• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 12 °C

Mittal Arcelor'u almak istiyor

Mittal Arcelor'u almak istiyor
Dünya çeliğinin bir numarası köpekbalığı lakablı Mittal, rakibi Arcelor'a 22.7 milyar dolarlık teklif yaptı. Kabul edilirse dünya pazarının yüzde 10'u bir şirketin olacak.
Çelikte dünyanın bir numarası olan Mittal Steel'in ikinci durumdaki Arcelor'u satın alma teklifi dünya piyasalarına bomba gibi düştü. Piyasa analistleri "Bu Coca Cola'nın Pepsi'yi satın alması gibi bir şey" yorumu yaptı. Arcelor'un teklife soğuk baktığı ajanslara yansırken resmi açıklamada yönetim kurulunun toplanacağı haber verildi. Mittal'in sahibi 25 milyar dolarlık servetle dünyanın en zengin üçüncü adamı olan Lakshmi Mittal satın almalarla tanınıyor. Mittal bu nedenle 'köpekbalığı' olarak anılıyor.Şirketlerin hisse senetleri işleme kapatılırken yavaş yavaş netleşmeye başladı. Buna göre 22.7 milyar dolarlık Mittal teklifi Arcelor'un piyasa değerinin yüzde 27 üzerindeydi. Yüzde 75 hisse ve yüzde 25 nakit şeklinde ödeme yapılması düşünülüyordu. Ayrıca Arcelor'un aylarca uğraşıp aldığı Kanadalı Dofasco Alman ThyssenKrupp'a satılması planlanıyordu. Mittal'in teklifi Arcelor'a hisse başına 28.21 Euro bedel biçiyordu. İşleme açılan Arcelor hisseleri ise yüzde 29 yükselerek günü 28.6 Euro'dan kapattı.

Otomotiv şirketleri endişeli
Yapılan teklife ilk tepki verenler arasında dev otomobil şirketleri yeraldı. Peugeot grubu gelişmeleri yakından izlediklerini açıkladı. Çelik otomotiv sanayisinin ana hammaddesini oluşturuyor. Mittal ile Arcelor birleşince fiyatların artmasından korkuluyor. Fransız Hükümeti'nden gelen tepki "endişeliyiz" oldu. Mittal'in satınalma teklif sadece uluslararası piyasalarda değil IMKB'de de heyecan yarattı. Bunun nedeni Rekabet Kurulu'nda onayda olan Arcelor-Oyak ortaklığıydı. Mittal'in teklifini olumlu karşılayan yatırımcıların alımlarıyla Erdemir hisseleri yüzde 8 yükseldi. Teklifin henüz kabul edilmediği açıklanınca hisseler gevşese de gün başına göre hisseler yüzde 5 değer kazandı.

Mittal 'Artırma olasılığı yok değil' dedi

Dünyanın en büyük çelik üreticisi Mittal Steel sektördeki en büyük rakibi Fransız Arcelor için yaptığı 22.8 milyar dolarlık teklifi artırmayı planlamadığını açıkladı Mittal CEO'su Lakshmi Mittal düzenlediği basın toplantısında, "Arcelor ile 14 Ocak'ta görüştük ve birleşme fikrini ortaya attık ve şirketin CEO'su Dolle'den olumlu bir yanıt alamadık. Dolle, bize bu işlemle ilgili gördüğü zorlukları anlattı. Dolle Toronto'da olduğu için görüşemedik, bu sabah teklifi ilettik" diye anlattı. Mittal teklifi artırmaya gerek görmediklerini belirtti, ancak artırma olasılığını da saf dışı bırakmadı.

Teklif bizimle konuşulmadan yapıldı

Gün boyu süren spekülasyonların ardından Arcelor'dan akşam saatlerinde kısa ancak tepkili bir açıklama yapıldı. Arcelor açıklamasında Mittal'in teklifinin not edildiği belirtilirken teklifin bir "hostile bid" olduğuna dikkat çekildi. Borsada işlem gören hisselerin toplanarak şirketin kontrolünün ele geçirilmesi agresif teklif ya da 'hostile bid' olarak tanımlanıyor. Arcelor yetkilileri de kendileriyle bir ön görüşme yapılmadan ve detaylı tartışmada bulunulmadan teklifin yapıldığına dikkat çekilerek kısa bir süre sonra yönetim kurulunun toplanıp durumu değerlendireceği belirtildi.

Erdemir'in ortağı da değişebilir

Dev birleşme gerçekleşirse Türkiye de doğrudan etkilenecek. Oyak, Erdemir için 2.7 milyar dolar ile en yüksek teklifi vermiş ve devir için Ataer'i kurmuştu. Oyak Ataer'e yüzde 41 oranında ortak olması için Arcelor ile anlaşmıştı. Bu işlem için Rekabet Kurulu onayı bekleniyor. Arcelor Mittal tarafından alınırsa Oyak'ın ortağı da değişiyor. Bu durumda Erdemir ihalesinde erken havlu atan Mittal yeniden Türkiye pazarında yer alabilme şansı elde etmiş oluyor

Kaynak: Sabah
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim