• BIST 9149.89
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 21 °C

Marmaray kredisi tamam...

Marmaray kredisi tamam...
Yatırım Bankası ile Türkiye arasında, Marmaray 3. Etap Projesi'nin Kredi Anlaşması, Bakan Yıldırım ile bankanın Başkan Yardımcısı Roth'un katıldığı törenle imzalandı.
Avrupa Yatırım Bankası ile Türkiye arasında, Marmaray Projesi'nin Üçüncü Etap Projesi'nin (CR2) Kredi Anlaşması, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Wolfgang Roth'un da katıldığı törenle imzalandı.Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Marmaray Projesi'nin üçüncü etabını teşkil eden CR2 kısmına ait Avrupa Yatırım Bankası'nın temin ettiği 400 milyon avro tutarındaki kredi anlaşmasının imzalanacağını belirtti.

Yıldırım, bir yandan İstanbul'un toplu ulaşımına büyük katkı sağlayacak, diğer yandan da Avrupa'yı Asya ve Uzakdoğu'ya bağlayacak olan tarihi İpek Yolu'nun devamı niteliğindeki 4. koridor üzerinde yer alan Marmaray Projesi'nin çok önemli bir etabının, krediyle gerçekleştirileceğini kaydetti.

Projenin Türk-Japon konsorsiyumunca yapılan birinci etabının 2004'te başladığını ve bu etabın finansmanının Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) tarafından sağlandığını ifade eden Yıldırım, ikinci etabına ilişkin finansmanın ise yine Avrupa Yatırım Bankası'nca
karşılandığını anlattı.
Projenin son etabını oluşturan, çekilen ve çeken araçların temin edilmesi ve hattın modernizasyonu ile ilgili olarak da Avrupa Yatırım Bankası'nın 400 milyon avro finansman sağlayacağını dile getiren Yıldırım, bu anlaşmayla birlikte, toplam yatırımın 3 milyar YTL'yi aşacağına dikkati çekti. Yıldırım, anlaşmayla, projenin gerçekleştirilmesinin önünde hiçbir engel kalmayacağını söyledi. Avrupa Yatırım Bankası'nın, Türkiye'de önemli altyapı projelerinin gerçekleştirilmesinde çok ciddi destekleri bulunduğuna işaret eden Yıldırım, bankanın, Türkiye'ye bu yıl içinde 3 milyar avro tutarında bir destekleme kararı vermiş olmasını büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Yıldırım, gelecek yıllarda Avrupa Yatırım Bankası'nın destekleme miktarını artıracak olmasının, Türkiye ile banka arasındaki ilişkiler açısından çok önemli bir gelişmeyi ifade ettiğini kaydetti.

-WOLFGANG ROTH'UN SÖZLERİ-

Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Wolfgang Roth da Marmaray ve Boğaziçi Projeleri için ayırdıkları 1.3 milyar avronun, Avrupa Yatırım Bankası için de önemli bir rakam olduğunu belirterek, projeye katkıda bulunmaktan memnun olduklarını dile getirdi.

Geçen yıllardaki ekonomik krizin ardından Türkiye'deki gelişmenin memnuniyet verici olduğunu ifade eden Roth, krizin ardından Türkiye'ye 3.7 milyar dolar finansman kaynağı oluşturduklarını belirtti.

Marmaray Projesi'nin sadece ulaşım için değil, aynı zamanda Türkiye'nin AB'ye erişimi için de önem taşıdığını dile getiren Roth, Avrupa Yatırım Bankası'nın, Türkiye'nin AB'ye erişimini kolaylaştıracak bir erişim bankası olduğunu söyledi. Roth, bu nedenle Marmaray Projesi'ne finansman sağlamakla, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine katkıda bulunduklarını kaydetti. Roth, konuşmasının sonunda, ''Ümit ediyorum ki, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinden önce Marmaray'da seyahat edebilirim'' dedi. Bunun üzerine Bakan Yıldırım, ''Türkiye'nin AB'ye katılımından önce seyahat edebileceksiniz'' karşılığını verdi.

Konuşmaların ardından Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ile Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Wolfgang Roth, kredi anlaşmasını imzaladı.

Bakan Yıldırım, törende bir gazetecinin ''CIA uçaklarının Türkiye'ye geldiği yönündeki iddialar konusunda Avrupa Komisyonu'nun bilgi istediğine'' ilişkin haberleri anımsatması üzerine, ''Şu anda, bu konuyla ilgili bize intikal eden bir yazı yok. Ben de gazetede gördüm. Hatta 37 ülkeye yazı yazıldığına dair bir ifade var. Bize ulaştığında gereken cevabı veririz'' dedi.

-ANLAŞMA-

Marmaray Projesi'nin üçüncü etabı olarak adlandırılan ve bugün 400 milyon avro kredi anlaşması imzalanan CR2 Sözleşmesi, projenin birinci ve ikinci etaplarına paralel olarak yürütülecek. CR2 Sözleşmesi kapsamında, 2009'un sonunda 280 adet, 2011'e kadar da 160 adet araç olmak üzere toplam 440 adet aracın temin edilmesi planlanıyor. Konuyla ilgili ihale, bu yıl içinde gerçekleştirilecek.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim