• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 16 °C

Otonom Sualtı Aracı Yarışması’na katılan İTÜ AUV takımı dünya birincisi oldu

Otonom Sualtı Aracı Yarışması’na katılan İTÜ AUV takımı dünya birincisi oldu
Singapur Polytechnic University tarafından düzenlenen Singapur AUV Challenge SAUVC 2022 yarışmasına kabul alan İTÜ AUV (Otonom Sualtı Aracı) Takımı 19 ülkeden 42 yarışmacı arasında dünya birinciliğini kazanan takım oldu.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Otonom Su Altı Aracı (AUV) Takımı Singapur’da düzenlenen Otonom Su Altı Aracı yarışmasında (Singapur AUV Challenge) 42 katılımcı arasından dünya birincisi olarak büyük bir gurur yaşattı. İTÜ AUV Takımı, Singapur’da 2013 yılından beri düzenlenen yarışmaya katılan ilk Türk takımıydı.

Singapur Polytechnic University tarafından düzenlenen Singapur AUV Challenge SAUVC 2022 yarışmasına kabul alan İTÜ AUV (Otonom Sualtı Aracı) Takımı 19 ülkeden 42 yarışmacı arasında dünya birinciliğini kazanan takım oldu.

İki etaptan oluşan yarışmanın ilk gününde verilen bir görevi 15,02 saniyede tamamlayarak finale çıkmaya hak kazanan İTÜ AUV Takımı, birden fazla puanlama kıstasının olduğu bu aşamada “kapıdan geçme”, “top bırakma”, “top alma” gibi görevleri tam ve doğru yaparak birinciliği elde etti.

İTÜ’nün çok sayıda proje takımının birbirinden değerli başarılarına bir yenisini daha ekleyen İTÜ AUV takımı, pek çok bölümünden öğrencilerin katkılarıyla elde ettiği bu ödülüyle çıtayı daha yukarıya çıkarttı. Takım üyeleri, Türkiye’ye döner dönmez yeni yarışmalara hazırlanmaya başladı.

Ekip üyelerinden Emre Orkun Kayran, Türkiye adına katılan bir takımın daha ilk yılında böyle bir başarı elde etmesinin yarışmaya katılan diğer ülke ekiplerini şaşırttığını belirterek, “Daha önce Türkiye’den böyle bir derece elde edilmemiş hatta katılım da olmamıştı. Birinciliği önceki yıllarda Japonya, Tayvan ve Çin’den katılan takımlar alıyordu. Türkiye’den gelen ekibin böyle bir derece elde etmiş olması açıkçası oradaki yetkilileri de şaşırttı ve hemen bizimle iletişime geçtiler” dedi.

whatsapp-image-2022-10-07-at-10.32.45.jpeg

2018 yılında İTÜ Mühendislik Fakültesi’nin farklı bölümlerinde eğitim gören öğrenciler tarafından kurulan İTÜ AUV Takımı, dünya birinciliği getiren otonom su altı araçlarının üzerinde 4 yıldır çalışıyor. Araçları suyun 300 metre derinine inebiliyor ve 4 saat kesintisiz çalışabiliyor. 23-26 Eylül tarihlerinde düzenlenen yarışmaya giderken hedeflerinin birinci olmak değil, kendilerine bir şeyler katmak olduğunu söyleyen Kayran, yarışma anı geldiğinde birinciliğe oynamaları gerektiğini anladıklarını söylüyor. Tasarladıkları aracın mekanik kısmıyla ilgilenen Kayran, İTÜ Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği 2’nci sınıf öğrencisi. Yarışmada elde ettikleri başarıyla ilgili tarif edilemez bir mutluluk yaşadıklarını söyleyerek ülkemize birincilik getiren araçlarını şöyle anlattı: “2018 yılından beri otonom su altı aracımız üzerinde çalışıyoruz. Geliştirmelerimizi bu sene tamamladık. Ekibimiz genellikle İTÜ’nün Kontrol ve Otomasyon, Makine, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri, Geomatik, Fizik, Matematik, Elektrik Elektronik Mühendisliği gibi bölümlerde okuyan 2’nci sınıf öğrencilerinden oluşuyor.2019-2020 yıllarında Singapur’daki bu yarışmaya kabul edilmiştik fakat o yıl organizasyon pandemi nedeniyle iptal edilmişti. Bu yıl aracımızı daha da geliştirip su altında daha başarılı olması için çalıştık. En nihayetinde Singapur’da 42 takım arasından dünya birincisi olarak ayrıldık. Bu bizim için önemli bir başarı oldu. Bu yarışma Singapur Politeknik Üniversitesi ve Singapur Ulusal Üniversitesi ortaklığıyla 2013 yılından beri düzenleniyor ve her yıl yapılıyor. Dünyanın neredeyse her yerinden su altı alanında uzmanlaşmış farklı öğretim üyelerinin seçtiği araçlar orada yarışmaya uygun görülüyor ve uygun görülen araçlar su altına sokuluyor. Bu sene özellikle Norveç’ten çok fazla öğretim görevlisi vardı ve bu alanda uzmanlaşmış insanların bakış açılarını görebilmek, onların fikirlerini duyabilmek bizim için çok büyük bir şans oldu.

Özellikle Asya ve Avrupa ülkelerindeki üniversite takımları yarışmada yer aldı. Orada çok ciddi mühendislik çalışmalarıyla hazırlanan araçları görüp onların arasından sıyrılmak bazı şeyleri doğru yaptığımızı kanıtladı. Birinci olmamız orada büyük ses getirdi. Aslında biz bu sayede kendi yaptığımız işi bir adım daha ileriye taşıma fırsatı bulduk.

MAYIN VE ENKAZ ARAMA ÇALIŞMALARI İÇİN KULLANILABİLİR

Aracımız su altında gözlem amaçlı kullanılmaya oldukça müsait. Üzerinde iki adet geniş açı kamerası bulunuyor. Otonom bir şekilde etrafındaki nesnelerden haberdar olabiliyor. Aracımız 27 kilo ağırlığında ve 300 metre derine inebiliyor. Üzerinde iki farklı robot kol var. Birisi ileri geri hareket edip aracın önüne çıkabilecek nesnelerle etkileşime geçmesini sağlıyor. Diğer robot kolsa aşağıda ve o da aşağıdaki nesneleri alabiliyor. Bunun haricinde üzerinde bir top atma yani işaretleyici mekanizması var. Bu sayede suyun altında hedeflenen belli yerlere işaret koyabiliyor. Üzerinde yaklaşık 10 kilogram yük taşıyabiliyor. Maksimum hızıysa yaklaşık 2 knot yani saatte 2.30 deniz mili. Gelecekte yapacağımız geliştirmelerle bu araç deniz altında mayın ya da enkaz arama çalışmaları için de kullanılabilir.

İLK YARIŞMA DENEYİMİ

Böyle bir başarıyı ülkemize getirmek çok gurur verici. Takımımızın ilk yurt dışı ve ilk yarışma deneyimiydi. Yarışmada en çok ilgimizi çeken Rusların yaptığı araç oldu çünkü farklı metotlar kullanmışlardı. Zaten onlar ikinci oldu, üçüncülüğüyse Hindistan’dan iki takım paylaştı. Biz bu yarışmaya ilk defa ayak basan Türk takımı olduk. İlerde kurumsallaşarak seri üretim yapabilmeyi çok istiyoruz. Bunun dışında yeni teknolojiler ve yeni ihtiyaçlar doğrultusunda farklı bir sualtı aracı daha yapmayı planlıyoruz.” (Denizcilik Dergisi)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim