• BIST 9687.5
  • Altın 2503.864
  • Dolar 32.587
  • Euro 34.848
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 18 °C

MESBAŞ, 106 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor

MESBAŞ, 106 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor
Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Mersin Serbest Bölgesi, yıllık 2,5 milyar dolarlık ticarete imza atıyor.

Doğu Akdeniz'in en büyük ve işlek limanlarından birine sahip olması, karayolu ve demiryolu bağlantıları ve güçlü bir karayolu araç potansiyelinin varlığı, hinterlandında ihraç kabiliyeti olan ileri bir tarım potansiyelinin bulunması gibi pek çok uygun kritere sahip olan Mersin, 1985 yılında serbest bölgeye kavuştu.

Türkiye’nin ilk serbest bölgesi olan Mersin Serbest Bölgesi, kentin istihdamını ve ticari hacmini arttırdı. Kuruluşta 776 dönüm alana sahip bölge, süreç içerisinde 864 dönüme ulaşarak; yıllık ortalama 2,5 milyar dolar ticarete ve 682 değişik ürünün 106 değişik ülke ile ticaretine sahne oluyor.

Bölgede yatırım alanlarının tamamının tahsis edilmiş olmasından dolayı yeni yatırım taleplerinin karşılanması amacıyla çalışmalara başlanırken, bu kapsamda mevcut imkânların maksimal seviyede kullanılması ve 2’nci bölgenin kurulumu için arazi tespit çalışmaları da yürütülüyor.

GENİŞ ÜRETİM YELPAZESİ

Mersin Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvar Mum, bölgenin kent sanayisi için taşıdığı önemi anlattı.

Bölgede ağırlıklı olarak işlenmiş petrol ürünleri, meyveler, gıda sanayi ürünleri, kimya sanayi ürünleri, dokumacılık mamülleri, demir-çelik sanayi mamulleri, bakliyat, çimento ve makine sanayi mamullerine yönelik sektör faaliyetleri yapıldığını dile getiren Mum, hazır giyim üretiminde yıllık 36 milyon adet üretim kapasitesi bulunduğunu ve bu sektörde yaklaşık olarak 5 bin kişi çalıştığını söyledi.

Mum, üretimde kullanılan ham madde ve yarı mamul maddelerin büyük bir çoğunluğunun Türkiye’de bulunan tedarikçilerden satın alındığını ve Türkiye’nin ihracatına önemli katkılar sağlandığını kaydetti.

KENDİ LİMANI VAR

Mersin Serbest Bölgesini diğer serbest bölgelerden ayıran özelliğinin, kendine ait bir limanı bulunması olduğuna dikkat çeken Mum, “Serbest Bölge limanında yılda ortalama 350 gemide değişik ürün gruplarında ve toplamda 1,7 milyon ton malın elleçlemesi yapılıyor. Ayrıca Mersin Serbest Bölgesinin, Doğu Akdeniz’in en önemli limanlarından biri olan ve düzenli hat gemilerinin uğrak yeri olan Mersin Limanı’nın yanında kurulmuş olması ve ortak kapısının bulunması sebebiyle, Serbest Bölgeye konteyner ile gelen ve giden malların doğrudan Mersin Limanına geçişleri sağlanıyor ve böylece serbest bölge firmalarına önemli lojistik destek oluşuyor” diye konuştu.

ÖRNEK BÖLGE

Genel Müdür Edvar Mum, bölgede yapılan üretim, ticaret ve diğer işlemler çerçevesinde 10 bin 216 kişiye doğrudan istihdam sağlandığını, dolaylı istihdam ile bu rakamın 11 bin kişiye, ekonomik etkileşim olarak ise 40 bin kişiye ulaştığını ifade etti.

Bölgenin, tek başına sağladığı istihdam kapasitesi açısından gerek Mersin ve gerekse Türkiye için önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Mum, aynı zamanda Türkiye’nin diğer yörelerinde kurulan serbest bölgelere model oluşumu, işletme tecrübeleri ve gümrük uygulama örnekleri bakımından örnek teşkil ettiklerini söyledi.

YATIRIMLARA DEVAM

Şirket sermayesinde bulunan kamu hisselerinin özelleşmesini takiben bu hisseleri satın alan Cey Grup’un yönetimini üstlendiği MESBAŞ’ın Mersin Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren yatırımcılara hizmet kalitesini artırmak amacıyla alt ve üstyapı yatırımlarına hız verdiğini dile getiren Mum, 2017 yılının başından itibaren toplamda 27 milyon dolarlık yatırımın programa alındığına dikkat çekti.

Mum, ilk aşamada altyapı yenilemelerinin başladığını belirterek, liman sahasının beton zemininin yenilendiğini, mevcut mekanik araç parkına ilâve olarak yüksek kapasiteli mobil vinç satın alındığını, liman yeni atölye ve bakım binasının tamamlandığını, modern üretim binası inşa edildiğini, bölge içi beton yolların kısmi yenilenmesinin yapıldığını, Aile Sağlığı Merkezi ve PTT birimlerinin faaliyet gösterecekleri üstyapıların hizmete açıldığını aktardı. Genel Müdür Mum, “Devam eden yatırımlarda; Serbest Bölgeye 2’nci kapının açılması için gerekli alt ve üstyapıların oluşumu, 2 katlı ve çok fonksiyonlu bina yapımı, 12 bin kişiye hizmet verecek yemek üretim tesisi yapımı, 2 bin 400 KWA gücünde GES projesi kurulması, liman yeni işletme binası çalışmaları yapılıyor” dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim