• BIST 9693.46
  • Altın 2509.143
  • Dolar 32.5805
  • Euro 34.8237
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 17 °C

Ölüm kentinden kaçışlar hızlandı

Ölüm kentinden kaçışlar hızlandı
İsrail’in bir haftadır bombaladığı Beyrut’tan kaçış sürerken, bu ülkeden ulaşım zorlaştığı için İsveç, Türkiye'nin bölgeye gönderdiği feribotla vatandaşlarını çıkarabildi.
Beyrut-Mersin Kaçış HattıİSRAİL’in bir haftadır bombaladığı Beyrut’tan yoğun kaçış sürerken, bu ülkeden ulaşım zorlaştığı için İsveç, Mersin’den bir feribot kiralayıp 143 vatandaşını deniz yoluyla çıkarabildi. Sabahın ilk ışıklarıyla Mersin Limanı’na ayak basan İsveçli'ler, “Yorgunuz ama buraya geldiğimiz için mutluyuz'' dedi.Sivil hedeflerin büyük hasar gördüğü Beyrut, havaalanlarının da bombalanması nedeniyle başka ülkelere kaçmak isteyenler için ‘ölüm kenti’ halini aldı. Birçok kişi Suriye üzerinden karayolunu kullanarak Hatay’ın Cilvegözü ve Yayladağı sınır kapılarından Türkiye’ye giriş yapıp, buradan da havayoluyla ülkelerine gitmeye başladı.
      
İSVEÇ OPERASYONU

Sınır kapılarındaki hareketlilik sürerken, Lübnan’daki vatandaşlarını kurtarma çabası başlatan ülkelerden İsveç de, Türkiye Büyükelçiliği ve Mersin’deki fahri konsolosluk aracılığıyla deniz yoluyla bir girişim başlattı. Bu amaçla, Lazkiye ile Mersin arasında yolcu taşımacılığı yapan Merlat Şirketi’ne ait ‘Su Jet’ adlı feribot kiralandı. 45 metre boyunda 11 metre genişliğindeki 445 yolcu kapasiteli feribot, salı sabahı saat 06.00’da Mersin Limanı’ndan hareket etti. Feribot, önce KKTC’nin Gazimagosa Limanı’na gitti. Buradan İsveç Dışişleri Bakanlığı’nca oluşturulan Tahliye Merkezi’nin yetkilileriyle buluşuldu. Yapılan program sonrası, sağlık görevlileri ve İsveç görevlileri de alındıktan sonra feribot aynı gün 08.30’de Beyrut’a gitmek üzere hareket etti. Feribot, Beyrut’taki İsveç Büyükelçiliği’ne tahliye için başvuran kişilerden çocuk ve kadınların da bulunduğu 143 kişiyi aldıktan sonra rotasını yeniden Mersin’e çevirdi.
22 saatlik yolculukla bu sabah saat 04.00 sıralarında Mersin’e demirleyen feribotta, Türk yetkililerin yaptığı incelemeden sonra İsveçliler inmeye başladı. Günlerdir bombaların gölgesinde yaşadıkları Beyrut’tan kaçan 188 İsveç vatandaşından bazıları kucaklarında, bazıları pusetlerde, bazıları da arabalarında uyuyan çocuklarını taşırken, yüzlerinde savaşın korkusunun yanı sıra kaçışın yorgunluğunun izleri vardı.
     
ABD DE VATANDAŞLARINI TAHLİYE EDİYOR

İsrail’in bombaladığı Beyrut’ta yaşayan çeşitli ülkelerin vatandaşlarını kurtarma çabasındaki ülkeler arasında ABD de bulunuyor. Kurtarma operasyonlarını ABD Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yürütüyor. Helikopterle Beyrut’a inen deniz piyadeleri buradaki ABD vatandaşlarını sırayla Lübnan açıklarında bulunan askeri gemilere taşıyor. Helikopterlere alınan onlarca kişi, yolculuk öncesi koruyucu başlıklar, kulaklık, gözlük ve yelek giyiyor. Ardından helikopter yolculukları başlayan ABD’liler askeri gemilere alındıktan sonra bombaların saldırısındaki Lübnan’dan kurtarılıyor. ABD’li denizcilerin kurtarma operasyonlarıyla ilgili fotoğraflar, ABD Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın internet sitesinde de yayınlandı. Helikopterde oturdukları yerde çocuklarına sarılan anne veya babaların yüzlerinde ise endişenin yerini bombalanan kentten kurtulmanın gülümsemesinin aldığı görülüyor.
     
TAHLİYE EDİLECEK YABANCILAR

      İsrail’in 2 askerinin Hizbullah gerillalarınca kaçırılmasından sonra başlattığı hava saldırıları nedeniyle Lübnan’daki yabancılar bu ülkeyi terk ediyor.
      Lübnan’da tahliye edilen ve tahliye hazırlığında bulunan ülkelerle bu ülkelerin vatandaşlarının sayısı şöyle:
      ABD: Lübnan’dan hava ve kara yoluyla 2 bin 400 Amerikalının tahliyesine başlandı. ABD; toplam 8 bin Amerikalıyı tahliye etmeyi planlıyor.
      ALMANYA: Lübnan’dan ayrılmak isteyen 3 bin vatandaşı için Adana’da bir uçak bulunduruyor.
      AVUSTRALYA: Yaklaşık 25 bin çifte vatandaş Avustralyalının bulunduğu Lübnan’da, tahliye için 7 bir 500 kişi kayıt oldu.
      Avustralya, 200 mülteciyi de Suriye üzerinden geçirmeye çalışıyor.
      BANGLADEŞ: Bangladeş, Lübnan’daki 10 bin vatandaşı için Uluslararası Göç Örgütü’nden yardım istedi.
      BELÇİKA: Yaklaşık 200 Belçikalı, Beyrut’tan Suriye’ye otobüslerle geçmek için bekliyor.
      BREZİLYA: Beyrut’tan 100 kadar vatandaşını tahliye etti.
      ÇİN: Lübnan’da bulunan 82 Çinli, bu hafta başında Suriye’ye geçti.
      DANİMARKA: Danimarka, Lübnan’daki 4 bin 100 vatandaşını Şam’a nakletti. Bunlardan 1700’ü Danimarka’ya döndü, diğerlerinin de dönmesi bekleniyor.
      FİLİPİNLER: Lübnan’da yaklaşık 30 bin vatandaşı çalışan Filipinler, vatandaşlarını Yunanistan ya da Kıbrıs Rum kesimine götürmek üzere bir gemi kiralamayı düşünüyor.
      FRANSA: Lübnan’da 17 bin Fransız vatandaşının yaşadığı, 4 ila 6 bin Fransızın da kısa bir süre için bu ülkede bulunduğu belirtiliyor.
      Fransa, 8 bin tahliye başvurusu aldı, 900’ü 17 temmuzda tahliye edildi. 1200 kişi taşıyabilen bir gemi de Lübnan yolunda.
      HİNDİSTAN: Yeni Delhi, Lübnan’daki 12 bin vatandaşını tahliye etmek için 4 donanma gemisini yola çıkardı. 49 Hintlinin karayoluyla Suriye’ye geçtiği belirtiliyor.
      HIRVATİSTAN: Lübnan’dan ayrılan 57 Hırvat, bugün ülkelerine ulaştı. Halen bu ülkede bulunan Hırvatlar da ayrılmaya çalışıyor.
      İNGİLTERE: İkisi uçak gemisi olmak üzere 6 İngiliz gemisi, İngilizleri tahliye etmek için harekete geçti. HMS Gloucester destroyeri, Beyrut’tan aldığı 180 kişiyi Kıbrıs Rum kesimine götürdü.
      İngiltere Başbakanı Tony Blair, hafta sonuna dek yaklaşık 5 bin kişinin tahliye edileceğini söyledi.
      İRLANDA: Lübnan’daki 115 İrlandalı, Suriye ve Dubai üzerinden evlerine döndü. Lübnan’da bulunan 50 İrlandalının yarın tahliye edileceği belirtiliyor.
      İSPANYA: İspanya, 113 kişiyi Şam’a götürdü, 152 kişi de Amman’a naklediliyor.
      İSVEÇ: 118 kişilik ilk İsveçli grup feribotla Mersin’e getirildi.
      İsveç’in Lübnan’dan 1500 kişiyi tahliye etmesi bekleniyor. JAPONYA:
      Tokyo, Lübnan’daki 45 Japon’u ülkeden çıkarmanın yollarını arıyor.
      KANADA: Lübnan’da bulunan yaklaşık 30 bin Kanadalının Beyrut Büyükelçiliğine kayıt yaptırdığı, ancak tahliyelerinin zaman alacağını belirtiyor.
      MALEZYA: Malezya, 4’ü diplomat 10 vatandaşını Beyrut’tan Suriye’ye nakletti.
      NORVEÇ: Norveç 500 vatandaşını tahliye etti, 40’ı bugün Şam’a gidecek. Çoğu Lübnan kökenli 100 Norveçlininse halen bu ülkede olduğu belirtiliyor.
      POLONYA: Polonya ve Bulgaristan, kendi vatandaşlarıyla Çek ve Slovakları Şam’a nakletmek için otobüsler kiraladı.
      RUSYA: Moskova, Lübnan’daki vatandaşlarının tahliyesi için 2 uçak gönderdi. Moskova’ya hareket etmek üzere 270 Rus, otobüslerle Suriye’ye geçti. Diğer eski Sovyet cumhuriyetleri vatandaşı yaklaşık 1000 kişi de tahliye edilecek.
      TAYLAND: Tayland, 37 vatandaşını Şam üzerinden çıkaracak.
      BİRLEŞMİŞ MİLLETLER: BM, Lübnan’daki personeli ve aileleri için 600 kişi kapasiteli bir gemi kiraladı.

DenizHaber.Com ve Ajanslar
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim