• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 13 °C

Menderes Nehri'nde kirlilik ve balık ölümleri

Menderes Nehri'nde kirlilik ve balık ölümleri
Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı kirliliğin olumsuz etkilediği Bafa ve Azap göllerinden sonra Söke Ovası’nda Azmak denilen Menderes Nehri’nin eski yataklarında balık ölümleri başladı.

Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı kirliliğin olumsuz etkilediği Bafa ve Azap göllerinden sonra Söke Ovası’nda Azmak denilen Menderes Nehri’nin eski yataklarında balık ölümleri başladı.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, kuraklığın yoğun olduğu yıllarda ekosistemi canlı tutan ve gen bankası niteliğinde önemli sulak alanlar olan Menderes yataklarında ölümlerin endişe verici olduğunu söyledi.

Ağırlıkları 2 kilogramı geçen sazan ve kefallerin ölümü, suda ciddi zehirlenme olasılığını gündeme getirdi. Yöre balıkçıları sulama kanalının geçtiğimiz günlerde açılmasıyla birlikte Azmak'ta balık ölümlerinin başladığını öne sürdü. Yapılan ihbarla balık ölümlerinin yaşandığı bölgede inceleme yapan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, son yıllarda Büyük Menderes Havzası kıyısında artan sanayi ve teknolojik tesislerden gelen atıkların, havza ekosistemindeki birçok türün kaybolmasına neden olduğunu kaydetti. Söke Ovası'nda zengin sulak alan ekosistemin devam ettiği yerlerden birinin Azmak olarak bilinen eski Menderes yatakları olduğunu belirten Sürücü, şunları söyledi:

"Kuraklığın yoğun olduğu yıllarda ekosistemi canlı tutan ve gen bankası niteliğinde önemli sulak alanlar olan Menderes yataklarında, yüzlerce kuş türü, balık çeşidi ve su canlıları yaşamaktadır. Geçen yıl bir su samurunun pinterin içinde çıkması, bu canlı türünün de burada yaşadığının bir göstergesidir. Duyarlı bazı çiftçilerin ihbarıyla gittiğimiz Söke Ovası'nın kuzeyinde sağ sahil sulama kanalı kıyısındaki Balyoz adı verilen eski Menderes yatağında toplu balık ölümlerinin olduğunu tespit ettik. Eski Menderes yatağındaki suyun yüzeyinin her alanında, sazlıkların arasında ve suyun dibinde sazan ve kefal balıklarının ölüsüyle karşılaştık. 2 kiloyu geçen kefallerin çokluğu dikkat çekiyordu. Menderes'in suyundan daha temiz olan bu yataklarda bu kadar çok balığın ölmesini ilginç bulduk. Balıkların öldüğü eski Menderes yatağına, Söke Ovası'nın sağ sahil sulama kanalından su girişi bulunduğunu gördük."

BALIKÇININ İHBARI

Sürücü, Menderes yatağında kendi geliştirdiği yöntemlerle balık avlayan yerel bir balıkçının, sulama kanalından gelen Sudan sonra bu balıkların öldüğünü, bu durumu gördüğünde kapağı kapatarak suyun diğer yataklara geçmesini önlediğini, ancak Balyoz'da binlerce balığın telef olduğunu söylediğini aktardı. Sürücü, "Sulama kanalı boyunca yaptığımız araştırmada, kanal içine dış kaynaklı olarak, tek bir yerden bir boruyla atık suların bırakıldığını gördük" dedi.

"MUTLAKA KORUNMASI GEREKİR"

Balıkların neden öldüğü konusunda bir araştırma yapılması için, ilgili kurumlara bilgi sunduklarını dile getiren Bahattin Sürücü, "Söke Ovası'nın can damarlarından biri olan eski Menderes yataklarının mutlaka korunması gerekir. Kilometrelerce uzayıp giden bu yataklarda çok önemli bir doğal hayat devam etmektedir. Bu sulak alanların korunması hem doğal hayat açısından, hem de bölge insanının geleceği açısından önemlidir. Buraya zarar verenler tespit edilmeli ve gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır. Hiç kimsenin buradaki ekosisteme zarar vermesine izin verilmemelidir. Biyolojik çeşitlilik bakımından çok zengin olan bu eski menderes yataklarını tehdit eden faktörler için bir an önce önlem alınmalıdır" diye konuştu.

www.DenizHaber.Com.tr
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim