• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 16 °C

Marmaris Bozburun Deniz Hudut Kapısı yeniden hizmete giriyor

Marmaris Bozburun Deniz Hudut Kapısı yeniden hizmete giriyor
Marmaris Bozburun'da geçen sezon kapatılan deniz hudut kapısının 15 güne kadar yeniden açılacağı açıklandı.Buradan kapatılmadan önceki 1 Mayıs - 19 Eylül tarihleri arasında 1443'ü yabancı bayraklı olmak üzere toplam 2 bin 880 tekne işlem yaptırmıştı.

Muğla'nın Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Bozburun Mahallesi'ndeki, geçen sezon kapatılan deniz hudut kapısının 15 güne kadar yeniden açılacağı söyledi. Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası Belediye Başkanı Elefterias Papakalodoukas, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar'ı makamında ziyaret etti. Geçen sezonda kapalı kalan Bozburun Deniz Hudut Kapısı'nın her iki ülkeye turizm açısından büyük zarar verdiğini belirten konuk belediye başkanı Papakalodoukas, yeniden açılması için destek istedi. Gümrüğün kapatılması nedeniyle bir sezonda kendileri gelen yaklaşık 2 bin Türk teknesinden olduklarını aktaran Papakalodoukas, şöyle dedi:

"Simi'ye gelmek isteyen teknelerin gümrük işlemlerini Datça veya Marmaris'te yapmak çok zor oluyor. Bozburun bunu kolaylaştırıcı bir nokta. Bu nedenle Bozburun ve Simi'nin karşılıklı çalışarak turist alıp vermesi en kolay yol." 

Yaklaşık 15 yıldan bu yana Marmaris'e geldiğini belirten Papakalodoukas, "Her geldiğimde de Marmaris'te pek çok şeyin değişmiş olduğunu görüyorum. Ama tek değişmeyen şey; belediye başkanı Ali Acar. Kendisinden Bozburun'daki gümrük kapısının geleceğiyle de ilgili bilgi almak için gelmiştim. Kapının yakında tekrar açılacağını öğrenince mutlu oldum" dedi.

"ORTAK SIKINTIMIZI YABANCI UYRUKLU KAÇAKLAR"

Her iki tarafı da ilgilendiren yabancı uyruklu kaçaklarla ilgili soruna da değinen Papakalodoukas, günde ortalama 150 kişinin kaçak yollarla Sömbeki Adası'na girdiğine dikkati çekti. Bu konuyla ilgili olarak Datça ve Marmaris'in kaymakamlarıyla da görüştüğünü de vurgulayan Papakalodoukas, şöyle konuştu:

"Ortak sorunumuz; yabancı uyruklu kaçaklar. Özellikle de Suriyeliler. Geçen yıl bizim adalara 3 bin yabancı uyruklu kaçak geldi. Şu anda da adaya günde ortalama 150 kaçak geliyor. Bunun önünü nasıl keseriz, daha sıkı nasıl önlem alırız, bizim ne gibi yardımlarımız olabilir, konuşmak istedim. Görüşmeler faydalı oldu. Her gelişimde bana gösterilen misafirperverliğe de ayrıca teşekkür ederim. Buradaki yetkilileri ben de Simi'de misafir etmek isterim."

"TURİZM PASTASINDAN BİRLİKTE YARARLANMALIYIZ"

Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar da, Yunanistan ile Ege'nin iki yakasındaki ülkeler olarak turizm zincirinin birer halkası olduklarını belirtirken şöyle devam etti: "Turizm pastasından birlikte yararlanmalıyız. Turizm sektörü çok canlı ve hareketli bir sektör ve ayrı bir dünyadır. Bunun avantajını kullanmak lazım. Meslektaşım da bizim bölgeye her gelişinde ziyaret eder. Birlikte görüşmelerimiz olur. Hatta artık onları da kendi bölgemiz içinde gördüğümüzden EMİTT Fuarları'na davet edip, kendi standımızda yer verdik. Bozburun Deniz Hudut Kapısı'nın açılması iki taraf için de önemli. Maalesef geçen sene açık söylemek gerekirse tüm şartlarına 'evet' dememize rağmen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kasıtlı olarak, politik nedenlerle kapının açılmasına izin vermedi. Her ne kadar geçen seneki bu davranışlarına karşılık kırgınlığımız olsa da eksikleri giderip, kapının 15 güne kadar açıp, sezona yetiştireceğiz."

Yunanistan'ın Sömbeki Adası'na 9 millik uzaklık ile en yakın kara parçası olan Bozburun'da 16 Nisan 2010 tarihinde hizmete giren Deniz Hudut Kapısı 2014 yılında ise Akdeniz Gümrük ve Ticaret Müdürlüğünce kapatılmıştı.

Resmi kayıtlara göre Bozburun Deniz Hudut Kapısı, kapatılmadan önceki 1 Mayıs - 19 Eylül tarihleri arasında 1443'ü yabancı bayraklı olmak üzere toplam 2 bin 880 tekne işlem yaptırmıştı. Bu kapıdan Bozburun'a 16 bin 569 yolcu gelmişti.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
denizci
04 Nisan 2015 Cumartesi 23:35
23:35
Görev yapan 7 24 hizmet veren insanlara yaşanabilir imkanlar sunmayı başarabilecek seniz sayın başkan bizler varız her zaman
188.56.181.161
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim