Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç, ''Türkiye'nin geleceği denizlerdedir. Deniz sevgisini çocukluktan itibaren uyandırmamız lazım'' dedi.
Ataç, Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde maket çalışmaları devam eden tarihi Alemdar Gemisi'nde incelemelerde bulundu, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Türker Ertürk'ten çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
Ataç, gazetecilere yaptığı açıklamada, denizcilik kolay bir meslek olmadığından hedef kitlelerinin 6-10 yaş arası çocuklarda deniz sevgisini uyandırmak olduğunu söyledi.
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) TAŞ, iş adamları ve halkın el ele vermesi sonucu meydana gelen Alemdar gemisinin ilçe için güzel ve değerli bir eser olduğunu ifade eden Ataç, şöyle konuştu:
''Türkiye'nin geleceği denizlerdedir. Deniz sevgisini çocukluktan itibaren uyandırmamız lazım. Onun için bu tuzlu suyu küçükken kanlarına şırınga etmeliyiz. İşte o da bu gemide olacak. Deniz izcileri, okul öğrenicileri Alemdar'ı ziyaret ettiğinde, 'ben de denizci olacağım' diyecek.''
Alemdar gemisinin, sıradan bir gemi olmadığına dikkati çeken Ataç, şunları kaydetti:
''Bu gemi, İstiklal Savaşı'nda kahramanlık destanı yazmış, İstiklal Harbi'nin ruhunu taşıyan gemidir. Geminin güvertesine ayak basmaktan son derece mutluyum. Tüylerim diken diken oldu. Basına düşen görev de, bu geminin tarihini, yaşanan olayları, kahramanlık destanını yazması, halkımıza iyi anlatmasıdır. Hayırlı uğurlu olsun diyorum.''
Oramiral Ataç, güverte ve çevresinde fotoğraflarını çeken gazetecileri de kendi fotoğraf makinası ile çekti.
Ataç'ın incelemelerinde Kaymakam Osman Ekşi, Belediye Başkanı Murat Sesli, ERDEMİR Genel Müdürü Oğuz Nuri Özgen, Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, Alemdar Gemisini Yaptırma ve Yaşatma Derneği üyeleri de bulundu.
-ALEMDAR'IN DESTANSI ÖYKÜSÜ-
Danimarka'da kurtarma gemisi olarak 1898'da inşa edilen Alemdar gemisi, Marmara Denizi ve Boğaz çevresinde kurtarma hizmetleri yapıyordu.
Birinci Dünya Savaşı sonunda Osmanlı donanmasının çürümeye terk edilmesinin ardından muharebe gücü olmayan gemiler arasında yer aldığından kurtarma seferleri yapmasına izin verilen Alemdar'ı, Milli Mücadele'de kullanılması için Boğazdan kaçırma planı hazırlandı.
Gemideki 8 kahraman denizci, Karadeniz'deki şiddetli fırtınayı fırsat bilerek ''Vira Bismillah'' deyip demir aldı. Müttefik gemilerin arasından geçerken batmakta olan bir gemiye yardıma gittiklerini söyleyen denizciler, Boğazdan çıkıp zorlu yolculuğun ardından Ereğli'ye ulaştı.
Ereğli'den 80 ton kömür yüklenen Alemdar bir süre sonra Trabzon'a gitmek üzere hareket ettiği sırada, ilçedeki gayrimüslimlerin ve casusların haber vermesi sonucu, Fransız C-27 gambotu Bartın'ın Amasra ilçesinde pusuya yatarak gemiye asker çıkarmayı başardı.
Yönü İstanbul'a çevrilen ve C-27 gambotunun takibe aldığı Alemdar'ın personeli, kurtuluş planları yapmaya başladı. Gemide kemençenin kıvrak nağmeleriyle horon oynayan personel, Fransız askerleri de davet ederek, 4 Fransız asker ile 1 subayı etkisiz hale getirip silahlarına el koydu.
Ani manevrayla dümen kıran Alemdar'ın peşine düşen gambottan açılan ateşe tüfeklerle karşılık veren gemi personeline, Ereğli'ye yaklaştığında karadan da destek verildi.
Sandallarla denize açılan vatandaşların desteğiyle C-27 gambotu mağlup olarak bölgeden ayrıldı. Esir 5 askerin serbest bırakılmasına karşılık ise Fransızlardan Karadeniz'de dolaşan Türk Bayraklı gemilere dokunulmaması garantisi alındı.
Fransızlarla yapılan anlaşma gereği Milli Mücadele'nin sonuna kadar Ereğli'de demirli kalması gereken Alemdar, yine efsanevi bir kaçış öyküsüyle fırtınalı bir Karadeniz gününde siyah rengi griye boyanarak Trabzon'a getirildi.
Rusya'dan harp malzemesi taşıyan gemilere karakol ve kollama görevi yapan Alemdar, 1951'de İstanbul Haliç Tersanesinde büyük onarımdan geçirildi, 1959'dan sonra ise hizmet dışı bırakıldı. Alemdar, 1964 ve 1980'de özel firmalar tarafından satın alınmasının ardından da 1982'de sökülmek üzere satıldı.