• BIST 8779.01
  • Altın 2238.031
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1031
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 14 °C

Okyanusları keşfetmek için otonom robotlar geliştirecek Terradepth 8 milyon dolar yatırım aldı

Okyanusları keşfetmek için otonom robotlar geliştirecek Terradepth 8 milyon dolar yatırım aldı
Terradepth üreteceği otonom denizaltı robot filosuyla okyanus tabanını keşfetmeyi ve elde ettiği verileri kullanarak değerli bir veri şirketine dönüşmeyi amaçlıyor. Girişim, son olarak Seagate liderliğinde 8 milyon dolarlık bir yatırım aldı.

İnsanlık her ne kadar yeryüzünün keşfini neredeyse tamamlamış olsa da, okyanusların derinlikleri hala bilinmeyenlerle dolu. Derin okyanus haritalandırılması ve okyanus tabanının keşfi şu anda insan gücüyle ve özel araçlarla yapılıyor. Terradepth isimli girişimin amacı ise geliştirdiği otonom denizaltı robotlarıyla okyanusların derinliklerini keşfederek bu verileri satan bir şirkete dönüşmek.

Terradepth'in asıl amacı otonom denizaltı araçlarına değil, verilere ulaşmak olarak öne çıkıyor. Kısacası donanım odaklı olarak hareket etmeyen girişim, kendisini daha çok veri şirketi olarak konumlandırıyor. Bu gerçekten çok önemli bir detay çünkü girişim, okyanus keşfini sağlayan robotların seri üretimini yapmayacak fakat okyanus tabanı verilerini pek çok şirkete satabileceğinin farkında. Terradepth'in topladığı verilerin, hem bilim insanları için hem devletler için önemi çok büyük.

ABD Deniz Kuvvetleri'de donanma özel kuvvetler birliğinde çalışan iki eski asker olan Joe Wolfel ve Judson Kauffman tarafından kurulan Terradepth'in, askeri açıdan da büyük değeri var. Kısacası bu veriler, devletler için de hassas olacak. Yakın gelecekte denizaltı sayılarının artması, pek çok ülkenin açık okyanuslarda daha çok söz sahibi olması adına okyanus ve deniz tabanı ile ilgili haritaların ilgili devletlerin elinde olması büyük önem taşıyor. Aynı örneği şu aralar oldukça sıcak olan Doğu Akdeniz için de vermemiz mümkün. Bir yandan mavi sularımızda sondaj arama çalışmaları devam ederken, bölgede pek çok ülkenin faaliyetinin arttığı bir yarış söz konusu ve bu bağlamanda deniz tabanının keşfi ülkeler için kritik önem taşıyor.

2018 yılında Texas merkezli olarak kurulan Terradepth şirketi, şimdi okyanus tabanından veri toplamak için bir filo kurmaya hazırlanıyor. Okyanus tabanını keşfetmek, haritalandırmak için otonom denizaltı robotlarını kullanacak olan girişimin bu iş için önemli para kaynağına da ihtiyacı bulunuyor. Bu amaç doğrultusunda 8 milyon dolarlık bir yatırım alan Terradepth, açık denizlerdeki testlerine önümüzdeki yılın yaz aylarında başlamayı hedefliyor. Terradepth'in yatırım turuna liderlik eden şirketi ise, ürettikleri hard-disk'ler ile bildiğimiz Seagate Technology olması dikkat çeken bir diğer nokta.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim