• BIST 9069.65
  • Altın 2324.847
  • Dolar 32.37
  • Euro 34.967
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Mavi Marmara saldırısının üzerinden 5 yıl geçti

Mavi Marmara saldırısının üzerinden 5 yıl geçti
750 aktivist ile Gazze'ye insani yardım götürmek için yola çıkan Mavi Marmara'ya İsrail'in düzenlediği saldırının üzerinden 5 yıl geçti.

2010 yılının Mayıs ayında, İHH İnsani Yardım Vakfı'nın da aralarında bulunduğu 6 uluslararası sivil toplum örgütü, Gazze'ye insani yardım götürmek için bir yardım filosu oluşturdu. 37 farklı ülkeden gelen 750 aktivisti taşıyan filo, 6 bin tonluk insani yardımı Gazze'ye ulaştırmayı hedefliyordu. 

10 Türk yaşamını yitirdi

Ancak 31 Mayıs sabahı, Mavi Marmara gemisinin etrafı İsrail ordusuna ait 4 savaş firkateyni, 3 helikopter, 2 denizaltı ve 30 zodyak bot ile sarıldı. İsrail saldırısında 8'i Türk, biri Türk ve Amerikan vatandaşı 9 silahsız insani yardım aktivisti şehit edilirken, 56 kişi ise ağır yaralandı. Saldırıda ağır yaralanan Süleyman Uğur Söylemez ise Ankara'da tedavi gördüğü hastanede, saldırıdan 4 yıl sonra geçtiğimiz yıl 23 Mayıs 2014'te hayatını kaybetti. 

Mavi Marmara gemisindeki tüm aktivistler kendi rızaları dışında alıkonulmalarına rağmen, İsrail'e izinsiz girmekten tutuklandı. Beer-Sheva Hapishanesi’ne götürülen tüm aktivistlerin birbirleri ile haberleşmelerine ve dışarıya telefon etmelerine dahi izin verilmedi. Yoğun diplomatik temaslar sonrasında aktivistler 2 gün sonra serbest bırakıldı. 

Erdoğan: "İsrail özür dilemek durumundadır"

O dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırıya ilişkin "Eğer uluslararası sularda bir yardım konvoyuna denizden havadan birileri saldırabiliyorsa, bunlar gücü nereden alıyor? Bunu sormamız lazım. 9 tane kardeşimizi şehit edenler belli. Cenevre’deki İnsan Hakları Komisyonu’nun verdiği karar da rapor da ortada. Bunun bir gaddarlık olduğunu da bu raporda ifade ettiler. Vahşice olduğu ortaya çıktı. AB üyesi ülkeler çekimser kaldılar. ABD, İsrail’in yanında yer aldı. 30 ülke rapora 'evet' dedi. Şu anda BM Güvenlik Konseyi'nin panel çalışmaları devam ediyor. Temenni ediyoruz ki hak yerini bulur. İsrail, özür dilemek durumundadır, tazminat ödemek durumundadır. Bunları yerine getirmedikçe Orta Doğu’da yalnız kalmaya mahkumdur" değerlendirmesinde bulunmuştu. 

İsrail tarihinde ilk kez özür diledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrail'in özür dilemesi ve tazminat ödemesi" taleplerini her platformda dile getirdi. Bu yoğun diplomatik baskı sonuç verdi ve İsrail tarihinde ilk kez özür diledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Başbakan Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde Mavi Marmara baskını için özür diledi.

Ulusal ve uluslararası hukuk zeminlerinde çalışma

Bu saldırı ile ilgili olarak ulusal ve uluslararası birçok hukuk zemininde çalışmalar gerçekleştirildi. Mavi Marmara saldırısı, ulusal düzeyde Türkiye, ABD, İspanya, Belçika, İtalya gibi ülkelerin hukuk mercilerine, uluslararası düzeyde ise Uluslararası Ceza Mahkemesi ile BM İnsan Hakları Konseyi'ne taşındı. 

Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırı hakkında, Türkiye’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma ile 28 Mayıs 2012'de dava açıldı. Davada, 37 ülkeden yolcu ve şehit yakınları dahil 490 kişi "müşteki-mağdur" olarak yer alıyor. 

Ashkenazi hakkında yakalama kararı

26 Mayıs 2014'de, İstanbul 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, Askeri İstihbarat Daire Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanı Avishay Levi hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar verildi.

Mavi Marmara gemisinde keşif yapıldı

Davanın 12 Mart 2015'teki 8. duruşmasında ise Mavi Marmara gemisinde keşif yapılmasına karar verildi. Bunun üzerine 25 Mayıs'ta, Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıya ilişkin davaya bakan mahkeme heyeti, gemide keşif yaptı.

Gazze'ye yardım için yola çıkan gemi İspanya'ya ulaştı

Öte yandan  Gazze'ye insan yardım ulaştırmak hedefiyle İsveç'in Göteborg kenti limanından yola çıkan Marianne adlı gemi, İspanya'nın kuzeyindeki Galisya bölgesindeki Bueu limanına ulaştı.

Gazze'ye insan yardım malzemeleri götürme hedefiyle uluslararası sivil örgütler tarafından oluşturulan 3. "Özgürlük Filosu" girişimi kapsamında geçtiğimiz 10 Mayıs'ta İsveç'in Göteborg kenti limanından hareket eden Marianne adlı gemi, İspanya'nın kuzeyindeki Galisya bölgesinin Bueu limanına ulaştı.

Mevcut durumda 9 kişilik aktivist mürettebatın olduğu Marianne gemisi, öğlen saatlerinde Bueu'ye varırken, İspanya'daki "Rumbo a Gaza" adlı sivil toplum örgütüne bağlı bir grup gemiyi limanda karşıladı. Filistin bayrakları taşıyan ve zafer işaretleri yaparak Marianne mürettebatına destek veren grup, 3 gün burada bekleyecek gemiye her türlü lojistik desteğin verileceğini duyurdu.

Bueu'deki yerel yönetim temsilcileri tarafından da kabul edilen Marianne mürettebatı, İspanya'ya gelişlerinin Mavi Marmara saldırısının 5. yıl dönümüne denk gelmesinden dolayı iki gün boyunca limanda organize edilecek aktivitelere de katılacak.

"Herkes gemiye. Mavi Marmara saldırısının tanıkları" adıyla düzenlenen söyleşide ise 5 yıl önce İsrail ordusunun yaptığı operasyon sırasında Mavi Marmara gemisinde bulunan bazı aktivistler yaşadıklarını anlatıp, Gazze'ye insani yardım ulaştırma amaçlarından asla vazgeçmeyeceklerini vurguladılar.

Halkın ziyaretine de açık tutulan Marianne'nin 1 Haziran'da Bueu limanından hareket ederek ilk olarak Portekiz'in Lizbon limanına, oradan da 7 Haziran'da İspanya'nın Endülüs bölgesindeki Motril limanına ulaşması hedefleniyor.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim