• BIST 10276.88
  • Altın 2387.588
  • Dolar 32.2367
  • Euro 34.7051
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 7 °C

Osman Yıldırım: Ordu'ya inşa edilen liman, Sivas'a yapılmış demektir

Osman Yıldırım: Ordu'ya inşa edilen liman, Sivas'a yapılmış demektir
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım, “hep beraber yol istedik, şimdi hep beraber Ordu’ya liman istiyoruz. Çünkü Ordu’ya yapılan bir liman Sivas’a yapılmış bir liman demektir.” dedi.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Tarafından Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklenen “Karadeniz Akdeniz Ticaret İşbirliğinin Artırılması Projesi” kapsamında; Sivas-Kayseri-Kahramanmaraş-İskenderun-Antakya (Hatay) illerini kapsayan Yurtiçi İş gezisi start aldı.

Yaklaşık 50 kişilik heyet ilk olarak Sivas Ticaret ve Sanayi Odasını (STO) ziyarette bulunarak, iki oda arasında bir toplantı yapılarak fikir alışverişinde bulunuldu.

Toplantıda konuşan Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, nasıl Karadeniz Akdeniz yolu için yıllardır çaba harcadıysak, Ordu’ya bir yük limanının yapılması için gereken çabayı harcayacaklarını söylemesi dikkatlerden kaçmadı.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yıldırım konuşmasına şöyle devam etti;  “Bundan sonra Ordu’ya daha sık gidip geleceğiz. Hatta Sivaslı arkadaşlarla Ordu’da yazlık alma çalışmaları başlattık, ancak başarılı olamadık. Çünkü Ordu’nun geleceğini biz biliyoruz. Yıllardır Karadeniz, Akdeniz yolu çalışmasının içerisindeyiz, ancak proje büyük olduğu için biraz zaman aldı, ama artık yolun sonuna geldik. 150 yıllık hayali inşallah önümüzdeki yıl gerçekleştireceğiz. Artık önümüzdeki yıldan itibaren Ordu’ya gelmemiz gitmemiz hızlanacak. Bu yol açıldığında, şu anda 6-7 saate kat ettiğiniz yolu, yaklaşık 2 saatte siz Sivas’a, biz de Ordu’ya rahatlıkla gelebileceğiz” diye vurguladı.

Amaçlarının Sivas iline denizi getirmek olduğunu vurgulayan Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım; “Bu yol bittiğinde bizim en önemli amacımız Sivas’a deniz getirmek olacaktır. Getirilecek deniz sadece tatil amaçlı olmayacak. Ama asıl, önce hep beraber yol istedik, şimdi hep beraber Ordu’ya liman istiyoruz. Çünkü Ordu’ya yapılan bir liman Sivas’a yapılmış bir liman demektir. Bizim 200 kilometre, 220 kilometre mesafede limanımızın olması, İstanbul’daki bir üreticinin, o trafikte o şartlarda limana ulaşmasıyla, biz de aynı sürede Ordu’daki limanımıza ulaşacağız. Biz ürettiğimiz ürünleri dünya pazarlarına, pazarlamamız için, bu rekabette ayakta kalmamız için bu limana ihtiyacımız var. Bundan sonra el birliği ile liman toplantıları yapacağız. Bu bakımdan bizim şimdiki hedefimiz Ordu’ya yapılacak olan bir liman olacaktır” diyerek konuşmasını tamamladı.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım’dan sonra konuşan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Servet Şahin ise Ordu’ya yapılacak bir yük limanının Karadeniz Akdeniz yolunu kullanan bütün illere yapılması demektir dedi.

Başkan Şahin daha sonra; “Türkiye’de en fazla göç veren iki il Ordu ve Sivas’tır, Karadeniz, Akdeniz yolunun bitmesinden sonra da bu iller artık göç vermeyecek, üzerine göç alan bir il olacaktır. Bu Karadeniz, Akdeniz yolu projesi direk olarak 5 ili ilgilendiriyor gibi görünse de aslında 50 ili ilgilendiriyor. Ayrıca bu yol Suriye ve Irak bölgesini dahi ilgilendiriyor. Bu yol ayrıca diğer ürünlere de alternatif olacaktır. Ordu Türkiye’de fındık ürünü ile 3 milyon dolarlık bir ihracat rakamı ile en fazla ihracat getirisi olan bir il konumundayız. 3 milyon dolar bir getirisi olan ürünümüz var ancak bir limanımız yok. Limanımız olmadığı için de ihracatçılar Ordu’ya gelmiyor, o yüzden Ordu’nun 200 milyon dolar bir ihracatı olduğu görülüyor. Bu yolumuz bittiği an ve liman da yapıldığı an belki de ihracatımız da artacak. Biz bu yol açıldığında yol hattındaki Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş, Hatay bölgesine indiğimizde, mutlaka onlarında bu yönde istekleri olacaktır. Bu yol bizim için çok önemli, bu yol sayesinde bu yol üzerindeki ticari ilişkileri de geliştireceğiz” diye konuştu.

Son olarak bu büyük proje gibi bir de liman projesine imza atarız inşallah diyen Başkan Şahin; “Ordu’ya yapılan bir liman sadece Ordu’ya değil Sivas’a da lazım, Kayseri’ye de lazım, bu liman Ordu’ya yapılırsa Kayseri ve Sivas da ki ürünlerde en kısa yoldan Ordu’ya yapılan liman vasıtasıyla, dış ülkelere rahatlıkla ihraç edilebilecek. Bu liman ilimize gerçekten çok lazım, bu liman sayesinde Karadeniz’e komşu olan ülkelere daha rahat ihracat yapılabilecek. Büyük bir projeye imza atılarak Karadeniz Akdeniz yolu yapımının sonuna gelindi inşallah bundan sonra da liman için bir proje başlar ve en kısa zamanda bu liman projesi de tamamlanır” diyerek sözlerini tamamladı.

Son olarak AK Parti Sivas Milletvekili, Bayındırlık İmar Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Mehmet Habib Soluk, Karadeniz Akdeniz yolunun diğer bağlantı yollarla da canlanacağını belirtirken; “Bu yapılan Karadeniz, Akdeniz yolu 780 kilometrelik tarihi bir projedir. Ordu’dan İskenderun’a çıkan bu güzergahı ben aslında tek yol olarak ifade etmek istemiyorum. Çünkü Kuzey Güney arasındaki, tepsi içerisindeki bir börek gibi her bölgeye bu yol rahatlıkla ayrılabiliyor. Bu yol sayesinde sadece İskenderun’a gitmeyeceğiz aynı zamanda bağlantı yollar ile Adana’ya Mersin’e ve diğer illere de bu yol sayesinde rahatlıkla ulaşım imkânı olacaktır. O yüzden bu yolu Ordu, Sivas, Kahramanmaraş, Kayseri, İskenderun diye ifade etmemeliyiz. Bu yol dışında Ordu’dan güneye doğru Ünye ve Fatsa ilçesinden başlayan bir yol ağı da bu yapılan Karadeniz, Akdeniz yoluna rahatlıkla bağlanarak yapılacak ticaret daha da kolaylaşacak. Bu bağlantı yollarla ana hat yolu daha da canlanacaktır” diye konuşarak Karadeniz Akdeniz yolunun önemini anlattı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim