• BIST 9497.56
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 19 °C

M. Cihat Lokmanoğlu: Yük hacminin düşmesi denizcileri etkiler

M. Cihat Lokmanoğlu: Yük hacminin düşmesi denizcileri etkiler
TOBB Yönetim Kurulu üyesi ve MDTO Yönetim Kurulu Başkanı M. Cihat Lokmanoğlu, döviz kurunun deniz ticareti, ithalat ve ihracata etkilerini değerlendirerek, “Türkiye’de ekonomik açıdan problemleri var, tedbiri elden bırakmamak lazım” dedi.

Mersin iş dünyası, yaklaşık 50 yıl aradan sonra Ankara'da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) çatısı altında güçlü bir temsile kavuşurken bu başarının öne çıkan isimlerinden olan TOBB Yönetim Kurulu üyesi ve Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Cihat Lokmanoğlu, özel açıklamalarda bulundu.

“YÜK HACMİNİN DÜŞMESİ DENİZCİLERİ ETKİLER”

Döviz kurunun Türkiye ekonomisine ve deniz ticaretine yönelik etkilerini değerlendiren Lokmanoğlu, deniz ticaretinin doğrudan döviz ile yapıldığını anımsatarak, bu durumun kendileri için çok büyük bir etki yaratmadığını belirtti.

İthalat ve ihracata etkisinin denizcilik sektörüne doğrudan temas ettiğini bildiren Başkan Lokmanoğlu, “Deniz ticareti zaten direkt dolarla yapıldığı için döviz kurundaki artışın sektöre çok fazla etkisi yok ancak denizcilerin hizmet verdiği ithalatçıya – ihracatçıya olan yansımasından dolayı yük hacimlerinin düşmesi tabi bizi etkileyecek, normal olarak. Ama deniz ticaret yapanlar olarak baktığımızda 3 dolar ise 3 dolar, 5 dolar ise 5 dolar olarak fiyatlar çok bir şey fark etmeyecek. Bu nedenle bizim için çok bir fark yok” dedi.

Ancak dövizdeki dalgalanmanın tüm Türkiye’de rakamları olumsuz etkileyeceğini dile getiren M. Cihat Lokmanoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Ama tüm Türkiye’de rakamlar düşecek. Kurdan dolayı belki ihracat artmış gibi görünebilir. Biliyorsunuz bizim ihracatında çoğu gelen ara mallarla yapıldığı için gelen ithalat azaldığından otomatik olarak ihracatta azalacak. İş camiasının kuru bilmesi lazım. Bugün 1 Dolar 4 TL ise bilmeliyiz ki en az bir yıl bu oran ile iş yapabiliriz. Bunu bilemezsek cesur davranamaz, onun için de iş yapamayız."

“TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAMAK LAZIM”

Başkan Lokmanoğlu, Türkiye’nin ekonomik açıdan problemleri olduğunu dile getirerek şunları söyledi; "İş dünyasının dişini sıkıp işine devam edip, elinden geldiği kadar ekonomiye katkı vermesi lazım. Kriz olmasa bile Türkiye’nin her zaman tasarruf yapması lazım. Büyüme olunca tasarruf biraz az oluyor. Cesaretli davrandığınız zaman riskiniz fazla oluyor. Ama tedbiri elden bırakmamak lazım."

Kaynak: Hediye EROĞLU / LOJİPORT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim