• BIST 9079.97
  • Altın 2308.161
  • Dolar 32.328
  • Euro 35.0931
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 19 °C

Marmara’yı ‘Mavi Nefes’ kurtaracak

Marmara’yı ‘Mavi Nefes’ kurtaracak
Marmara Denizi’ne nefes aldıracak ‘Mavi Nefes’ projesi 18 Ekim’de başlıyor. Projeyle 60 bin öğrenci ve 4 bin öğretmene ulaşılacak.

Deniz Temiz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu Dikici, “Mavi Nefes” projesiyle Marmara’ya nefes aldıracaklarını açıkladı. 18 Ekim’de başlayacak üç yıllık proje ile yedi ilin 52 kıyı ilçesinde 945 ortaokulda 60 bin öğrenci ve 4 bin öğretmene ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Dikici, iki deniz süpürgesiyle de Marmara’nın yüzeyinde 18 Ekim’de temizlik faaliyetinin başlayacağını söyledi. Dikici, “Kirletmemek temizlemekten daha kolay. Marmara’ya nefes aldırmalıyız” dedi.

‘DENİZ DE YANIYOR’

TBMM Müsilaj Komisyonu’na kuruculuğunu iş insanı Rahmi Koç’un yaptığı Deniz Temiz Derneği (TÜRMEPA) projelerini sundu. TÜRMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu Dikici, 8.5 milyon öğrenciye çevre eğitimi verdiklerini belirterek, “Aldığımız iki nefesten birini denizlerimiz sağlıyor. İhtiyaç duyduğumuz oksijenin 50’siyle 70’ini denizlerimiz üretiyor” diye konuştu.

Ormanlar yandığında, “Ah! ciğerimiz yanıyor” denildiğini belirten Dikici, “Deniz de yanıyor ama göremiyorsunuz yandığını. Müsilajla bunu birlikte gördük” dedi. “Sıfır Atık Mavi” şemsiyesi altında diğer sivil toplum örgütleriyle denizlerin temizlenmesi için atık toplama faaliyetlerinin yürütüldüğünü dile getiren Dikici, 2019’dan beri 4 bini aşkın kişiyle, 20 ton atığın denize karışmasını önlediklerini bildirdi.

Dikici yerli üretim akıllı şamandıralarla Marmara Denizi’nin oksijen seviyesini de sürekli ölçtüklerini aktardı. Dikici, müsilajın bitirilmesi için yapılması gerekenleri; “ortak plan, ortak strateji, ortak eylem, derin deniz deşarjının durdurulması, ileri biyolojik arıtma tesislerinin tamamlanması, tarım ve sanayi alanındaki akarsu kaynaklı kirlilikten kurtulmak için iyi tarım uygulamalarının yapılması ve tabii ki bütün bu kirliliklerin Marmara Denizi’ne ulaşmasının engellenmesi, evsel atıkların sıfır atık mantığıyla yönetilmesi, deniz yüzeyinden temizleme ve yasal mevzuat revizyonu” şeklinde sıraladı.

KOCAELİ’DEN BAŞLAYACAK

Milliyet'in haberine göre, önümüzdeki süreçte uygulamaya sokacakları, “Mavi Nefes” projesini Meclis’te açıklayan Dikici, Garanti BBVA’nın sponsorluğunu yaptığı projenin hem eğitim hem de Marmara’nın temizlenmesi ayaklarının bulunduğunu ve 18 Ekim’de start alacağını kaydetti. Dikici, şöyle devam etti: “Eğitim bölümünde online olarak üç yılda yedi ilin 52 kıyı ilçesinde 945 ortaokulda, 60 bin öğrenci ve 4 bin öğretmene ulaşmayı hedefliyoruz. Birinci yıl başlangıç Kocaeli’den olacak, sonra İstanbul Anadolu Yakası, Bursa; ikinci yıl Tekirdağ, Avrupa, Anadolu Yakası, Çanakkale; üçüncü yıl da Yalova, Balıkesir şeklinde planladık.

Bir tane de otobüsümüz olacak, bir ay boyunca belirli rotalarda gezerek sıfır atık, beceri, robotik kodlama atölyeleri yaparak çocukların hem öğrendiklerini hem de bunlarla aslında farklı yapabileceklerini bir araya getirerek bu eğitimleri pekiştireceğiz. Mavi Nefes projesinin deniz yüzeyi temizlemesi ise, iki deniz süpürgesiyle yapılacak. 18 Ekim’den itibaren Boğaz’da temizliğe başlayacak.”

‘YARIN ÇOK GEÇ OLACAK’

Marmara’nın kirlenmesine iklim krizinin de etken olduğuna dikkat çeken Deniz Temiz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu Dikici, “Acilen çözüm önerileri geliştirmek zorundayız, çünkü yarın çok geç olacak. Bazen felaketler olmadan işin ne kadar ciddi olduğunu anlayamıyoruz, tıpkı müsilaj gibi” ifadelerini kullandı. Dikici, denizin denizden kirletilmesinin yüzde 20-30’lar arasında olduğunu, kalanının karadan geldiğini kaydederken, “Kirletmemek, kirletmemek, kirletmemek. Kirletmemek temizlemekten daha kolay. Marmara’ya nefes aldırmalıyız” dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim