Ekonomik büyüklüğü, çevre ekonomiler üzerindeki etkisi ve gücü, hızlı gelişme potansiyeli ve coğrafi konumuyla geleceğin küresel lojistik üs adayı olan Türkiye, 10-12 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip küresel lojistik pazarındaki payını arttırmayı hedefliyor.
Avrupa-Asya-Orta Doğu üçgeninde önemli bir transfer merkezi haline gelmeyi amaçlayan Türk Taşımacılık ve Lojistik Sektörü, “Transport ve Lojistik - Uluslararası Transport, Araç, Ekipman, Depolama ve Yönetim Teknolojileri Fuarı”yla, ilk kez dünya lojistik sektörünü Türkiye’de buluşturacak.
CNR Holding kuruluşlarından Sine Fuarcılık organizasyonu ve Türk taşımacılık ve lojistik sektörünün en geniş katılımlı sivil toplum kuruluşu Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) iş birlikteliğinde gerçekleştirilecek fuar, 02-05 Mayıs 2013 tarihleri arasında CNR EXPO İstanbul’da düzenlenecek.
Avrupa-Asya-Orta Doğu üçgeninde önemli bir transfer merkezi haline gelmeyi amaçlayan Türk Taşımacılık ve Lojistik Sektörü, “Transport ve Lojistik - Uluslararası Transport, Araç, Ekipman, Depolama ve Yönetim Teknolojileri Fuarı”yla, ilk kez dünya lojistik sektörünü Türkiye’de buluşturacak. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Turgut Erkeskin, “Bütün dünya Orta Doğu’ya açılma hedefinde. Bu eksenden baktığımızda dünyanın gözü jeopoliktik konumu nedeniyle Türkiye’de” dedi.
Sine Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Gürkan Sekmen, “Türkiye’de lojistik sektörünü gerçek anlamda ifade eden bir fuar yoktu. Sektörün ortak aklını ve büyük oyuncularını bu fuarda toplayarak bölgede ve dünyada yapılan en büyük 3 fuar arasına girmeyi hedefledik” diye
konuştu.
Ekonomik büyüklüğü, çevre ekonomiler üzerindeki etkisi, gücü, hızlı gelişme potansiyeli ve coğrafi konumuyla geleceğin küresel lojistik üs adayı olan Türkiye, 10-12 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip küresel lojistik pazarındaki payını arttırmayı hedefliyor. Sektörün ortak aklını ve büyük oyuncularını bir araya getirmek hedefiyle bir araya gelen CNR Holding kuruluşlarından Sine Fuarcılık ve Türk taşımacılık ve lojistik sektörünün en geniş katılımlı sivil toplum kuruluşu Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) arasındaki iş birliği sektörün gücüne güç katacak. CNR Expo İstanbul’da 20 bin metre karelik alanda düzenlenecek “Transport ve Lojistik - Uluslararası Transport, Araç, Ekipman, Depolama ve Yönetim Teknolojileri Fuarı’na 20 ülke ve 200’ün üzerinde yerli ve yabancı firmanın katılımı bekleniyor. Türkiye’nin gelişen ve büyüyen hedef pazarlardaki iş hacmine, ülkeler ve firmalar arası iş birliklerinin artmasına katkıda bulunacak fuar, 02-05 Mayıs 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Dünya, Türk lojistik sektörünün dinamiklerini tartışıyor
Fuar öncesinde düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, Avrupa ve ABD gibi önemli küresel oyuncuların, Orta Doğu’ya açılma hedefleri olduğunu vurgulayarak, “Türkiye önemli bir stratejik konuma sahip. Hedeflenen bölgelere ulaşmanın yolu Türkiye’den geçiyor. Biz de bu durumu en iyi şekilde değerlendirmek için sektörün yurtiçinde ve yurtdışında bütün birleşenlerini biraraya getirmeye hedefliyoruz.”diye konuştu. Erkeskin, fuarın, Türk taşımacılık sektörünün gerçek potansiyelini ortaya koyacağını ve sektörün önümüzdeki yıllardaki yatırımlarını şekillendireceğini söyledi. Türkiye’nin 2023 yılında önüne koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde lojistik sektörünün büyük katkısı olacağını aktaran Turgut Erkeskin, “Türkiye’de lojistik sektörünün güçlenmesi için gerekli alt yapı mevcut. Ülkenin kendi içinde ve bölgedeki gücü ve jeopolitik konumu gözönüne alındığında bölgesel üs olmamızınn önünde hiçbir engel yok. Bugün Almanya başta olmak üzere bütün dünya, Türkiye’nin bölgenin lojistik üssü olma dinamiklerini tartışıyor” diye konuştu.
Tedarik zincirleri rekabet halinde”
Erkeskin, dünyada artık ürünlerin değil, tedarik zincirlerinin rekabet halinde olduğunu belirterek, “Biz de tam bu noktadan hareket ederek, Türkiye’nin lojistik dinamiklerini geliştirmeyi hedefliyoruz. Yurt içinde sektör olarak yoğun şekilde çalışmaya başladık. İlk durağımız Denizli olmak üzere 81 ilimizin tamamını gezerek, her bölgenin dinamiklerini inceleyeceğiz. Saha çalışmalarımızı fuarda ve dünyanın önde gelen lojistik markalarını ve üst düzey yöneticilerini ağırlayacağımız zirve ve konferanslarda tartışacağız” dedi.
Büyük oyuncular bir arada
Sine Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Gürkan Sekmen de Türkiye’de lojistik sektörünü gerçekten ifade edecek bir fuara ihtiyaç olduğunu ifade ederek, “Sektörün ortak aklını ve büyük oyuncularını bu fuarda toplayarak, bölgede ve dünyada yapılan en büyük 3 fuar arasına girmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.Türk lojistik sektörünün dünya devlerinin İstanbul’da bir araya getirileceğini söyleyen Gürkan Sekmen, dünyanın en büyük pazarlarından Çin ve ABD ile birlikte, Türkiye’nin yeni hedef pazarlarından Afrika, Güneydoğu Asya, ülkeleri, Rusya, Belarus, Bulgaristan, Ukrayna, İran, Irak, Yunanistan, Romanya, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, İtalya, Almanya, Belçika, Fransa, Polonya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin hedef katılımcı ülkeler olduğunu belirtti.
Lojistik markaları gelecek
Fuar dünyanın önde gelen lojistik markaların ve üst düzey yöneticilerini düzenlenecek etkinlik, zirve ve konferanslarda ağırlayacak.
Küresel lojistik pazarının 2009 yılı rakamları ile 6-7 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip olduğu belirtiliyor
Pazarın 2012 yılı sonunda 10-12 trilyon dolarlık bir büyüklüğü ulaşacağı tahmin ediliyor.
Yapılan araştırmalara göre Türk lojistik sektörünün Pazar büyüklüğünün 90-100 milyar dolar olduğu ifade ediliyor.
Sektörün iç pazar hacminin 20 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Sektör, cumhuriyetin 100.yılı olan 2023’te 50 milyar dolar ciro hedefliyor . Türk taşımacılık ve lojistik sektörü potansiyelinin yüzde 20’sini kullanabiliyor
Sektör yüzde 80 oranında büyüme potansiyeli taşıyor.
Türk lojistik sektörünün en önemli avantajları
-Dünya ticaretinin yüzde 40’ının Asya içi Orta Doğu-Afrika-Asya ve Latin Amerika-Asya üçgeni gibi bölgelerde gerçekleşmesi,
Türkiye dış ticaretinin her yıl bir önceki yıla göre yaklaşık %20 oranında artması,
Yeniden canlanan İpek Yolu,
Çin,Pakistan,Suudi Arabistan, Afganistan, gibi ülkelerin TIR Sistemi’ne taraf olması,
Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine ilişkin müzakerelerin devam etmesi,
AB’nin Trans-Avrupa Ulaşım Ağlarını (TEN-T) Akdeniz, Ortadoğu,Orta Asya’ya açılmak için yeniden kurgulaması,
Demiryolu sektörünün etkin hizmet sunmasını sağlayacak sağlayacak biçimde, yapısal dönüşüm süreci içine girmiş olması,
Irak’ta gerçekleşecek yeniden yapılanma sürecinde Türkiye’nin avantajlı ülkelerden biri olması,
Marmaray Projesi ile İstanbul kentsel ulaştırma ve Avrupa-Asya ulaştırmasında kesintisiz demiryolu bağlantılarında sağlanacak olması,
Lojistik üs ve bu bağlamda farklı taşımacılık modlarının kullanımı sağlayan coğrafi konum,
Çevre dostu taşımacılığı teşvik edecek yasal düzenlemelerin yapılması,
Orta Doğu’daki politik ve ekonomik istikrarsızlık ve yeni liman yatırımları için yabancı sermayenin hızla çekilebilir olması.
Fuara yurtiçi ve ylurt dışından 200'ün üzerinde yerli ve yabancının katılması bekleniyor.
Deniz Haber Ajansı - Buğse Naz BİRİCİK