• BIST 9079.97
  • Altın 2325.099
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9469
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 10 °C

Lütfi Elvan: Türk sahipli yabancı bayraklı gemilere yönelik düzenleme yapılacak

Lütfi Elvan: Türk sahipli yabancı bayraklı gemilere yönelik düzenleme yapılacak
Lütfi Elvan, tekne, yat ve gemi tasarımındaki teşvik oranının oldukça düşük olduğunu belirterek,"Özellikle yat ve gemi tasarımlarındaki destek miktarı artacak" dedi. Elvan Türk sahipli yabancı bayraklı gemilere yönelik düzenleme yapacaklarını da açıkladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, tekne, yat ve gemi tasarımındaki teşvik oranının oldukça düşük olduğunu belirterek, "Bunu ilgili bakanlıklarımız ile görüştük. İnşallah önümüzdeki günlerde açıklayacağız. Özellikle yat ve gemi tasarımlarındaki destek miktarı artacak" dedi.

Bakan Elvan, bu yıl sekizincisi düzenlenen CNR Avrasya Boat Show'un açılış töreninde yaptığı konuşmada, denizciliğin en önemli sorununun koster filosunun yenilenmesi olduğunu söyledi.

Bu konuyla ilgili görüşlerini 2-3 gün önce TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ifade ettiğini belirten Elvan, önergeleri yasalaşır yasalaşmaz koster filosunu baştan aşağı yenileyeceklerini kaydetti.

Denizcilik sektörünün bir diğer önemli meselesinin teminat noktasında sıkıntı yaşaması olduğunu anlatan Elvan, alınan siparişlerin gerçekleşebilmesi için denizcilerin, tersane sahiplerinin mutlaka bir teminat vermesi gerektiğinin ifade edildiğini dile getirdi.

Bununla ilgili gerekli çalışmaları yaptıklarını ve bir önerge hazırladıklarını, ancak komisyonda kabul edilmediğini bildiren Elvan, "Ama biz onu geçireceğiz, hiç mesele değil. Arkadaşlar önergemizi kabul etmedi ama bir başka tasarımızın içine koyacağız. Denizcilerimizin bu sıkıntısını en kısa zamanda çözeceğiz. Bunun taahhüdünü buradan veriyorum, hiç kimse tereddüt etmesin" şeklinde konuştu.

Elvan, Türk sahipli, yabancı bayraklı teknelere yönelik bir düzenlemenin de yapılması gerektiğinin vurgulanılan hususlardan birisi olduğunu belirterek, ilgili bakanlıklar ile bu konunun da üzerinde çalıştıklarını, gelecek günlerde bunun müjdesini paylaşacaklarını söyledi.

"Denizcilik sektörüne yönelik çok sayıda düzenleme ve yönetmelik üzerinde çalışıyoruz"

Bakan Elvan, tekne, yat ve gemi tasarımındaki teşvik oranının oldukça düşük olduğu, tasarım alanındaki teşvik sisteminin güçlendirilmesi, hibe yoluyla destek verilmesi noktasında bir talep olduğunu anımsatarak, "Bunu ilgili bakanlıklarımız ile görüştük. İnşallah önümüzdeki günlerde açıklayacağız. Özellikle yat ve gemi tasarımlarındaki destek miktarı artacak. Bunun sözünü buradan veriyorum. Bunun miktarını da belki bir hafta 10 gün içerisinde sizlerle paylaşacağız" dedi.

Bugün Türkiye'nin filo kapasitesinde 30 milyon tonu geçtiğini aktaran Elvan, bu konuda daha da ileriye gitmek için çalıştıklarını dile getirdi.

Daha önce 30'un üzerinde olan tersane sayısının 70'in üzerine çıktığını anımsatan Elvan, bu alanda da ciddi gelişmeler sağlandığını ancak yeterli olmadığını, tekne sayısının artması gerektiğini söyledi.

Elvan, denizcilik sektörüne yönelik çok sayıda düzenleme ve yönetmelik üzerinde çalıştıklarını belirterek, bunlardan birisinin Gezi Tekneleri Yönetmeliği olduğunu, özellikle AB mevzuatında yapılan bir değişiklikten dolayı kendilerinin de bir değişlik yapması gerektiğini, yakında bunu güncelleyerek sektörün düşüncelerini alacaklarını ifade etti.

Hükümet olarak, tekne sahibi olmanın önündeki en önemli engellerden biri olan Motorlu Taşıt Vergisi'ni (MTV) kaldırdıklarını hatırlatan Elvan, bunun devrim niteliğinde bir karar olduğunun altını çizdi.

Bakan Elvan, daha sonra CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) Başkanı Alparslan Sirkecioğlu, İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ve Pozitik Fuarcılık Genel Müdürü Murad Çakır ile fuarın açılış kurdelesini kesti ve fuarı gezdi.

Yarından itibaren meraklılarını ağırlayacak olan Boat Show, 22 Şubat tarihine kadar açık kalacak.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Tuncay kanbur
14 Şubat 2015 Cumartesi 19:47
19:47
Siz sadece kurdele kesersiniz başka hiç bir şey olmaz
213.43.40.221
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim