• BIST 9079.97
  • Altın 2300.797
  • Dolar 32.3298
  • Euro 35.0874
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

Mersin’de caretta carettalar yumurta bırakmaya başladı

Mersin’de caretta carettalar yumurta bırakmaya başladı
Mersin'in Mezitli İlçesi Davultepe sahilinde 17 yuva tespit edip, koruma altına aldıklarını belirten Prof. Dr. Serap Ergene, özellikle balıkçılara yardım ve hassasiyet çağrısında bulundu.

Mersin  Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, nesli tükenmekte olan ve dünyada birçok bölgede özel koruma altında olan deniz kaplumbağalarının kumsala çıkıp yumurta bırakmaya başladığını hatırlatarak, vatandaşların bu konuda duyarlı olmasını istedi.

Merkez Mezitli İlçesi Davultepe sahilinde 17 yuva tespit edip, koruma altına aldıklarını belirten Prof. Dr. Serap Ergene, özellikle balıkçılara yardım ve hassasiyet çağrısında bulundu.Mersin'de 5 üreme alanı olduğunu belirten Ergene, "Kaplumbağaların üreme sezonu başladığı için özellikle balıkçı arkadaşlarımızın dikkatli olmasını rica ediyoruz. Bu yardımlarla beraber bu sezon yaralı kaplumbağa görmeden dönemi kapatmak istiyoruz. Bu son derece önemli. Çünkü yaralı kaplumbağalar kumsala vurduğunda en az 2 yıl bizimle kalmak durumunda. İyileşirse denizle buluşturuyoruz, iyileşmezse acı son. Çünkü bin tane yumurtadan sadece 1 tanesi ergin hale gelebiliyor" dedi.

RAHATSIZ ETMEYİN

Vatandaşların da sahile çıkan deniz kaplumbağalarının yumurta bırakmalarına karşı duyarlı olmasını isteyen Ergene, "Denizde, kumsalda, kaplumbağa yuvalarına her hangi bir zarar vermeden onları koruyalım. Kaplumbağalar kumsala çıktığı andan itibaren ışıklandırmalar, köpekler, insanlar bir tehlike olabiliyor. Özellikle insanlar rahatsız edebiliyor. Davultepe sahilinde insan yoğunluğu çok fazla. Bu yüzden deniz kaplumbağası rahatsız olup yumurta bırakmadan denize dönüyor. Eğer bu mucizevi ana tanıklık etmek istiyorsak, yumurtlama ve yuva yapmasını izlemek istiyorsak, sessiz şekilde en az 10 metre uzaktan izlemeliyiz. İnsanlar yardım etmek istiyor ama zarar veriyor" diye konuştu.

TABELALARA DİKKAT

Kumsalda belirlenen yuvaların tabelalarla işaretlendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ergene şöyle konuştu: "Kaplumbağa kumsala çıktıktan sonra bazı kişiler kovalamaya çalışıyor ve korkutuyor canlıyı. Yuva yapamadan denize dönüyor. Yuva yaptıktan sonra köpekler yumurtayı yuvadan çıkarıp yiyor. Bunun için yuvaya kafesler koyuyoruz ve tabela dikiyoruz. Köpekler için kafes, insanlar için tabela var yuvaların başında. Kafes köpeklerden koruyor ama maalesef insanlardan koruyamıyor. Kumsalda toplu şekilde yuvanın olduğu kuma basıldığında kum sıkılaştırılıyor ve yavru yuvadan çıkamıyor. Bu nedenle tabelaların olduğu yerlere insanların dikkat etmesi gerekiyor. Temiz bırakılması gerekiyor. Çünkü çıkan yavrular pet şişelere takılıp ölebiliyor. Plastik onların sonu oluyor."

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
asya ceren
30 Temmuz 2015 Perşembe 12:28
12:28
merhaba, ben davultepe de oturuyorum ve sahil inanılmaz pis! çöp posetleri,pet şişeler,bebek bezleri ve daha fazlası.kaplumbağa yumurtalama tabelalarını yerlerinden çıkarıp başka yerlere atmışlar kafesleri çıkarmışlar. her gün geçerken dikkat ediyorum bilmediğim ve zarar vermekten korktuğum için müdahale edemiyorum.lütfen bu konuda daha çok yardımcı olun ve özellikle kaplumbağa yumurtalama kafeslerinin yanında piknik yapan çöplerini bırakan suriyelileri uyarın.
92.44.138.157
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim