• BIST 9079.97
  • Altın 2308.181
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0459
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Lojistik firmaları küresel ekonomideki sorunlara odaklandı

Lojistik firmaları küresel ekonomideki sorunlara odaklandı
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ulusoy, "Global ekonomik durum, savaşlar ve kısıtlamalar geleceğin öngörülmesini zorlaştırsa da navlun fiyatlarının kısa-orta vadede artması beklenmiyor." dedi.

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy, küresel ekonomideki gelişmeler nedeniyle dünyada dev taşımacılık şirketlerinin değerlerinde ciddi düşüşler yaşandığını belirterek, "Ülkemizdeki lojistik firmalarının da buna göre tedbirler almasında fayda olacağını düşünüyoruz, ciddi bir finansal yönetim modeli oluşturmaları ve kontrolsüz yatırım yapmamaları gerekiyor." dedi.

Ulusoy, uluslararası taşımacılık sektörünün 2023 yılı beklentilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Küresel ticaret hacmindeki değişime işaret eden Ulusoy, bu hacmin 2021 yılında, 2019'a göre yüzde 13, 2020'ye göre yüzde 25 arttığını, 2022'nin ilk çeyreğinde 1 trilyon dolar artışla 7,7 trilyon dolarlık rekor seviyeye ulaştığını söyledi. Bu yılın ilk çeyreğindeki artışın ise ticaret hacminden çok enerji başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandığına dikkati çeken Ulusoy, Dünya Ticaret Örgütünün yılın geri kalanı için küresel ticarette yavaşlama mesajı verdiğini ve küresel mal ticaretine ilişkin 2022 büyüme beklentisini yüzde 4,7'den 3'e düşürdüğünü bildirdi.

Ulusoy, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de lojistik sektörünün ülke ekonomisine büyük girdi sağlayan hizmet sektörleri arasında yer aldığını ifade ederek, "Hizmet ihracatının önemli bir bölümünü oluşturan taşımacılık hizmetlerinde 2021'de yüzde 51,8'lik artış yaşandı ve buradan elde edilen gelir 24 milyar 420 milyon dolara ulaştı. Hizmet ihracatı içinde en büyük payı yüzde 70,2 ile taşımacılık hizmetleri aldı." diye konuştu.

Merkez Bankası verilerine göre bu yılın ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 65 artışla 42 milyar dolar tutarında hizmet ihracatı gerçekleştirildiği bilgisini veren Ulusoy, "Bu dönemde yaklaşık 20 milyar dolar tutarında hizmet ticareti fazlası sağlanmıştır. Yine bu dönemde, hizmet ihracatı sektörleri arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre taşımacılık hizmetleri yüzde 57 artmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Küresel gelişmeler her sektörü yakından ilgilendiriyor

Sektörün, şu ana kadar küresel gelişmelerden çok fazla etkilenmediğine ancak dünyadaki ekonomik krizin şiddetini artırarak sürdürdüğüne işaret eden Ulusoy, şunları söyledi:

"Global ekonomik durum, siyasi krizler, savaşlar ve kısıtlamalar geleceğin öngörülmesini zorlaştırsa da navlun fiyatlarının kısa-orta vadede artması beklenmiyor. Sektörel nedenler dışında global enflasyon ve faiz verileri, siyasal krizler ve enerji krizi artık dünyada her sektörü yakından ilgilendiren ve takip edilmesi gereken göstergeler olarak öne çıkıyor. Mevcut küresel belirsizlik ortamında gündemin dinamik ve doğru şekilde takip edilebilmesi yapılacak ufak bir öngörü için bile büyük önem taşıyor. En büyük pazarlar olan Kuzey Amerika ve Avrupa, tarihi enflasyon ve ekonomik durgunlukla boğuşuyor. Faiz artırımları nedeniyle gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir alım gücü düşüşü gözlemleyebiliyoruz. Yine Rusya-Ukrayna Savaşı ve enerji krizi özellikle Avrupa halklarını tedirgin ederek harcamaların kısılmasına neden oluyor. Enerji krizi ve güvensizlik nedeniyle Avrupa hane halkı harcamalarının, dolayısıyla ihracatının ciddi anlamda azalacağı öngörülüyor. Uzun yıllardır büyüme ve artan ekonomik değerlere alışkın dünya ekonomisi durgunluk ve küçülme gibi kavramlarla tanışıyor, henüz tanışmayanlar da gelen fırtınayı hissediyor."

Ulusoy, dünyada dev taşımacılık şirketlerinin değerlerinde ciddi düşüşler yaşadığına dikkati çekerek, "Bu şirketler karlarında yarı yarıya azalma olacağını öngörerek gelecek planlarını ve yatırımlarını gerçekleştiriyorlar. Ülkemizdeki lojistik firmalarının da buna göre tedbirler almasında fayda olacağını düşünüyoruz. Ciddi bir finansal yönetim modeli oluşturmak ve kontrolsüz yatırım yapmamak gerektiğini söyleyebiliriz." dedi.

UTİKAD olarak bu süreçte sektörün mücadele ettiği zorlukların farkında olduklarını vurgulayan Ulusoy, şunları kaydetti:

"Bu zorluklarla mücadele ederken sektörümüzün önündeki fırsatların da değerlendirilmesi için mesai harcıyoruz. Ülkemizin transit ticarette nasıl kilit nokta olabileceğini her platformda anlatıyoruz. Özel sektör ve kamu arasında köprü olma görevimiz gereği, sektörümüzün bu zorlukları da el birliğiyle aşacağına olan inancımızla çalışmalarımızı sürdürüyor ve çözüm yolunda elimizi taşın altına koymaya devam ediyoruz."

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim