• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 13 °C

Montrö yine devrede iddiası: Türkiye Rus gemilerine Karadeniz'i kapattı

Montrö yine devrede iddiası: Türkiye Rus gemilerine Karadeniz'i kapattı
Türkiye savaş gemilerine kapattığı Boğazlar konusunda Rusya'ya karşı tavrında taviz vermedi. Bunun son örneği de dün yaşandı. Türkiye'nin, Rus Varyag füze kruvazörü ve destroyer Amiral Tributs'un Karadeniz Filosu'na katılmak için yaptığı girişimlere izin vermedi.

Ukrayna savaşının başlamasından buyana Rusya ile ticaretini genişleten, ABD ile AB'nin Mosova'ya uyguladığı yaptırımlara katılmayan Türkiye Boğazlar konusundaki duruşunu değiştirmedi. Türkiye Pasifik Okyanusu'ndan Akdeniz'e gelen ve buradan da Boğazlar'dan geçip Karadeniz'e gitmek isteyen Rus füze kruvazörü Varyag ve destroyer Admiral Tributs'a izin vermedi. 9 aydır geçiş izni bekleyen gemiler Vladivostok'taki üslerine dönmek zorunda kaldı.

Ukrayna savaşı konusunda Batı ile ters düşen Türkiye, ABD ve AB merkezli Rusya yaptırımlarına da şimdiye kadar katılmadı. Diplomasi konusunda çalışmalarını Yürüten Ankara, Tahıl koridoru anlaşmasına BM ile birlikte ev sahipliği yaptı. Anlaşmanın devreye girmesinde büyük rol oynadı.

Ancak Türkiye savaş gemilerine kapattığı Boğazlar konusunda Rusya'ya karşı tavrında taviz vermedi. Bunun son örneği de bugün yaşandı. Türkiye'nin, Rus Varyag füze kruvazörü ve destroyer Amiral Tributs'un Karadeniz Filosu'na katılmak için yaptığı girişimlere izin vermedi.

9 aydır geçiş için izin bekliyorlardı

Türkiye, Rus savaş gemilerinin Boğaz'dan Karadeniz'e geçmesine izin vermedi. 'Varyag' ve 'Amiral Tributs', Şubat ayından bu yana geçmek için izin bekliyorlardı. Türkiye'nin ret kararı sonrası gemiler Vladivostok'taki üslerine dönmek zorunda kaldı.

fg92w4axoaeykku.jpg

'Ukrayna'ya saldıracaklardı'

Türkiye kararı sonrası Ukrayna'ya yakın sosyal medya hesaplarından “Türkiye, Ukrayna'ya saldırı hazırlığındaki Rus savaş gemilerinin Karadeniz'e girmesine izin vermedi. Rus gemileri Pasifik Okyanusu'na geri dönmek zorunda kaldı. Ukraynalılar, Türkiye'nin bu kararını takdir etti. Savaş gemilerinde savaşın simgesi: 'V' ve 'Z' harfleri görülüyor” paylaşımları yapıldı.

Daha önce de izin verilmemişti

Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşının 8. gününde Montrö anlaşmasını uygulamış, Rusya'nın Admiral Flota Kasatonov gemisiyle birlikte 3 gemiye daha geçiş izni vermemişti. 135 metre uzunluğunda ve 4.500 ton ağırlığındaki Admiral Flota Kasatonov gemisi üzerinde füze, torpido ve makineli tüfek gibi çok sayıda ağır silah da bulunuyordu.

Konuya ilişkin açıklama yapan Savunma Uzmanı Mete Sohtaoğlu, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamasında "Türkiye, Rus füze kruvazörü Varyag ve Admiral Tributs'un Karadeniz'e girmesine izin vermedi. Gemiler 9 aydır İstanbul Boğazı'ndan Karadeniz'e çıkmayı planlıyorlardı. Uzun süredir demirleyen gemiler Vladivostok'taki üslerine dönmeye başladı." dedi. (KARAR)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim