Libya'da Tobruk açıklarında Tuna Holding INC'ye ait ve Bergen Denizcilik tarafından işletilen Cook Island bayraklı M/V Tuna-1 adlı gemiye yapılan topçu atışı ve iki ayrı hava saldırısında geminin 3. kaptanı hayatını kaybederken, 3 gemi mürettebatı ise hafif yaralandı.
Deniz Haber Ajansı'nın aldığı bilgiye göre, Tuna Holding'e ait Cook Islands bayraklı, "Tuna-1" isimli kuru yük gemisinin İspanya'dan aldığı alçıpan yükünü teslim etmek üzere Libya'nın Tobruk Limanı'na giderken, yaklaşık 13 mil açıklarında seyir halinde karadan topçu atışına maruz kaldığı öğrenildi.
Geminin uluslararası sularda olmasına rağmen yapılan topçu saldırılarının ardından iki ayrı hava saldırısı daha yapıldığı kaydedilirken, geminin 3. kaptanı İlker Büyükdere şehit olurken, 3 gemi mürettebatının ise hafif yaralandığı belirtildi.
GEMİ KAPTANINDAN AÇIKLAMA
Gemi Kaptanı Ünal Bilici'den alınan bilgiye göre, kuru yük gemisi "M/V Tuna-1", dün akşam Tobruk'a doğru hareket ettiği sırada Libya'nın yaklaşık 13 mil açığında herhangi bir uyarı yapılmaksızın karadan ağır silah saldırısına uğradı.
Saldırı üzerine gemi acil durum sinyali göndererek karadan daha da uzaklaştı. Acil durum sinyaline Yunanistan, Malta ve Fransa'dan cevap geldi. Yaklaşık 10 dakika sonra ise gemiye hava saldırısı düzenlendi, geminin 3. kaptanı hayatını kaybetti. Gemi, ikinci saldırının yapıldığı yerden 7 mil daha uzaklaştığında üçüncü hava saldırısına maruz kaldı. Saldırılarda, makine dairesi ve mürettebatın acil durumlarda sığındığı yer hedef alındı.
Gemide 8'i Türk, 6'sı Gürcistan ve 1'i de Azerbaycan uyruklu olmak üzere 15 kişilik mürettebat bulunuyordu. Saldırıda geminin Türk olan 3. kaptanı İlker Büyükdere şehit olurken, 3 mürettebatta yaralandı.
Saldırı sonrasında çıkan yangını mürettebat kendi imkanlarıyla söndürmeyi başardı ancak gemide ciddi hasar meydana geldi. Türkiye'ye doğru yola çıkan geminin, 24 saatte Fethiye Limanı'nda olması bekleniyor.
Diğer taraftan kazazede gemiye eskortluk yapacak olan Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait TCG Gemlik fırkateyni ise 5 saat içinde gemiye ulaşacağı öğrenildi.
ANAMUR'A ATEŞ DÜŞTÜ
Türk şirketine ait Cook Islands bayraklı, "M/V Tuna-1" isimli kuru yük gemisinin İspanya'dan aldığı yükünü teslim etmek üzere Tobruk/Libya Limanı'na giderken, düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden 3'ncü kaptan İlker Büyükdere'nin Mersin'in Anamur İlçesi'nde bulunan aile ocağına ateş düştü.
Olayın duyulması üzerine 25 yaşındaki İlker Büyükdere'nin babası Halil Büyükdere ile annesi Havva Büyükdere'nin İskele Mahallesi'nde ki evine yakınları ve çevredeki komşuları akın etti. Acı haberle yıkılan Büyükdere Çifti, gazetecilere konuşmaktan kaçındılar. Yaşamını yitiren kaptanın dayısı Adem Durdu ise, "Geminin İspanya'dan aldıkları alçıpan inşaat malzemesini Libya limanına boşaltacakları sırada saldırıya uğradıkları haberini aldık. Bütün bilgimiz bu kadar. Bütün mesele aslında Libya'nın Türk şirketlerini istememesinden kaynaklanıyor" dedi. Geminin Libya'dan ayrılarak Yunanistan kara sularına sığındığını, buradan da Fethiye Limanı'na gelmekte olduğunu kaydeden Durdu, cenazenin şu anda gemide olduğunu ve yarın kendilerine teslim edileceğini de sözlerine ekledi.
Kuru yük gemisi "M/V Tuna-1", dün akşam Tobruk'a doğru hareket ettiği sırada Libya'nın yaklaşık 13 mil açığında herhangi bir uyarı yapılmaksızın karadan ağır silah saldırısına uğradı. Saldırı üzerine gemi acil durum sinyali göndererek karadan daha da uzaklaştı. Acil durum sinyaline Yunanistan, Malta ve Fransa'dan cevap geldi. Yaklaşık 10 dakika sonra ise gemiye hava saldırısı düzenlendi, geminin 3. kaptanı İlker Büyükdere hayatını kaybetti. Gemi, ikinci saldırının yapıldığı yerden 7 mil daha uzaklaştığında üçüncü hava saldırısına maruz kaldı. Saldırılarda, makine dairesi ve mürettebatın acil durumlarda sığındığı yer hedef alındı. Gemide 8'i Türk, 6'sı Gürcistan ve 1'i de Azerbaycan uyruklu olmak üzere 15 kişilik mürettebat bulunuyordu. Saldırıda geminin Türk olan 3'ncü kaptanı İlker Büyükdere hayatını kaybederken , 3 mürettebatta yaralandı. Saldırı sonrasında çıkan yangını mürettebat kendi imkanlarıyla söndürmeyi başardı ancak gemide ciddi hasar meydana geldi.

Haber: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı



































