• BIST 9524.59
  • Altın 2491.675
  • Dolar 32.5148
  • Euro 34.725
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 19 °C

Öğrenciler denizlere simülatörle hazırlanıyor

Öğrenciler denizlere simülatörle hazırlanıyor
Türkiye'de ilk tam donanımlı köprü üstü simülatörünün kurulduğu KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü'nde, öğrencilere kaptanlık eğitimi, her türlü meteorolojik şartların oluşturulabildiği ortamda veriliyor

Türkiye'de ilk tam donanımlı köprü üstü simülatörünün kurulduğu Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü'nde, öğrencilere kaptanlık eğitimi, her türlü meteorolojik şartların oluşturulabildiği ortamda veriliyor.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ersan Başar, denizcilik eğitiminde simülatör kullanımının zorunlu bir eğitim haline geldiğini söyledi.

Teorik eğitimlerin uygulamasının öğrenciler staja çıkmadan önce simülatör sisteminde yapıldığını belirten Başar, "Simülatör sistemimiz, tam donanımlı köprü üstü simülatörü. Sistemde gemideki tüm gerçek donanımlar, elektronik, seyir ve haberleşme sistemleri bulunuyor. Öğrencilerimiz stajdan önce veya stajlarını tamamladıktan sonra eğitimlerini en üst noktada burada tamamlıyor. Gemi ortamında maliyetli olan eğitimler daha düşük maliyetlerle simülatörde bir çok kez deneniyor" dedi.

Doç. Dr. Başar, simülatör ortamında aynı zamanda bilimsel çalışmaların, Ar-Ge çalışmalarının da yapıldığını ifade ederek, "Özellikle liman modellemeleri, acil durum müdahale sistemleri gibi çalışmalar yapılabiliyor. Bunun haricinde simülatör ortamında gemide çalışan kaptanların ve zabitlerin yenileme eğitimleri de yapılıyor" diye konuştu.

-Öğrenciler farklı hava şartlarında ve limanlarda gemi kullanıyor-

Türkiye'de ilk tam donanımlı köprü üstü simülatörünün bölümlerinde kurulduğunu vurgulayan Doç. Dr. Başar, şöyle devam etti:
"Daha sonraları iki üniversiteye daha simülatör kuruldu. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'nde tam donanımlı köprü üstü simülatörleri bulunuyor. Tam donanımlı olmayan simülatör sistemleri bulunan bölümler de var. Türkiye'de simülatör kullanımı yaygınlaşmaya başladı. Tüm denizcilik okulları bu simülatör altyapısını ve diğer ekipmanları kurmak zorunda, çünkü uluslararası bir iş. Uluslararası kurallar çerçevesinde hem eğitimi hem de mezun olduktan sonra uluslararası alanda çalışıldığı için gerekli şartlardan biri."

Doç. Dr. Başar, öğrencilere kısıtlı görüş imkanlarında, farklı meteorolojik şartlar, limanlar ve su yollarında denemeler yaptırdıklarını belirterek, "Aynı şekilde acil durum çalışmaları, köprü üstü takım yönetimi çalışmaları ve ekipmanların daha verimli kullanılması çalışmaları öğrencilere uygulamalı olarak deneyimli öğretim elemanlar tarafından yaptırılıyor" dedi.

Öğrencilerin birinci sınıftan itibaren simülatör ortamında dümen tutma işlemiyle çalışmaya başladıklarını anlatan Başar, "Öğrencilerimiz 4. sınıfa kadar simülatör üzerinde farklı eğitimler alıyorlar. 4. sınıfa gelen öğrenci, köprü üstü takım yönetimi çalışmaları sayesinde tüm sistemleri ekip mantığıyla kullanabiliyor. Bir öğrenci eğitim süresince 50 saat simülatör ortamında kalıyor ve bu şekilde eğitimini tamamlıyor" diye konuştu.

Uluslararası Denizcilik Üniversiteleri Birliği'nin (IAMU) 2009 yılından itibaren üyesi olan Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü'nün 85'i 1. sınıf olmak üzere toplam 450 öğrencisi bulunuyor. Bölüm her yıl düzenli olarak uluslararası standardizasyon kuruluşu olan RINA ve Yükseköğretim Kurulu ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Eğitimi İzleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından denetlenerek, Kalite Yönetim Standartlarına uygunluğu STCW 78 sözleşmesinin ilgili kısımlarına göre belgelendiriliyor.

www.DenizHaber.Com.tr
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
01 Kasım 2012 Perşembe 10:17
Deniz öğretim görevlileri
31 Ekim 2012 Çarşamba 17 10 yorumumdaki birinci satırda "..... görevlileri sorunu bizim..." olacak. Düzeltirken özür dilerim.R.A
176.240.123.148
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
31 Ekim 2012 Çarşamba 17:10
Deniz öğretim görevlileri
Siivil denizcilikte öğretim görevlileri bizim zamanınımızda(1944-1948)da vardı. Hiçbir zaman da halledilemedi. Hocalarımız hemen hemen hep emeklilerdendi. Bazılarını gözü görmez, yürüyemezlerdi. Bazıları askere gitmemek için öğrtetim görevlisi olurdu. Derslere işlerinden dolayı gelemezlerdi Heme hemen asil öğretemenimiz yok gibiydi. Devlet yeme içmeye,giyinmeye, eğitim araç ve gereçlerine, spora bizim zamanımızada çok para harcardı ama öğretmene para vermezdi. Devlet adeta bedava öğretmen arardı. Bence öğretmenler şimdi daha iyi ama şimdi de teknoloji çok karmaşık duruma geldiğinden,İngilizceyi çok iyi bilmek gerektiğinden ve yabancı limalarda PSC oluduğundan öğretmenlerin çok kaliteli olması gerekiyor. Bence denizci öğretmen yetiştirmek için fakülte açılmalı ve bunların denizde çalışmalarına izin verilmemelidir. Denizde uzakyolu alan ve çalışmış olan bazı güverte ve makine gemiadmalarından(hepsinden olmaz) iyi öğretmen olur ama öğretmene boğaz tokluğuna çalışacak para verirsen böyle bir öğretmeni bulmak mümkün olmaz. Şartların kesinlikle iyileştirilmesi gerekiyor. Bir çare de emeklilerden öğretmen yapmak aklıma geliyor ki bir oryantasyon kurtsundan sonra bu mümkün olabilir. Ama Milli eğitim bakanlığına bağlı okullarda çalışmak için pedagojik formasyon istendiğinden bu öğretmen bulmayı hemen imkanmsızlaştırıyor. Meslek öğretmenlerinden bunu kaldırmak lazım. Durumm böyle! Bakanlıktaki eğitimi izleme kurulunun ne yaptığını öğrenemedim. Ama şurası kesindir ki sivil denizcilik okullarında bu öğretmen sorununu halledemezsek bu sorun başımıza ilerde çok büyük sorunlar açabilir. Allah selamet versin. www.refikakdogan.com
176.240.123.148
DENİZCİ
31 Ekim 2012 Çarşamba 09:25
Denizcilik Eğitiminde Öğretim Üyesi
Prensip sahibi kendini bilen okullar zaten bu işi yapıyor. Fakat, son yıllarda adeta denizcilik okulu enflasyonu oldu, bu iş işportaya döküldü. Kurslar, v.s. Kat 2, Daire 5. Al sana okul. İşsiz güçsüz denizcileri de devşirip hoca yaparsın. Ne güzel de olur. Denizcilik konularında ders veren kişilerin, denizcilik fakültelerinden mezun, yüksek lisans ve doktorasını yapmış, doktora sonrası en az 6 ay yurt dışında araştırmalar yapmış ve açık deniz (uzak yol) tecrübesine sahip olmaları gerekmektedir. Bilmeyenlere, ya da anlamak istemeyenlere hatırlatılır.
78.189.180.121
Ali Türkmen
30 Ekim 2012 Salı 17:18
Hocalar da Denetlenmeli
Deniz Eğitimini İzlemekle görevli Kuruluş, öncelikle
öğreticileri denetlemekle işe başlamalı..Nasıl ki Hosteslerin Pilot yetiştirmesine Müsade edilmiyorsa Denize hiç çıkmamış Otomotiv hocalarının Makina Zabiti,Su Ürünleri Hocalarının Üniversitelerde Ticaret Gemilerine ZABİT yetiştirmesine OLUR verilmemeli. Adam bir gün dahi gemiye çıkmamış Uzak Yol Vardiya Zabiti hocası nasıl oluyor bu iş anlamıyorum.Similatör mü ders veriyor..
81.213.79.9
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim