• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 29 °C
  • Çanakkale 22 °C

Metin Kalkavan: Denizcilik sektörü devlet politikası olmalı

Metin Kalkavan: Denizcilik sektörü devlet politikası olmalı
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Eylül ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, denizcilik eğitiminin giderek yaygınlaştığını ve inanılmaz bir denizci ordusunun yetiştiğini ifade etti.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, İMEAK DTO eylül meclis toplantısında yaptığı konuşmada, denizcilik sektörüne inanılmaz bir denizci ordusunun yetiştiğini söyleyerek, denizcilik eğitiminin giderek yaygınlaştığını, sektörün önünün açık olduğunu ve denizciliğin partiler üstü bir devlet politikası olması gerektiğini ifade etti.

Türk filosunun ortalama büyüdüğünü, büyüyünce içeriye gelen gemi sayısının giderek azaldığını belirten Kalkavan, “Cari açığı destekleyen en büyük açıklardan bir tanesi navlun açığı. Navlun açığı bu sene 8 milyarın altına inmeyecek. Türk bayraklı gemiler Türk dış ticaretinin yüzde 12’sini taşıyor” dedi.

“VADELİ EĞİTİM ÜCRETİ SİSTEMİ BÜYÜYOR”

Denizcilikte ‘eğitim’ konusunu vurgulayan Kalkavan, “Türkiye, en büyük denizcilik eğitim ordusunu barındıran bir konuma ulaştı. Kurmuş olduğumuz ‘vadeli eğitim ücreti’ sistemi büyümeye devam ediyor. Vadeli eğitim ücreti ilk defa bizim tarafımızdan uygulanıyor. Çok bilinen bir şey değil, bu sistemi çok anlatmaya çalıştık. Ayda 300-400 TL karşılığında eğitim fırsatı sunduk” diye konuştu.

Eğitimin en önemli sorunlarından bir tanesinin staj problemi olduğuna dikkat çeken Kalkavan, “Staj sorunu her yıl azalmak yerine büyüyor. Önümüzdeki yıl çok daha büyük bir problem haline gelecek. Büyük gemiler stajyer kullanmak istemiyor. İMO regülasyonlarında bir denizcinin 1 yıl staj yapma mecburiyeti bulunuyor. Sektör olarak bu problemi çözmek gerekiyor” şeklinde konuştu.

“BALIĞI DÜZENLİ, STABİL VE UYGUN FİYATA YEMEK, ÖNEMLİ”

Balık sezonunun başladığını ifade eden Kalkavan, sözlerine şöyle devam etti: “Balık gerçekten çok faydalı bir besin kaynağı. Balık Türk toplumuna çok gerekli. Denizci bir ülkeyiz. Hem deniz ülkesi olup hem de bu kadar az balık tüketen başka bir toplum yoktur. Türk toplumunun daha fazla balık tüketmesi lazım. Ancak balığı düzenli, stabil ve uygun fiyata yemek önemli. Bir gün 1 lira, bir gün 25 liraya balık yerseniz böyle şey olmaz. Böyle olunca 1 ay balık yersiniz, 10 ay yemezsiniz. Balıkçılık böyle sürdürülebilir bir politika değil. Bunun toptan çözülmesi lazım.”

“ABBAS KOLÇALAR ŞİVESİNİ DEĞİŞTİRMELİ”

Abbas Kolçalar’ın sözlerine de değinen Kalkavan, “1 ay önce sektör iyiydi, şimdi nasıl perişan hale geldi. Abbas Bey’e sesleniyorum, bir sektör 1 ayda mahvolmaz. Hangisine inanacağımızı şaşırdık. Bizim stratejimizde böyle bir şey yok. Bu yolla hiçbir şey çözemeyiz. Ağlama, sızlama yok. Şükredip, sorunları çözmeye devam edeceğiz. Sorunlarımız var. Örneğin bağlama sorunumuz var. Devlet bunu bir şekilde çözecek, uğraşıyor da. Tersane yat imal çekek yeri sorununu çözdük. Yer sorunumuz var. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı çözecek bu sorunları. Abbas Bey, giderek Halim Mete’nin yerini almaya başladı. Her çıktığında fıkra anlatıyor. Abbas Bey, her şeyi Temel’e yoruyorsun. O zaman şiveni değiştireceksin. Hakikaten fıkranın hakkını vermek lazım. Bence 1 ay önce söylenen daha doğru. Bizim en önemli alt sektörlerimizden bir tanesi ve doğru yapıldıkça, doğru yatırım yapıldıkça önü çok açık olan sektörlerimizden bir tanesi” dedi.

“ÇOK DEĞERLİ KOYLARIMIZ VAR”

Denizcilik sektörünün bekleyen sorunları olduğuna işaret eden Kalkavan, “Çanakkale’den Antalya’ya kadar 450 koyumuz var. Çok değerli koylarımız bulunuyor, bu koylarımızı korumamız gerekiyor. Dava açmak gerekiyorsa da dava açacağız. Yerel yönetim olmadan bir şey yapmak çok zor. Muğla’da yapacağımız çok şey var. Marmaris, Hisarönü, Gökova Körfezi’nde atık alım tesislerimizin eksikliği ciddi bir problem. Onları henüz başaramadık. Mücadeleye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

“DTO OLARAK DEMOKRASİYE GEÇTİK”

Kalkavan, sözlerini şöyle sürdürdü: “DTO olarak demokrasiye geçtik. Eskiden yönetim kurulu başkanının olduğu yerde kimse konuşmazdı. Artık yönetimden isteyen de görüş bildirebiliyor. Dolayısıyla Alev Tunç bizim adımıza sözaldı. İDO konusunda gerekenin yapılacağına inanıyoruz.”

“ARMATÖRLER BİRLİĞİ DAHA AKTİF OLMALI”

DTO olarak bayrağı Armatörler Birliği’nden aldıklarını belirten Kalkavan, “Armatörler Birliği’nden son 32 yıldır bayrağı DTO olarak biz devraldık. Armatörler Birliği’nin daha ön plana çıkması lazım. Biraz pasif kalmışlardı. DTO olarak Armatörler Birliği’ni destekliyoruz” dedi.

Haber: Sinan SAYGI - Onur KAPLAN / Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
LAF
05 Eylül 2014 Cuma 09:17
09:17
GEREKSİZYERE BİR SÜRÜ OKUL AÇILDI. BUGÜNÜN STAJ PROBLEMİ, YARIN MEZUN OLDUKLARINDA ÇALIŞACAK GEMİ PROBLEMİ OLACAK , PERSONEL MAAŞLARI DÜŞECEK VEEEEE MUTLU SON. 1000 usd UZAKYOL KAPTANI MAAŞI.
81.213.197.164
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim