• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 17 °C

Mersin Balıkları sıkı takip altına alındı

Mersin Balıkları sıkı takip altına alındı
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, Karadeniz'e geçen yıl 10 bin Mersin balığı bırakıldığını söyledi.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, Karadeniz'e geçen yıl 10 bin Mersin balığı bırakıldığını söyledi. Doç.Dr. Tırıl, "Balıkların derisinin altına, üzerinde dört haneli bir sayı ve iletişim bilgileri bulunan bir marka yerleştirdik. Balıkları üzerindeki sayı sayesinde takip ediyoruz. Mersin balığını avlamak yasak. Balıkçılar ağlarına takılan bu balıkları üzerindeki iletişim bilgilerinden bize bildiriyor" dedi.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, 'yaşayan fosil' olarak adlandırılan ve 200 milyon yıldır var olan Mersin balıklarının sayısının artırılmasını sağlamak amacıyla, geçen yıl 10 bin Mersin balığının Karadeniz'e bırakıldığını söyledi. Balıkların derisinin altına, üzerinde dört haneli bir sayı ve iletişim bilgileri bulunan bir marka yerleştirildiğini belirten Doç. Dr. Tırıl, "Balıkları marka üzerindeki sayı sayesinde takip ediyoruz. Mersin balığının avlanması yasak, ancak bazen ağlara takılabiliyor. Markalarda Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nün iletişim bilgileri bulunmaktadır. Balıkçıların markalı balık yakaladıklarında marka üzerindeki telefonu arayarak sayıyı ve balıkla ilgili bilgileri bildirmelerini istiyoruz. Bu sayede balığın ne kadar sürede, nereye gittiği tespit edilmiş oluyor" diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2008 yılında başlatılan 'Türkiye'deki Mersin Balığı Popülasyonunun İyileştirilmesi: Habitat Değerlendirmesi ve Stok Takviyesi' projesine Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından yaklaşık 400 bin dolarlık kaynak desteği verildiğini kaydeden Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, bu proje ile hem Karadeniz'deki Mersin balıklarının sayılarının artırılmasının, hem de balıkçıların projeye desteğinin sağlanmasının amaçlandığını dile getirdi.

'200 MİLYON YILDIR YAŞIYORLAR'

Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, Mersin balıklarının bu sistemle Karadeniz'de takip edildiklerini belirterek, "Balıkçıların bilgi vermesi üzerine balığın salındığı yerden ne kadar sürede, nereye ulaştığını öğrenebiliyoruz. Bu bilgileri ilerleyen aşamada bilimsel çalışmalarda kullanacağız. Bu bakımdan takip sistemi bizim için çok önemli. Mersin balıkları 200 milyon yıldır dünyada yaşıyorlar. Dinozorlarla aynı dönemde yaşayan Mersin balıkları dinozorlar tükenmesine rağmen hayatta kalmayı başardılar. Ülkemiz sularında uluslararası anlaşmalara göre koruma altında ve avcılığı yasak. Nesli tükenme tehlikesi altında olan bu balıkların sayılarının artırılması için çok ciddi bir çalışma başlatılmıştı. Proje geçtiğimiz yıl sona erdi. Bu 10 bin balıktan birkaç yüz tanesinin bile doğada yaşaması bizim için çok önemli. Bu nedenle balıkçılarımızdan hassasiyet bekliyoruz ve yakaladıkları Mersin balıkları hakkında bilgi vermelerini rica ediyoruz. Biz araştırmacılar elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ve balıkçılarımızdan da destek bekliyoruz" diye konuştu.

Öte yandan, balıkçılar, Mersin balıklarından 277'sinin ağlara takıldığını, üzerindeki iletişim bilgilerinden Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'ne bildirdi. Yakalanan balıklardan yaşayanlar ise tekrar denize bırakılıyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim