• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 15 °C

Maersk seferlerini askıya aldı

Maersk seferlerini askıya aldı
Konteyner taşımacılığında dünyanın en büyük şirketi olan Maersk, Husilerin Kızıldeniz’deki saldırıları sonrası bölgede tüm seferlerini durdurdu.

Danimarkalı dev Maersk, perşembe günü Maersk Gibraltar gemisine saldırının ardından bir sonraki duyuruya kadar tüm konteyner sevkiyatlarını "duraklatacağını" söyledi.

Bu arada Alman Hapag-Lloyd firması da cuma günü gemilerinden birinin hedef alınmasının ardından en az Pazartesi gününe kadar seferleri durdurduğunu söyledi. 

Bu karar, Kızıldeniz'in güney ucundaki Bab el Mendeb Boğazı'nda Yemen'deki Husi isyancıların üstlendiği bir dizi saldırının ardından geldi.

Grup, Hamas ile savaşı sırasında Gazze Şeridi'ni bombalamayı durdurması için İsrail'e baskı yapmak amacıyla İsrail'e gidip geldiğine inandığı gemileri hedef alıyor.

Saldırılar, devam etmeleri halinde küresel tedarik zincirlerinin ciddi şekilde kesintiye uğrayabileceğine dair korkuları arttırdı.

Dar ve işlek su yolu Süveyş Kanalı'na gidip gelen gemiler için önemli bir deniz ticareti rotası.

Cuma günü bölgede en az iki kargo gemisi vurulmuş, saldırıları yine Husiler üstlenmişti.

Günün erken saatlerinde Hapag-Lloyd'un işlettiği Al Jasrah gemisine kimliği belirlenemeyen bir mermi isabet etti.

Merminin gemide yangın çıkardığı ve bir konteynerin denize düşmesine neden olduğu bildirildi.

3-387.jpg

Husiler’den 'İsrail limanlarına giden tüm gemileri engelleme' sözü

Husiler, İsrail taleplerini dinleyene kadar deniz taşımacılığını tehdit etmeye devam edeceklerini söylüyor.

İsyancıların sözcüsü Tuğgeneral Yahya Saree şunları söyledi: "Yemen silahlı kuvvetleri, İsrail limanlarına giden tüm gemilerin, Gazze Şeridi'ndeki sadık kardeşlerimizin ihtiyaç duyduğu gıda ve ilacı getirene kadar [Kızıldeniz'de] seyretmesini engellemeye devam edeceklerini teyit ediyor."

Maersk'ten bir sözcü şunları söyledi: "Dün Maersk Gibraltar'ın kıl payı kurtulduğu olayın ve bugün bir konteyner gemisine yapılan bir başka saldırının ardından, Bab el Mendeb Boğazı'ndan geçmek üzere bölgede bulunan tüm Maersk gemilerine bir sonraki duyuruya kadar yolculuklarını durdurmaları talimatını verdik."

Bu haftanın başlarında Norveç'e ait MT Strinda adlı tanker de Yemen açıklarında bir füze tarafından vurulduktan sonra alev almıştı.

Denizcilik firması Mowinckel geminin Malezya'dan İtalya'ya biyoyakıt taşıdığını söyledi ancak daha sonra geminin İsrail'in Aşdod limanına uğramasının da "geçici" olarak planlandığını açıkladı.

Çarşamba günü ABD Donanması, savaş gemilerinden birine doğru ilerleyen şüpheli bir Husi insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı.

Bu olay, Ardmore Encounter adlı ticari geminin önce küçük botların, ardından da iki füzenin saldırısına uğradığı sırada meydana geldi.

Husiler kasım ayında da Kızıldeniz'de İsrail'le bağlantılı olduğu iddia edilen bir kargo gemisini ele geçirmiş ve halen Hodeida liman kenti yakınlarında tutuyorlardı.(7Deniz)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim