• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Öznur Tekiner: Gemi inşada tüm süreçleri kapsıyoruz

Öznur Tekiner: Gemi inşada tüm süreçleri kapsıyoruz
IFS`in 25 yılı aşkın deneyimiyle oluşturduğu Tersane Yönetim Sistemi, tersanelere tüm süreçlerini kapsayacak şekilde detaylı sektörel çözümler sunuyor.

IFS, 1983 yılında İsveç`te kurulan ve dünya genelinde 60 ülkede, 80 ofiste faaliyet gösteren; araştırma kuruluşları tarafından lider olarak gösterilen global kurumsal yazılım sağlayıcılarından biridir. Aralarında BMW, Volvo, Saab, Emirates, Lockheed Martin, Amerikan Hava Kuvvetleri, Jotun gibi firmaların da bulunduğu 3 bine yakın müşterisi ve 900 binin üzerinde kullanıcısı bulunuyor. 

IFS Türkiye`nin Pazarlama Müdürü Öznur Tekiner ile hem verdikleri hizmetleri konuştuk, hem de gemi inşa sanayi için sundukları çözümlere değindik.

IFS’in ülkemizdeki yapılanması hakkında bilgi alabilir miyiz? 

IFS Türkiye ofisi 2004 yılında kuruldu. Bu tarihten itibaren hızlı bir büyüme göstererek aralarında Durmazlar Makina, KVK Teknoloji, Hakan Plastik, Aytaç Gıda, AGT, Samet Kalıp, Makel Elektrik, Bursa Beton&Çimento, Çemtaş, Noki, Teknorot Otomotiv, FNSS Savunma, SKT Otomotiv, Sinpaş İnşaat, Seranit, Müzekart, Dearsan Tersanesi gibi farklı sektörlerde 200’e yakın müşteriye ve 10 binin üzerinde kullanıcıya ulaştı. IFS bu rakamlar ile global ERP yazılımları arasında Türkiye’de en fazla implementasyona sahip ikinci ERP yazılımı oldu. Ayrıca global yazılım firmaları arasında tek iş kolu ERP olan iki firmadan birisi. Bununla beraber IFS yeni nesil bir uygulama üreticisi olarak öne çıkıyor. Bağımsız araştırma şirketi olan Gartner ERP tedarikçilerini değerlendirdiği Magic Quadrant raporunda da IFS’i dünyadaki lider iki ERP firmasında biri olarak gösterir. IFS Türkiye merkez ofisi, IFS Applications ürününün Türkiye’deki satış, danışmanlık ve bakım faaliyetlerini yürütüyor. Türkiye pazarındaki hedefimiz niş ERP projeleri yapmak olduğu için özellikle büyük çaplı projelerde IFS Türkiye olarak kendi danışman ve teknik kadromuz ile hizmet veriyoruz. Bununla birlikte Türkiye’de dört aktif çözüm ortağımız ile bölgesel ve sektörel olarak farklı projelerde de geniş bir ekosistem oluşturmuş durumdayız. IFS Türkiye ofisinde endüstri mühendislerinden oluşan uzman bir uygulama danışmanlığı kadrosu ile bilgisayar mühendislerinden oluşan uzman bir Ar-Ge ve teknik danışmanlık kadrosu bulunuyor. Destek birimlerimizle beraber toplamda 70 kişilik bir ekip ile hizmet vermeyi sürdürmekteyiz. Bu sayı çözüm ortaklarımızın da ekipleri ile beraber 100’ün üzerine çıkıyor. 

IFS’in çözümlerinden bahseder misiniz?

IFS Applications™-IFS ERP Uygulamaları bileşen tabanlı mimarisi (SOA), esnek yapısı ve kolay kullanım özellikleri ile mobil işlevselliği sayesinde ERP yazılımında öncü konumdadır. IFS çözümlerini geliştirirken dört çekirdek alana yönelmiştir. Bunlar Servis ve Varlık Yönetimi, Proje Yönetimi, Üretim Yönetimi ve Tedarik Zinciri Yönetimi’dir. Bu çekirdek alanlar doğrultusunda da pek çok özel sektörel çözümümüz bulunmaktadır. Otomotiv, makina, savunma, inşaat ve taahhüt, gemi inşa, enerji, yapı elemanları, metal-alüminyum, plastik, gıda, telekom, kimya, elektrik gibi sektörlerin dışında Müze Kart projesi gibi tamamen o sektöre spesifik çözümler de geliştirebiliyoruz. IFS Applications™ iş yazılımları; CRM-Müşteri İlişkileri Yönetimi, SCM-Tedarik Zinciri Yönetimi, PLM- Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi, CPM, kurumsal varlık yönetimi ve MRO becerileri dahil olmak üzere daha fazla ERP işlevselliği sağlıyor.

Gemi inşa sektörü için IFS neler yapıyor?

Gemi inşa sanayi, IFS ERP’nin ana sektörlerinden biri olan proje tabanlı endüstrilerin başında gelmektedir. IFS, ERP’nin 25 yılı aşkın deneyimi ile oluşturduğu IFS ERP Entegre Tersane Yönetim Sistemi, proje tabanlı çalışmaların beraberinde getirdiği zorluklardan dolayı, yönetilmesi hiç de kolay olmayan tersanelere, tüm süreçlerini kapsayacak şekilde detay sektörel çözümler sunmaktadır. Tersane-gemi inşaa sektörünün en önemli taleplerini sıralayacak olursak;

•) - Gemi dizayn çalışmalarının takibi teknik resimlerin yönetilmesi ve revizyon takibi 

•) - Gemi yapı ağacının resimler üzerinden kolay ve hızlı oluşturulması 

•) - CAD sistemleri ile entegrasyon 

•) - Gantt şeması üzerinden proje takibi 

•) - Detay bazda Proje Yönetimi-Proje Bazlı Tedarik Planlama, Satınalma ve Stok Yönetimi 

•) - MS Project ve Primevera gibi planlama araçları ile entegrasyon 

•) - Üretim aşamalarını yansıtan iş paketlerinin oluşturulması 

•) - Gelişmiş Atölye-Üretim- Veri Toplama Sistemi 

•) - Taşeron anlaşmaları ve hak edişleri 

•) - Tevzi takibi 

•) - Envanter hareketlerinin Barkod Uygulamaları ile desteklenmesi 

•) - Proje Bazlı Filli Maliyet ve Maliyet analizleri 

•) - Garanti Takibi ve Satış Sonrası Servis Anlaşmalarının Yönetimi 

•) - Kalite Kontrol Uygulamaları 

•) - Gelişmiş Bakım Yönetim Sistemi 

•) - İthalat dosya takibi ve İthalat maliyetleri dağılımı.

Söz konusu çözümlerden gemi inşa sanayi nasıl faydalanıyor?

Türkiye’de, tersanelerin çoğunda farklı departmanların gereksinimlerini karşılamak amacıyla birbirinden bağımsız, her departmana özel geliştirilmiş çözümler ve ofis programları kullanılmaktadır. Bazı sektörel çözümler ise sadece Proje Yönetimi ve tersanelerde Malzeme Yönetimi’ne odaklanmıştır. Ancak proje tabanlı çalışmak tüm birimler arasında koordinasyonun en üst düzeyde olmasını gerektirir.

IFS ERP Tersane Yönetim Çözümü gerek sektörel özel bileşenlere, gerekse geniş kapsamı ile tersanelerde ihtiyaç duyulan tüm fonksiyonlara ve departmanlara cevap verir niteliktedir. Gemi inşada; gemi veya yatın tasarım süreçlerinden başlayarak, global ve ilerleyen aşamalarda detaylı proje planının oluşturulması, proje planına göre tüm tedarik süreçlerinin yönetilmesi ve üretim aşamalarının takibi, Taşeron Yönetimi ile proje boyunca meydana gelebilecek dizayn değişikliklerinin yönetilmesi gibi sektöre özel zorluklar içeren konuların yönetilmesini sağlamaktadır.

IFS ERP Uygulamaları, Proje bazlı maliyet ve finansman takibi, Kalite Yönetimi, İnsan Kaynakları ve Bordro gibi diğer konularda çözümler sunan komple bir yazılımdır. Ayrıca detay Bakım Yönetim Modülleri ile tamir bakım yapan tersanelerin sektörel gereksinimlerini de karşılamaktadır. IFS Entegre Tersane (Gemi İnşaa) Yönetimi, tersanelere birbiriyle entegre olmayan farklı yazılımların kullanılması yerine, birbiriyle entegre çalışan tek bir sistem kurma olanağı vermektedir. Bu da süreçlerin daha düzenli ve hatasız yürütülmesinin sağlanmasında etkili olmaktadır.

IFS ERP Entegre Tersane Yönetimi, yazılım olarak belirtilen avantajlarından ve bünyesinde barındırdığı sektörel deneyime sahip özel danışmanlık grubundan dolayı tercih edilmektedir.  IFS ERP Türkiye’de gemi inşa sektöründe çok sayıda aktif durumdaki tersanesi ile sektöründe pazar lideri konumundadır. IFS ERP Uygulamaları, gemi inşa sektöründeki işletmelerin, ana gereksinimlerini sektöre özel geliştirilmiş olan Ana Çözüm Bileşenleri ile karşılarken, bu yapıyı diğer destekleyici süreçler ile tamamlayıp, gemi inşa sektöründeki işletmelere uçtan uca entegre çözümler sunmaktadır.

IFS ERP’nin bu konudaki çözümlerini detaylandıracak olursak; Gemi İnşa Sektörü Ana Çözüm Bileşenleri, IFS ERP Proje Ürün Yönetimi, IFS ERP Proje Yönetimi, IFS ERP Taşeron Yönetimi, IFS ERP Bakım Yönetimi, IFS ERP Doküman Yönetimi olarak sayabiliriz. Bunun yanında bir de IFS ERP Tersane Yönetimi yazılımının çözüm bileşenleri vardır. Bunları da IFS ERP Üretim Yönetimi, IFS ERP Satınalma Yönetimi, IFS ERP Envanter Yönetimi, IFS ERP Satış Kontrat Yönetimi, IFS ERP Kalite Yönetimi, IFS ERP İnsan Kaynakları Yönetimi, IFS ERP Bordro Yönetimi, IFS ERP Finans/Muhasebe Yönetimi olarak belirtebiliriz.

IFS ERP PROJE ÜRÜN YÖNETİMİ: Gemiye ait her türlü dizayn resminin sisteme girilmesini sağlar. Üretime yetişmesi gereken resimler, klas onaylarının takipleri, üretimden ve müşteriden gelen talepler ile tekrar tekrar yapılan revizyonlar çoğu kez dizayn departmanını içinden çıkılmaz bir kargaşaya sürükleyebilmektedir. Üstelik hemen hemen tüm birimlerin dizayndan gelecek bilgiye ihtiyaçları vardır. Üretim sürekli olarak resim ihtiyacı içerisindedir, satınalma malzeme listeleri, finans ise üretimi aksatmayacak bir nakit akışının peşindedir. Tüm bu kargaşanın sonucunda üretimde yanlış resim revizyonları dolaşabilmekte, malzeme siparişleri eksik ya da geç olabilmektedir. IFS ERP Uygulamaları, AutoCad, SolidWorks, ile entegrasyon yardımıyla resimlerin üzerinde yer alan malzemelerin ve revizyon bilgilerinin otomatik olarak IFS ERP’ye aktarılmasını mümkün kılar. Böylelikle resimler tamamlandıkça geminin tüm malzeme listesi ortaya çıkmış olur. Ayrıca IFS ERP Doküman Yönetimi sayesinde resimlerin elektronik kopyalarının da saklanması sağlanır.

IFS ERP PROJE YÖNETİMİ: Tersanelerde eş zamanlı olarak yürütülen birçok projenin (yeni inşa) yönetilmesinde ve takibinde kullanılır, IFS ERP Tersane Yönetim Sistemi’nin ana bileşenidir. IFS ERP Proje Yönetim modülü içerisinde, bir projenin hangi noktalarının bütçelerinin aşıldığı hangi noktada malzemelerin geciktiği, hangi noktada üretimde aksama olduğu, hangi noktada bir sonraki proje ile performans farkı olduğu gibi konular rahatlıkla izlenebilir; ilgili proje faaliyet raporları alınabilir. Projenin ilk yaratılmasından tamamlanmasına kadar geçen sürecin izlenebileceği modüldür. IFS ERP Proje Planlama modülü, bir projeye ilişkin alt proje ve aktivitelerin tanımlandığı, alt projeler ve aktiviteler ile bu aktiviteler arasındaki ilişkinin tanımlandığı planlama sistemidir. IFS ERP Uygulamaları, MS Project ve Primevera ile entegre çalışabildiği gibi, bu yazılımlara hiç ihtiyaç duymaksızın kendi Gantt chartları (Çubuk diyagramları) yardımıyla da aynı işlevleri yerine getirebilir. Gerek üretim gerek malzeme, gerek satın alma, gerekse taşeron yönetimi gibi modüllerin planlamasını sağlayan modüldür. Proje planlamasını yalnızca üretim faaliyetleri ile değil, süreci etkileyen tüm faaliyetleri ile tam ve güncel takibini sağlayarak üretim sürecinin plana en uygun şekilde gitmesini sağlayabilir, oluşan gecikmeleri ve duruşları analiz edebilirsiniz. Aktivite bazlı bütçe ve maliyet takibi ile projenin herhangi bir andaki tüm maliyetlerine ulaşılabilir. Oluşan bilgi geminin dizayn sürecinden teslim sürecine kadar ki tüm süreçlerini yaşayan değerli bir bilgidir ve sonraki gemilerde bütçeleme, zaman planının yapılması ve hedeflerin konulmasında güzel bir referans noktası teşkil eder. Özellikle askeri projelerde istenilen raporlamalar sistem üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Bugün halen SSM (Savunma Sanayi Müsteşarlığı) ile çalışan ve tüm raporlamalarını IFS ERP sistemi ile veren tersanelerimiz mevcuttur.

IFS ERP TAŞERON (ALTYÜKLENİCİ KONTRATLARI) YÖNETİMİ: IFS ERP Taşeron Yönetimi, tersanenin içerisinde kullanılan taşeronlara ait birim sözleşmelerin yapılması, taşeronlara ait personel bilgilerinin tutulması, taşeronlar üzerindeki işler ve bunlara ilişin tamamlanma oranlarının hesaplanması ile buradan çıkacak hak edişlerin oluşturulup finans muhasebe departmanına aktarılması için kullanılır. Taşeron Yönetimi sayesinde, her taşeronun üzerindeki işlerin tamamlanma performansları farklı periyodlar için kolaylıkla izlenebilir.

IFS ERP BAKIM YÖNETİMİ: Tamir bakım yapan tersaneler de, küçük çaplı bir çok küçük proje söz konusudur. IFS ERP Proje modülü kullanılabileceği gibi bakım sürecinin tersanede icra edilmesi ile ve özel bakım sözleşmelerinin yönetilmesinde IFS ERP Bakım Yönetimi kullanılmaktadır.

IFS ERP DOKÜMAN YÖNETİMİ: Gemiye ait tüm teknik resim, spesifikasyon, dokümantasyon, bakım talimatları ve müşteriye teslime edilmesi zorunlu olan belgelerin derlenmesi ve saklanmasında IFS ERP Doküman Yönetim sistemi önemli bir işlev üstlenmektedir. IFS ERP Doküman Yönetim modülü ile ister bir dosya (Excel, Word, CAD, PDF gibi) isterse de basılı ya da yazılı evrak şeklinde olsun, işletme içindeki dokümanları tasnif etmek ve ilgili oldukları nesnelerle (Malzeme, müşteri, sipariş gibi) ilişkilendirmek için geliştirilmiştir. Teknik detay içeren kılavuzların, spesifikasyon kartlarının, teknik resimlerin, CAD tasarım dosyalarının, bakım prosedürlerinin, üretim talimatlarının ve benzeri bilgilerin ürünler, malzemeler, iş emirleri ya da ekipmanlar gibi nesneler ile başlanması işletmelerde hayati önemde olabilmektedir.

Gemi inşa sektöründe hangi firmalarla çalışıyorsunuz?

Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Sanayi (ADİK), Ares Tersanecilik, Dearsan Gemi İnşaa, Desan Gemi İnşaa, İstanbul Shipyard,Numarine Gemi inşa, Yıldırım Gemi İnşaa, Uzmar Uzmanlar Denizcilik, Ursa Tersanesi, Tersan Tersanecilik gemi inşa sektöründe hizmet verdiğimiz firmalarımız. Ayrıca APM Terminals ve Asya Port gibi firmalara da liman işletmeciliği anlamında hizmet veriyoruz.

Dünyada da Türkiye’deki gibi çok büyük tersaneler süreçlerini IFS ERP Tersane Çözümü ile yönetiyor. Babcock Marine, Vigor Shipyard, Todd Pasific Shipyards, STX Europe, Sinopasific Shpbuilding, Seadrill, PT Pall, Naval Shipyards, MacTargatt Scott, Heerema, Kalmar-tcm, Damen Shipyards, Austal Shipyards bunlardan bazılarıdır. IFS, ERP’nin 25 yılı aşkın deneyimi ile oluşturduğu IFS ERP Entegre Tersane Yönetim Sistemi, proje tabanlı çalışmaların beraberinde getirdiği zorluklardan dolayı, yönetilmesi hiç de kolay olmayan tersanelere, tüm süreçlerini kapsayacak şekilde detay sektörel çözümler sunmaktadır.“ IFS ERP Tersane Yönetim Çözümü gerek sektörel özel bileşenlere, gerekse geniş kapsamı ile tersanelerde ihtiyaç duyulan tüm fonksiyonlara ve departmanlara cevap verir niteliktedir.”

ifs_logo_1.jpgifs-türkiye-pazarlama-müdür-öznur-tekiner_2.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim