• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

Marmaris'te Havaii türü yanardağ bulundu

Marmaris'te Havaii türü yanardağ bulundu
Bilim insanlarının Marmaris'in Bozburun beldesi ile Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası arasındaki bölgede yaptığı araştırmada yanardağ ve iki bacasının tespit edildiği bildirildi.

Bilim insanlarının Marmaris'in Bozburun beldesi ile Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası arasındaki bölgede yaptığı araştırmada yanardağ ve iki bacasının tespit edildiği bildirildi.

Araştırma ekibinde bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü ve Maltepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yüksek Mühendis Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan,tekneyle denize açılarak yaptıkları incelemenin ardından bir yanardağ tespit ettiklerini, bu yanardağın 3 boyutlu şemasını çıkardıklarını söyledi.

Yanardağa bulunduğu mevki dolayısıyla "Küdür Yanardağı" adını verdiklerini belirten Ahmet Ercan, "Yanardağ ağzının Küdür Burnu'nun kuzeyine doğru yaklaşık 200 metre açıkta, denizin yaklaşık 200 metre derinliğinde olduğunu belirledik. Yanardağın 2 bacası olduğunu tespit ettik. Bu bacalarda lav yığılmaları sürüyor. Yaklaşık 2,5-3 kilometre uzunluğundaki kırık kuzey ve güney doğrultularında uzanıyor" dedi.

Çeşitli türlerde yanardağlar bulunduğuna işaret eden Ercan, bazı yanardağların lavlarındaki yoğun malzeme dolayısıyla hemen baca oluşturarak yüzeye çıktıklarını, bazılarının ise daha akışkan olması nedeniyle su yüzeyine çıkmasının uzun sürdüğünü kaydetti.

Marmaris'teki yanardağın lavlarının daha akışkan olduğunu belirten Ercan, "Bu tür, lavları daha cıvık olan yanardağlara, 'Hawaii türü yanardağlar' diyoruz. Yanardağ bacasının yüzeye çıkması ne kadar zaman alır bilemiyoruz. 1 veya 3 yıl sonra da olabilir, 20 yıl sonra da olabilir. Yerin 85 kilometre derinliğindeki hareketlilikten kaynaklanan bir oluşum bu" diye konuştu.

Bölgede meydana gelen bazı depremler sırasında yanardağda patlamalar oluştuğunu ve yaklaşık 10-15 metre su ve gaz püskürmesi yaşandığını belirlediklerini de anlatan Ercan, büyük bir yanardağ patlamasının daha çok Sömbeki (Simi) Adası'nı etkileyeceğini dile getirdi.

Araştırmalarının sonunda ortaya çıkan yanardağın bölgedeki deprem oğullaşmasının nedenini açıkladığını vurgulayan Ercan, şunları söyledi:

"Bu deprem oğullaşmasının kısa vadede büyük bir depremin habercisi olmadığını anlamış olduk. Ayrıca bu yanardağ bacasının su yüzeyine kadar çıkıp, büyük patlama ile bölge halkına ve turizme zarar verme ihtimalini en fazla yüzde 5 olasılık olarak değerlendiriyorum. Araştırma yaparken yanardağ bacasının üstünde uzun süre durarak ölçümler yaptık. İnsanların Marmaris'te oturdukları yerden yanardağdan korkmalarına gerek yok."

Ercan, zor şartlar altında araştırmaları sürdürdüklerini, ancak bazı kurumlardan destek görmediklerini belirterek, dün akşam olumsuz hava koşulları dolayısıyla denizde ölümle burun buruna geldiklerini söyledi. Ercan, olumsuz hava koşullarının devam etmesi nedeniyle bugün denize açılamayacaklarını bildirdi.

Marmaris'te son bir ayda binden fazla depremin meydana gelmesinin ardından 12 kişiden oluşan bilim insanları, Bozburun beldesi ile Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası arasında sarsıntıların" büyük bir depremin habercisi mi olduğunu ya da bir yanardağdan mı kaynaklandığını" tespit etmek için çalışma başlatmıştı.

Deprem endişesi

Bu arada Muğla'nın Marmaris ilçesinde son bir ayda meydana gelen çok sayıda depremin ardından yanardağ oluşma ihtimali üzerine bilimadamlarının bölgede araştırma yapmaya başlaması, turizmcileri ve vatandaşları tedirgin ediyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, bilimsel olmayan ve gerçek dışı haberler yaymanın bölgeye zarar verdiğini söyledi.

Duyarlılık göstererek depremler dahil bütün afetlere karşı tedbir almak zorunda olduklarını vurgulayan Özbozdağ, "Bu topraklarda yaşayanlar kadar tatile gelen turistlerin de hayatı bizim için önemli ancak somut şeyler olmadan, kulaktan kulağa yayılan yalan haberler sektörümüze zarar veriyor. Bu gibi hassas konularda, iyi analizler yaparak bilimsel verilere dayanmak zorundayız. Bölgede kıpırdanmalar varsa, yanardağ oluşuyorsa ve elimizde bununla ilgili bilimsel bulgular varsa araştırılıp önlemler alınmalı. Bunları yaparken elbette ki insan sağlığı ön planda olmalı ama turizm sektörüne zarar verecek davranışlardan da kaçınılmalı." dedi.

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Müdürü Cahit Sarıbey de çalışmaları yakından takip ettiklerini belirterek, ortada somut veriler olmadan kamuoyuna açıklama yapılmasından rahatsız olduklarını ifade etti.

Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar ise, "Geçen haftalarda yaşanan depremlerin ardından, İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan başkanlığında bir ekip gelerek çalışmalara başladı. Bize aktarıldığı kadarıyla Simi ve Bozburun'da bir yanardağ mevcut olduğunu öğrendik. Bu sallantıların, yanardağın hareketliliğinden mi yoksa gelecekte büyük bir depremin habercisi mi olduğunu araştırıyorlar. Yanardağın soğumaya geçtiği ve gelecek için bir sıkıntı olmadığını öğrendik. Şu an için bölgemizde bir sıkıntı söz konusu değil, vatandaşlarımızda herhangi bir korku yaşanmamaktadır." diye konuştu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim