• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 29 °C
  • Çanakkale 22 °C

Metin Kalkavan, Kıyı Emniyeti'ne fena yüklendi

Metin Kalkavan, Kıyı Emniyeti'ne fena yüklendi
İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün son zamanlarda emniyeti elden bıraktığını belirterek, deniz dolandırıcılığı yaptığını iddia etti.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün son zamanlarda emniyeti elden bıraktığını belirterek, ticarete soyunduğunu kaydetti.

Bahçeşehir Üniversitesi Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde düzenlenen 2. Türk Boğazlarında Durumsal Farkındalık Sempozyumu’nda konuşan İMEAK DTO Başkanı Metin Kalkavan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün Türk Boğazları’nda verdiği hizmete atıfta bulunarak, “Hem kurtarma hem kılavuzluk hem römorkörcülük yapacaksın. Böyle bir şey dünyada yok. Bana göre Türk Boğazları’nın en büyük sorunlarından bir tanesi, patronaj sorunudur” dedi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün hizmet verdiği alanlarda tüccar mantığı ile hareket ettiğini söyleyen Kalkavan, sözlerine şöyle devam etti; “Müşteri bekliyor. Kaza olacak da para kazanacak. Hangisi? Emniyet mi? Ticaret mi? Şimdi bu ikisi yürümez. Dünyada böyle birşey yok. Kıyı Emniyeti diye bir kuruluş varsa, verdiği görevleri yapar. Görevi emniyettir. Ticaretle alakası olamaz. Kınıyorum. Kılavuz var, römorkör var, ha bir de şuraya dokun bir arıza yap, dünyanın parasını alayım. Bu uygulama sürdürülebilir değil, mutlaka değişmesi lazım. Mutlaka değişmek zorunda. Başımıza gelen olay bu. Gelince de alıyorsunuz. Gemide kılavuz var. Yanında da römorkör var. Bir makine arızası var. O arıza esnasında emniyeti mi düşünürsünüz, parayı mı düşünürsünüz? Böyle şey olmaz. 3 bin dolarlık masrafta 525 bin dolar para al. Gemideki bir kaptan hata yaptı, demiri indirmedi. Suya indirse 10 bin dolar, indirmedi 525 bin dolar. Şimdi, bu uygulanabilecek birşey değil. Emniyetse emniyet. Bu zihniyetle Boğaz’daki kazaları artırırız” diye konuştu.

YAPILAN İŞLEM, DENİZ DOLANDIRICILIĞIDIR!

Türk Boğazlarında meydana gelen bir makine arızasında 500 bin dolar para alan Kıyı Emniyeti’nin yaptığı işlemin deniz dolandırıcılığına girdiğini ifade eden İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, bu tür olayları dünyaya anlatmakta zorluk çekeceklerini söyleyerek şunları kaydetti; “Ufacık bir makine arızasından 500 bin dolar sigortadan para alacaksın. Kurtarma yardımına gelecek. Bunu dünyaya anlatamayız. Deniz dolandırıcılığına girer. Dolayısıyla bu ikisi çalışmaz. Hem kurtarma hem kılavuzluk hem römorkörlük, böyle bir şey dünyada yok. Bana göre Türk Boğazları’nın en büyük sorunlarından bir tanesi, patronlar sorunudur. Yoksa yapılanlar çok daha iyiye gidiyor. Çok daha iyi olacak. Hep şikayet ediyoruz ama insanlar insanlar geriye ve nereden geldiğimize bakmaz. Niye olmadı düşündüklerimiz, isteklerimiz. Halbuki gelişim diye bir süreç vardı. Neydik ki nereye geldik? Buna bir bakmak lazım. 20-30 yıl 50 yıl önce. Herkes istiyor Amerika olayım, Batı Avrupa olayım. Bir de onun tarihlerine bak, kaç senede bu hale gelmiş. Dolayısıyla Türk Boğazları her zaman gündemde kalacak. Ama dediğimiz güvenlik ve emniyet açısından diğer tarafı çok riskli bir alan. Ama bizi ilgilendiren ikisi olarak çevre güvenliği, mal ve can emniyeti” diyerek sözlerini tamamladı.

METİN KALKAVAN’I KIZDIRAN OLAY

2 Nisan 2014 tarihinde Turkon Holding mülkiyetinde bulunan M/V ORKUN KALKAVAN isimli Marshall Adaları bayraklı konteyner gemisi, Gelibolu’da kılavuz kaptan aldıktan sonra makine arızası yaparak sürüklenmişti.

Tehlikeye maruz kalan M/V Orkun Kalkavan isimli konteyner gemisi karaya oturmaya 9 gomina kalmışken, Kıyı Emniyeti’ne ait Kurtarma-10 römorkörü halat alarak gemiyi emniyetli bir şekilde Şevketiye demir bölgesine demirletmişti.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü internet sitesinde kaza ile ilgili yayınlanan bilgiye göre, 2 Nisan 2014 günü saat. 04,30’da gemi kaptanı ile Kurtarma-10 kaptanları arasında TOF kurtarma yardım sözleşmesi yapılmış, bilahare Kıyı Emniyeti ile armatör firma arasında sulh anlaşması yapılarak kazazede gemi M/V Orkun Kalkavan’ın seyrine izin verilmişti.

TURKON HOLDİNG 525 BİN DOLAR ÖDEDİ

Metin Kalkavan’ın Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nü “deniz dolandırıcılığı” yapmakla suçladığı konuşmasında, yapılan kurtarma yardım anlaşması sonucu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne 525 bin dolar para ödediği ve bu olaydan dolayı tepkisini gösterdiği öğrenildi.

KALKAVAN'IN SÖZLERİ, ÜLKEYİ SIKINTIYA SOKAR

İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan'ın, Türk Boğazları Sempozyumu'nda Türk Boğazları'ndan sorumlu otorite konumunda bulunan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü hakkında "Deniz Dolandırıcılığı" suçlaması yapması, başta IMO olmak üzere, Türk Boğazlarını kullanan ülkeler nezdinde, karşılık bulacağı tahmin ediliyor.

Konu ile ilgili konuştuğumuz denizcilik uzmanları, Türk Sivil Denizcilik sektörünün çatısı konumunda bulunan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan'ın bu sözlerinin, uluslararası toplantılarda başta Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü olmak üzere Dışişleri Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkililerinin önüne konulacağı belirtildi.

Haber: Recep CANPOLAT - Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Denizci
01 Haziran 2014 Pazar 02:03
02:03
... M/V ORKUN KALKAVAN isimli "Marshall Adaları" bayraklı konteyner gemisi... Ülkemize para kazandırmasın da yeter... Gitsin Marshall adalarında kritik yapsın...
88.243.198.25
Kaptan Mustafa CAN
15 Mayıs 2014 Perşembe 11:59
11:59
Sene 1998 Kumkapıya demirlek isteyen gemilere demir ordinosu alma mecburiyeti kondu. 10 m derinliği olan C% demir yerine 11 metre draftlı gemiye ordino verildi. (Haritad da 10 metre konturu var) . Gemi oturdu haliyle. 1.000.000 usd nin üzerinde para ödedi ve gitti. Armatörü Rus tu ve Devlet le kavga edil mez dedi dava bile açmadı.

Bu olay 10 senede yüzlerce kişinn başına geldi. O zaman neredey di DTO. Bence haksız olmasına rağmen o zaman neden bağırmadı.

Bu sorun başlı başına bir sorundur ve Kaptana da Kıyı emniyetine de yüklenilemez. Oturu çalışır komisyonlar ortak akılla sorun çözülür.

Bu işin maliyeti 3000 usd değildir. Sen 100 milyonlarca dolar yatırım yap 24 saat nöbet tut maliyeti 3000 usd olsun. Hiç mi hesap bilmiyoruz. Kim böyle bir hizmete 3 kuruş yatırır. Gemileriniz bakımsızlıktan yolda kalsın her kuruşunda tüysüz yetimin hakkı olan paraları bunları kurtarmada kullanalım.

Denizcilikte STK lideri olan bir kurumun Başkanı Güzide bir devlet kuruluşunu böyle haksız eleştirmemeliydi. Türk bürokratlar bu açıklamaları düzeltmek için çok çalışmak zorunda kalacaklar. Rusya ve Amerika delegasyonları bu açıklamalara balıklama dalacaklar ve her oturumda Türk delegasyonun önüne atacaklar.

Tek iyi tarafı ise Kıyı Emniyeti'nin bayrak ve sahip ayrımı yapmadığının ispatı olarak kalacak hafızalarda inşallah evraklar dada kalır ve kullanılır.
81.214.84.206
çalışkan
14 Mayıs 2014 Çarşamba 12:59
12:59
Avrupa Avrupa yasalar diye diye, alt yapısı olmayan herşeye evet imza atarız. her şeye tamam oldu deriz. yetmedi alkışlarız. denize sırtımızı döneriz, arrakından varız deriz, bir şeyler birilerine dokunduğunda"denizin "d" si canım yanıyor ne yapıyorsun dediğinde bakacağız konuşacağız yapacağız, devlet bu yasalara uyacağız, olmadı al baştan diyeceğiz ortada sonuç sıfır, yetmedi alkışlayacağız.oldumu şimdi,neye dokundunduğunda can yanmanın. çalışanlar bizler hepimiz gemi sahipleri ile beraber bir et tırnağız. zannetmeki seniz canıyor sunda bizler canımız yanmıyor. çatımız deniz ticaret odası. sonuç ne olan bizler denizcilere oluyor. dini manı brokratların para para para, nasıl vatandaştan para alalımda ceza alalımda, devletin giderlerini açıklarını kapatalım demekteler. on dan sonra alkış yine brokratlara.. olmadı yan şirketler kurdurtarak, ona sertifika buna sertifika belge diye diye diuye diye aç, milletin aldığı asgari ücretle çalışması in denizci belgesi al. kim alacak acaba. devlet de bu şireketlerden vergi alabilmek için göz yumacak. sonrada alkış alkış.
81.214.71.174
kadir doğu
14 Mayıs 2014 Çarşamba 09:48
09:48
eşşekten düşünce gözler açılıyor yetmez ama evet
85.103.52.8
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim