• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 13 °C

Öğrenciler gemiyi simülatörle öğreniyor

Öğrenciler gemiyi simülatörle öğreniyor
Gerze Denizcilik Meslek Yüksekokulu Ulaştırma Hizmetleri Bölümü öğrencileri, kaptanlık eğitimlerini bir gemide olması gereken tüm teknik donanımın sağlandığı simülatör odasında alıyor.

Sinop Üniversitesi Gerze Denizcilik Meslek Yüksekokulu Ulaştırma Hizmetleri Bölümü öğrencileri, kaptanlık eğitimlerini bir gemide olması gereken tüm teknik donanımın sağlandığı simülatör odasında alıyor.

Açılışını bir süre önce Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın yaptığı simülatör odasında geminin dümenine geçen öğrenciler, kaptanlığın inceliklerini öğretim görevlileri Tuncer Zoral ve Gül Kavazak'tan öğreniyor.

Öğretim görevlisi Tuncer Zoral, bu yıl bölümlerinde eğitim öğretime başlayan 58 öğrenciye simülatör odasında eğitim verdiklerini söyledi. Simülatörle başta "gemi sevk ve idaresi" konusunu ele aldıklarını belirten Zoral, kumanda odasında öğrencilerin seyir yapmaları için gerekli kriterler ve senaryoların bilgisayarda hazırlanarak sunulduğunu, seyir sırasında meydana gelebilecek hava akımı, coğrafi bölge konumu, gemi idaresi ve tüm kritik durumların izlenerek öğrencilerin karar alma yetilerinin geliştirildiğini anlattı.

-Gerçek gemiyi aratmıyor-

Zoral, 130 derece görselli simülatör odasının, öğrencilerin gerçek bir gemiye çıktıkları zaman yapması gereken her türlü hareket ve manevralar ile harita okuma, seyir, demirleme, yanaşma gibi birçok kıstasın yapılabildiği bir laboratuvar olduğuna dikkati çekti.

Denizde seyir yaparken en çok maruz kalınan durumların başında rüzgar ve dalgaların geldiğini dile getiren Zoral, "Bir öğrenci her zaman güzel havada veya her zaman kötü havada seyir yapmayacak. Güzel havadan kötü havaya, kötü havadan güzel havaya geçmek gibi birçok etkenle karşı karşıya kalabileceği için bu durumlara hazırlıklı olabilmeleri bu odada sağlanıyor" ifadelerini kullandı.

Tuncer Zoral, simülatör odasındaki cihazların, gemilerde bulunan cihazlarla aynı olduğuna değinerek, şunları kaydetti: "Yani ne kadar manevra yapıyorsanız, simülatörde görülen gemi de manevraya karşı aynı tepkiyi veriyor. Burada öğrencilerimiz telsizle konuşmadan tutun, harita okumaya, radar pilotlamaya, dümen tutmaya kadar her türlü manevrayı ve operasyonu yapabiliyor. Dolayısıyla uygulamayı iyi şekilde yapmış öğrenci, gerçek bir gemiye çıktığında eli daha güçlü, uygulaması daha iyi olacak."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Denizci
05 Mart 2013 Salı 16:57
Simülatör Eğitimi
Bunlar bilinen, yıllardır yapılagelen artık rutin olan şeyler. Bu haberleri sanki ilk defa yeni oluyormuş gibi, pişirip pişirip koyuyorsunuz.Artık komik oluyor. Dünya nerede, biz neredeyiz.
78.189.180.121
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim