret Mahkemesi Adalet Yüksek Mahkemesi'ne başvurması sonucu, Sberbank'ın önceden kazanmış olduğu tahkim kararı gereğince İngiltere Yüksek Mahkemesi başvuruyu kabul ederek; 4 Mayıs 2020 tarihinde verdiği ihtiyati tedbir kararıyla, Palmali Holding ve Mübariz Mansimov Gurbanoğlu'nun tüm dünyadaki malvarlıkları ve banka hesaplarının dondurulması kararını aldı.

Dünya çapında tüm malvarlıklarının dondurulması niteliğinde olan ihtiyati tedbir kararına göre mahkemeden aksi yönde bir karar alınıncaya kadar Mübariz Mansimov Gurbanoğlu ve şirketi Palmali Holding'in İngiltere ve Galler'de bulunan 261 milyon 944 bin 652 dolar olan malvarlıklarını İngiltere ve Galler'den çıkaramayacağı ve üzerlerinde hiçbir tasarrufta bulunmayacağı gibi, İngiltere ve Galler dışında dünyanın herhangi bir yerinde bulunan aynı değerdeki malvarlıklarını da herhangi bir şekilde elden çıkaramayacak, ticaret yapamayacak, değerini düşürücü tasarruflar da dahil olmak üzere üzerlerinde herhangi bir tasarrufta bulunamamasına hükmedildi.

İngiltere Yüksek Mahkemesi'nin dünya çapında geçerli olan tedbir kararı, sadece Palmali Holding Company Limited şirketi ve Mübariz Mansimov Gurbanoğlu'nun şahsını değil, sahip olduğu ve menfaatine olacak herhangi bir şekilde ilişkisi olduğu tüm malvarlıklarını da kapsıyor. İngiltere Yüksek Mahkemesi kararında, Palmali şirketi, Mubariz Mansimov Gurbanoğlu ve yetkili Joanne Spiteri'nin kararın gereklerini yerine getirmemeleri halinde Mahkeme'ye itaatsizlikten sorumlu tutularak hapis, para cezası veya tüm malvarlıklarına el konulacağını da belirtti.

Mahkemenin bu kararı bilgisi dâhilinde olmasına rağmen Gurbanoğlu, Spiteri veya Palmali'ye kararın şartlarını ihlal etme konusunda yardım eden üçüncü kişiler de bu eylemlerinden dolayı sorumlu tutularak, hapis cezası, para cezası veya tüm malvarlıklarına el konulması tehdidiyle karşı kaşıya kalacakları da ifade edildi. Kararın içerik ve coğrafi bakımdan bu denli geniş ve ayrıntılı tutulmasının en önemli etkisi, Gurbanoğlu'nun dolaylı ya da dolaysız yollardan ilişkisinin olduğu tüm şirketlerin hesap ve malvarlıklarının dondurulmasında ve ticaret yasağı getirilmesinde görülecek.

sber_1.jpg

sber_2.jpg

sber_3.jpg

sber_4.jpg

SEZGİN BARAN KORKMAZ DETAYI ORTAYA ÇIKTI

Öte yandan, geçen aylarda Utah Salt Lake City Fedaral Mahkemesinde görülen dolandırıcılık ve kara para aklama davasında, ABD Hazinesi'ni 511 milyon dolar dolandırma suçlamasıyla 130 yıl ceza alan Mubariz Mansimov Gurbanoğlu'nun Kaliforniya merkezli şirketi Palmali USA LLC Şirketi'ndeki ortağı Levon Termenzdyan'ın, Türkiye'de yerleşik Sezgin Baran Korkmaz'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı SBK Holding'in finansörü ve sahibi olduğu ortaya çıktı. Aynı zamanda, Kaliforniya merkezli SBK Holding USA LLC Şirketi Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı ise ermeni asıllı Levon Termendzyan'nın yaptığı mahkeme kayıtlara geçmişti.

Aynı davada itirafçı olan ve 30 yıl ceza alan WRE Şirketi CEO'su Jacop Kingston'un Utah SLC Fedaral Mahkemesi'nde verdiği ifade de; Türkiye merkezli SBK Holding ve kontrolündeki KOMAK Isı Yalıtım ve SetApp Teknoloji Şirketleri başta olmak üzere SBK Holding'e 140 milyon dolar para aktarıldığını ve bu paraların, ABD Hazinesi'nden dolandırılan paralar olduğunu kaydetmişti.

Diğer taraftan SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz'ın, Komak Isı Yalıtım Şirketi üzerinden Palmali Holding'e milyonlarca dolarlık finans sağladığı biliniyor.

sbk_jacop.jpg

Sezgin Baran Korkmaz'ın Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı İstanbul merkezli SBK Holding'in merkez binasında, ABD Hazinesi'ni dolandırarak 30 yıl ceza alan WRE CEO'su Jacop Kingston ve aynı davada 130 yıl ceza alan Levon Termendzyan, Sezgin Baran Korkmaz ile birlikte. (Kaynak: ABD Federal Başsavcılığı iddianamesi belgeleri)

sbjacop_levon.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim