• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 12 °C

Maersk, küresel ticaret tahminini düşürdü

Maersk, küresel ticaret tahminini düşürdü
Dünyadaki konteynerlerin altıda birini taşıyan ve küresel ekonomide ticaret trendini yansıtan şirketlerden biri olarak kabul edilen A.P. Moller-Maersk küresel ekonomik büyümenin ivmesini kaybettiğini belirterek konteyner hacmi tahminini aşağı çekti.

Dünya ekonomisi için trendi yansıtan şirketlerden biri olan A.P. Moller-Maersk ticaret hacminin bu yıl toparlanacağına dair önemli bir işaret olmadığını söyleyerek küresel konteyner ticareti tahminini aşağı yönlü revize etti.

Kopenhag merkezli şirket, küresel konteyner ticaretine dair daha önce yüzde 2,5’e varan daralma tahminini revize ederek bu rakamın muhtemelen yüzde 4’ü bulacağını kaydetti.

Maersk, denizcilik endüstrisinin geri kalanıyla birlikte, pandemic sırasında tüketim mallarına olan talebin artması ve sınırlı gemi arzı sayesinde 2021 ve 2022 yıllarında kâr elde etmesi sonrası sert bir yeniden düzenlemeyle karşı karşıya.

Mevcut stoklardan çalışma trendi sürüyor

Yeni dönemde küresel ekonomik büyüme hız kaybederken şirketler Asya’dan Avrupa ve ABD’ye yeni mal taşımak yerine mevcut stoklarla çalışmayı tercih ediyor.

Maersk tarafından yapılan açıklamada, “2022’nin dördüncü çeyreğinden bu yana gözlemlenen envanter düzeltmesi uzayacak gibi görünüyor ve bu durumun yıl sonuna dek uzaması bekleniyor. Konteyner ticareti ve lojistik hizmetleri için genel ortam zorlu olmaya devam ediyor. Şu anda yılın ikinci yarısında hacimlerde önemli bir toparlanma belirtisi yok” ifadeleri kullanıldı.

Yine de şirket, maliyet indirimlerinin kötü ekonomik ortamın etkisini yumuşattığını söyleyerek ikinci çeyrekte beklentileri aşan ve kendi 2023 kâr tahmin aralığının alt sınırını yükselten kazanç açıkladı.

Maersk 2023 FAVÖK tahmininde alt sınırı yükseltti

Faiz, vergi, amortisman ve amortisman öncesi kâr (FAVÖK), ikinci çeyrekte 2,91 milyar dolara geriledi. Analistler arasında gerçekleştirilen bir ankette medyan tahmin 2,29 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Maersk 2023 için FAVÖK tahmininde ise 8-11 milyar dolarlık aralıkta taban tahminini artırarak 9,5 milyar dolara yükseltti.

Şirket CEO’su Vincent Clerc yaptığı açıklamada, “Sözleşme portföyümüzle birlikte maliyet kontrolü konusundaki kararlı eylemlerimiz, yaşanan piyasa normalleşmesinin bazı etkilerini yumuşattı. Maliyet odaklı yaklaşımımız yıl sonuna dek devam etmesini beklediğimiz durgun piyasa görünümüyle başa çıkmada merkezi bir rol oynamaya devam edecek” dedi.

Dünyadaki konteynerlerin yaklaşık altıda birini taşıyan Maersk, ikinci çeyrekte kutu hacimlerinin yüzde 6,1, navlun oranlarının ise yılın aynı dönemine göre yüzde 51 düştüğünü belirtti. (Bloomberg)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim