• BIST 9524.59
  • Altın 2497.323
  • Dolar 32.5847
  • Euro 34.7276
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 11 °C

Milyar dolarlık TANAP Projesi'nde şok!

Milyar dolarlık TANAP Projesi'nde şok!
SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, 2013 sonunda başlanması planlanan TANAP’ta dozerlerin 2014’ün ikinci yarısında çalışabileceğini açıkladı.

Milyar dolarlık projede şok yaşanıyor

Socar Başkanı, 2013 sonunda başlanması planlanan TANAP’ta dozerlerin 2014’ün ikinci yarısında çalışabileceğini açıkladı.

SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, TANAP’ın inşasına 2014’ün ikinci yarısında başlanacağını bildirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 7 Şubat’ta Slovenya’da yaptığı açıklamada, “Azerbaycan ile geliştirdiğimiz bu proje iki ülkenin parlamentosu tarafından da onaylandı. Zannediyorum dozerler bu yıl çalışmaya başlayacak” demişti. Hazar doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa içlerine taşıması planlanan TANAP’ın boru hattından ilk gazın 2018’de verilmesi planlanıyor. İnşaatın 1 yıl geç başlaması projenin 2019’da bitmesi anlamına geliyor.

Azeriler’e Karadeniz daveti

TANAP hattından ilk etapta 16 milyar metreküp doğalgaz sevk edilecek. Hattın maliyeti 10 milyar dolar olarak hesaplanıyor. TANAP’ta Türkiye’nin yüzde 20, Azerilerin yüzde 80 payı var. Socar Başkanı Abdullayev, Türkiye’deki yatırımların büyük hızla devam ettiğini belirterek “2023’e kadar toplam yatırım 17 milyar dolara ulaşacak. Buna TANAP, Star Rafinerisi, Aliğa yarımadasına liman ve diğer enerji yatırımlar da dahil” diye konuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, “Azeri kardeşlerimizle farklı projelerde işbirliği yapmayı planlıyoruz. Doğu Akdeniz’le Mersin-İskenderun sahalarını onlara açabiliriz. Karadeniz’de de işbirliği yapabiliriz” dedi. Abdullayev buna karşılık, “Bu konuda tecrübeye sahibiz. Denizlerde 7 bin 800 metreye kadar indik. Akdeniz ve Karadeniz’de projeler yapabiliriz” dedi.

Azeriler parayı Türk bankalarında tutuyor

Azerbaycan Milli Petrol Şirketi Socar, ülkenin en önemli gelir kaynağını oluşturuyor. Geçen yıl 30 milyar dolarlık petrol ve doğalgaz satışı gerçekleştirdi. Şirket aynı zamanda Azerbaycan Devlet Petrol Fonu’nun da en önemli gelir kaynağı. Azerbeycan Devlet Petrol Fonu’nda yaklaşık 35 milyar dolar bulunuyor. Azeriler bu paranın bir bölümünü TL olarak Türk bankalarında tutuyor. Socar Başkanı Abdullayev, “Bu fonun parasının bir bölümü Türk lirası mevduat olarak Türk bankalarında bulunuyor ancak rakam telaffuz edemem” diye konuştu.

İsrail’le enerjide işbirliğine gidebiliriz

TANER Yıldız, İsrail’in Türkiye’den özür dilemesinin önemli olduğunu belirterek, “Bu özür enerji alanındaki işbirliğini geliştirmek için dilenmedi. Ancak işbirliğinin önünü açtı. Makul ve mantıklı projeler için artık görüşebiliriz.” Yıldız, Güney Kıbrıs’ın hukuka saygılı ve adada herkese yarar sağlayacak bir tutum sergilemesi halinde işbirliğinin olabileceğini ifade etti.

ABD’ye sitem etti

Bakan Yıldız, nüklüer santral konusunda Amerikan yönetimine sitem etti. Türkiye’nin nükleer enerji üretimi konusunda Amerika’dan yeterince destek görmediğini ifade eden Yıldız, “Akkuyu Nükleer Santrali’nin ihale sürecinde Amerikalılar’la 3 kere görüştük. Westinghouse ve GE’nin bu süreçte rol almalarını istedik ancak olumlu yanıt alamadık. Bunu dördüncü çağrı olarak yorumlayabilirsiniz” değerlendrirmesini yaptı.

www.denizhaber.net

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim