• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 13 °C

Megayat inşada Antalya imzası

Megayat inşada Antalya imzası
Megayat üretiminde kısa sürede dünyaca tanınan Antalya Serbest Bölgesi yat imalatçıları, uluslararası yatırımcıların desteği ile marka olma yolunda ilerliyor.
Mega yat üretiminde kısa sürede dünyaca tanınan Antalya Serbest Bölgesi yat imalatçıları, uluslararası yatırımcıların da desteği ile dünya markası olma yolunda ilerliyor. Alman, İtalyan, Dubaili, İsrailli ve son olarak da İngiliz yatırımcıları çeken serbest bölgede hedef, 2010'da yarım milyar dolar ciroya ulaşmak. Son iki yılda Antalya Serbest Bölgesi'nde üretilen yatların dünyanın değişik yerlerinde büyük beğeni topladığı ve yatırımcıların sipariş üzerine sipariş aldıkları konuşuluyor. Son olarak İsrailli bir yatırımcı tarafından Antalya'da "Karayipler"de charter taşımacılık yapmak üzere imal edilen ''Angel of Joy'' adlı ultra lüks yat, 8 milyon doları bulan fiyatı ve son teknolojileri barındırması sebebiyle büyük ilgi gördü. Geçen ay başında Lenny Tersanesi'nde yaptırılıp, Antalya'da denize indirilen 33 metre boyunda, 6,5 metre genişliğinde, 130 grostonluk yat, Antalya yat endüstrisinin geldiği konumu göstermesi açısından önemli bir simge olarak nitelendiriliyor. Dünya mega yat üretimindeki üçüncülük tahtına talip olan Antalya'da bugüne dek Kuveytli El Sabah ailesine, Formula1 Yarışçısı David Coulthard'a, ABD'li film yıldızlarına ve İngiliz asillerine yatlar yapıldı. Yatçılıkta erişilen en son nokta olarak gösterilen kompozit ve epoksi teknolojisi ile dünya mega yat piyasasında müthiş bir çıkış yaşayan Antalya Serbest Bölgesi yatçıları, hem Türkiye'nin adını uluslararası pazarda iyi tanıtıyor hem de Antalya'nın sadece deniz ve kumdan ibaret olmadığını gösteriyor.

Yatçılık yükselen değer
Antalya Serbest Bölge İşletmeciliği A.Ş, (ASBAŞ) Genel Müdürü Fikri Bayhan, Antalya'nın mega yat üretiminde son iki yılda büyük atak yaparak dünya çapında tanınır hale geldiğini belirtti. Alman, İtalyan, Dubaili ve İsrailli yatırımcıların bölgede yatırım yaptıklarını, şirketlere veya projelere ortak olduklarını dile getiren Bayhan, Haziran ayı başında İngiliz yat endüstrisinden, ileri gelen isimleri ağırlayacaklarını ve bölgede yatırım yapmak isteyenlere yardımcı olacaklarını kaydediyor. Antalya Serbest Bölgesi'nin 600 bin metrekarelik bir alana yayıldığını, bu alanın 140 bin metrekarelik bölümünün yat imalatçıları ve ilgili firmalarca kullanıldığını bildiren Bayhan şöyle konuşuyor: "Yatçılıkla meşgul olanların 19'u yatırımcı statüsünde, 6'sı kiracı ve 3'ü de alım satımda olmak üzere toplam 28 firma bu alana kanalize olmuş durumda. 2005 yılında bazı tekstil firmaları zorluk yaşayınca bu alana kayma hızlandı. Başta tekstil ve makine imalatına yoğunlaşan serbest bölgedeki girişimciler, uluslararası ortak alarak yat inşa işine girdiler. 28 firmanın 10 tanesi yabancı ya da yabancı ortaklı. 2005 ve sonrasında gelen firma sayısı
14. Bu firmaların tersane inşaatları sürüyor ve 12'sinin 2007'de yat projelerinin realize olması bekleniyor. Kapalı alanda butik tekne üretimi yapılan serbest bölgede bugüne dek 60 tekne denize indirildi." Megayat'ta dünya üçüncülüğü Antalya'da imal edilen ultra lüks 25 metre ve üstü boyda yatların üretiminde dünya liderliğine doğru hızla ilerlediklerini kaydeden Fikri Bayhan Antalya Serbest Bölgesi'nin kurulduğu yıldan bu yana 3 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştığını belirtiyor. Son dönemde indirdiği lüks teknelerle adından sıkça söz ettiren Peri Tersanesi Kompozit Tekneler İmalat Müdürü Buğra Akbıyık da, Serbest Bölge'de her yıl uzunlukları 12 metreden az olmamak üzere 42 metreye kadar ultra lüks yatların denize indirildiğini, "epoksi'' ve''kompozit'' üründen yapılan bu teknelerin fiyatının 2,5 ila 10 milyon avroya kadar değişen fiyatlarla alıcı bulduğunu belirtiyor. Lüks ve ultra lüks tekne ve yat üretiminde, Antalya Serbest Bölgesi'nin Avrupa ve dünyada söz sahibi olmaya başladığını yineleyen Buğra Akbıyık, bölgede bugüne dek yapılan en büyük yatı (38 metre) kendilerinin üretmekte olduğunu, 40 ila 50 metrelik yatların da yapılmasında bir sorun yaşanmayacağını belirtiyor. Hedef yarım milyar dolarlık ihracat Antalya Serbest Bölgesi Genel Müdürü Fikri Bayhan, 2005 yılında serbest bölgede sadece yat inşasında 100 milyon dolar olarak gerçekleşen ticaret hacminin 2008'te tüm firmaların projelerini realize etmeleri ile 250 milyon dolara 2010'da ise 500 milyon dolara ulaşabileceğini belirtiyor. Daha çok İtalyan, ABD'li İngiliz ve Arap'lardan sipariş alındığına dikkat çeken Bayhan, guletleriyle dünya çapında tanınan Ege Yat firmasının da Ege Bölgesi'nden Antalya'ya geldiğini ve bölgedeki en büyük tersane alanına sahip olduğunu kaydetti. 'Antalya Serbest Bölgesi'nin bir Tuzla olmasına imkan yok ancak mega yatçılıkta bir dünya markası olması çok muhtemel' diye konuşan Bayhan, serbest bölge içerisinde kazanımlarının sürdüğünü, uluslararası yatırımcıların bölgeye ilgi gösterip yatırım yaptığını, kendilerinin de yat çekek yeri yatırımına giriştiklerini ve Antalya'yı yatçılıkta bir dünya markası yapmak adına çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Antalya yatçılığına devlet desteği Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürlüğü, uzun süredir DTO Antalya Şube Başkanı Hüsnü Çöllü tarafından gündeme getirilen Antalya'da Manavgat Irmağı doğusunda 440 dönümlük alanın tekne yapım ve çekek yeri olarak kullanılması hususunu karara bağladı. DTO Antalya Şube Başkanı Hüsnü Çöllü, Manavgat'ın tekne yapım ve çekek yeri olarak belirlenmesinden sonra, Antalya denizcilik sektörünün daha da gelişeceğini söyledi. Antalya Serbest Bölgesi'nin mega yat üretiminde dünyada üçüncü sırada bulunduğuna işaret eden Çöllü,''Antalya'nın bu başarısı, şimdi daha da pekişecek. 440 dönüm alanın tekne yapım ve çekek yeri olarak belirlenmesiyle, bu bölgede 400500 yat karaya çıkarılacak, bakım ve onarımı yapılacak. Antalya, denizcilik sektörü de ülke ekonomisine büyük katkı yaratacak'' şeklinde konuştu.

Bölgedeki etkin firmalar FARMONT-MTH-PERİ YAT -NOTİKA -EGE YAT -PRUVA -OKYANUS -LENNY -CMM Kaynak:Transport DergisiDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim