'Nazım Tur' bugün törenle hizmete girdi
TDİ'nin satın aldığı "Nazım Tur" adlı römorkörün filoya katılış töreni bugün Sarayburnu Rıhtımı’nda gerçekleştirildi. Törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldı.
Törende konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yerli tasarımla, yerli işgücüyle, yerli malzemeyle Ereğli Tersanesi'nde üretilen römorköre Nazım Tur adının verilmesinin ahde vefa duygusunun güzel bir örneği olduğunu ifade ederek, "Türk tersaneciliğine, Türk sendikacılığına ömrünü adayan Dok Gemi İş Sendikası 5. Genel Başkanı merhum Nazım Tur'u rahmetle anıyorum dedi.
Türkiye'ye son yedi yılda bir deniz ülkesi olduğunu hatırlattık diyen Yıldırım, "İnsanımız denizi renginden tanırken artık yediden yetmişe milletimizin göndeminde deniz var. Bunu amatör denizciliği geliştirmek suretiyle sağladık. Bunu, Türkiye'nin kara listeden çıkarıp, ülkemizi beyaz bayrak ülkesi yapmak suretiyle sağladık. Bunu, deniz güvenliği yönünde aldığımız tedbirlerle, denizcilik sektörünü kayıt altına alarak AIS ve VTS projelerini hayata geçirerek sağladık. Bunu, denizcilik eğitiminde çığır açarak sağladık. Bunu, denizcilikte istihdam oluşturarak sağladık. Bunu, Tuzla Bölgesine sıkışan tersaneciliği, bir plan dahilinde bütün kıyı şeridine yayarak, 37 tersaneye yedi yılda 71 tersane ilave ederek, gemi inşaatında dünya 23'sü iken dünya 5'liğine yükselerek, yat inşaatında dünya üçüncüsü olarak gerçekleştirdik. Bunu, Denizcilerimize verdiğimiz yakıttan vergi indirimi desteği ile sağladık. Bunu, ölmekte olan balıkçılığı ayağa kaldırarak, balıkçı barınakları yaparak sağladık. Bunu, yat limanlarıyla, kruvaziyer turizme verdiğimiz destekle sağladık. Bir alanda gelişme sağlanırken, yalnızca alt yapının hazır hale getirilmesi, insanların ihtiyaçlarının giderilmesi yeterli değil. Sosyal ve kültürel boyutlarının ihmal edilmemesi, aksine ikmal edilmesi lazım. Sektörün bütün paydaşlarıyla deniz kültürünü yaşatarak, gelecek kuşaklara aktararak denizci ülke denizci millet bilincini sözünü slogan olmaktan çıkardık, algı haline getirdik, kolektif bilinç haline getirdik." dedi.
TDİ'nin tarihçesinden bahseden Yıldırım, TDİ'nin tarihinin denizciliğin son bir buçuk asırlık belleği olduğunu söyleyerek, "Bugün römorkör filosunu yenileyerek, Marmara denizinde kulavuzluk hizmeti veren 141 kılavuz kaptanıyla 24 adet pilot botuyla yol gösterici görevini layıkıyla yerine getiren TDİ'de 7 gün 24 saat verdiği hizmetle Türk denizciliğinin en güzide kuruluşlarından biridir. Bu römorkörün TDİ'ye, denizciliğimze hayırlı olmasını diliyorum" diyerek konuşmasını tamamladı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek denizcilik sektörünün ülkelerin dünyayla entegrasyonunu sağlayan en önemli sektörlerden biri olduğunu belirterek, “Türkiye bu açıdan çok şanslıdır. Çünkü Türk boğazları yoluyla Karadeniz’e sahili olan ülkelere Orta Asya’ya, Uzakdoğu’ya açılmaktadır. Doğu Akdeniz’de olan konumuyla Türkiye Orta Doğu’ya, Kuzey Afrika’ya açılmaktadır. Türkiye bu konumuyla jeopolitik ve jeo stratejik anlamda çok büyük bir öneme sahip bir ülkedir. Yılda 55 binden fazla gemi Çanakkale ve İstanbul Boğazları’ndan geçmektedir. 8 bin 330 kilometrelik deniz kıyısı ve 160 limanıyla dış ticarette çok önemli bir potansiyele sahiptir.” dedi.
Şimşek, sektörün çok önemli bir konuma geldiğini belirterek “2002 yılına kadar Türkiye’de sadece 37 tersane vardı 2009 döneminde ilave 70 tersane daha yapıldı. Gelinen nokta açıkça ortadadır. Bir çok anlamda bu sektöre destek veriyoruz. Akaryakıttan alınan ÖTV’nin kaldırılması dışında motorlu taşıtlar vergisi kaldırıldı.” dedi.
TDİ Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Duran Aytaş ise Nazım Tur römorkörüyle ilgili teknik bilgiler vererek, römorköre verilen isim konusunda Ulaştırma Bakanı’nının da görüşlerini alarak Nazım Tur ismine yönetim kurulunca karar verdiklerini bildirdi.
TDİ Genel Müdürü Burhan Külünk, “Ülkelerin şirketlerinin sene olarak eski olması ekonomik açıdan ayaklarının ne kadar yere bastığını gösterir. TDİ’de 167 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin ayağını yere ne kadar sağlam bastığının göstergesidir.” diyerek TDİ’nin verdiği hizmetlerden bahsetti.
Nazım Tur’un oğlu ise “Rahmetli babam denizcilik sektöründeki 35 yıllık hizmetlerinden dolayı Karadeniz Ereğlisi’nde yapılıp, İzmir’de hizmet verecek olan römorköre isminin verilmesi çok büyük bir incelik ve vefa örneğidir.” dedi.
Haber ve Fotoğraflar: Merve KORKMAZ - Deniz Haber Ajansı