• BIST 8718.11
  • Altın 2243.58
  • Dolar 32.3311
  • Euro 35.1468
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 13 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 4 °C

Liseli denizciler, düzenleme bekliyor

Liseli denizciler, düzenleme bekliyor
3 yıl öncesine kadar deniz liselerinden mezun olan öğrenciler iç hacmi 3 bin grostona kadar olan gemilerde çalışabiliyordu. Ehliyetlere getirilen sınır ile şimdi en fazla 500 grostonluk küçük gemilerde çalışabilecekler. İş imkânlarının kısıtlandığını söyleyen öğrenciler düzenleme bekliyor.

2017 yılında kadar deniz liselerinden mezun olan öğrenciler iç hacmi 3 bin grostona kadar olan gemilerde çalışabiliyorlardı. Ancak ehliyetleri sınırlandırıldı. Bu sene mezun olacak öğrenciler en fazla 500 grostonluk küçük gemilerde çalışabilecek.

Dev gemilerde kaptanlık yapmayı hedefleyen öğrenciler bu şekilde iş bulma imkanlarının kısıtlandığını söyleyerek yeni bir düzenleme yapılmasını istiyor.

4 YILLIK ÜNİVERSİTE ŞARTI

Denizcilik, üç tarafı sularla çevrili Türkiye’de en önemli sektörlerden biri. Bu sektör için ülke ve dünya deniz ticaret filosuna gemi adamı yetiştiren birçok kurum var. Bunlardan biri de İstanbul Beşiktaş’taki Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Boğaza nazır bu okulda öğrenciler denizciliğe dair her şeyi öğreniyor.

Geleceğin gemi adamları, bir gün kaptan köşkünde oturmayı hayal ettikleri dev gemilerin İstanbul Boğazı’ndan geçişini izleyerek dört yıl boyunca güverte, gemi makinaları ve elektronik haberleşme alanlarında eğitim alıyor. Ancak bir an önce mezun olup çalışmayı hayal ettikleri o büyük gemiler artık çok daha uzakta onlar için. Çünkü mezun olduklarına aldıkları ehliyet sadece 500 grostonluk, yani sadece küçük gemilerde çalışmaya uygun. Daha büyük gemilerde çalışmak içinse dört yıllık üniversite bitirmek zorundalar.

 “Bu okullardaki eğitim amacının dışına çıkmış oluyor” diyen okul müdürü Erol Gündoğdu konuyla ilgili şöyle konuştu:

FAZLASINI İSTİYORUZ

“Denizcilik Türkiye’de değil dünyanın da olmazsa olmaz sektörüdür. Üç önemli unsur var; deniz, gemi ve insan. Sektörün en önemli unsuru da gemi adamları. Biz bu okulda gemi adamları yetiştiriyoruz. Ancak ehliyet derecesinin 3 bin grostondan 500’e düşürülmesi bizim için büyük problem oldu. Bunun tekrar 3 bine hatta daha da yukarıya çıkarılmasını istiyoruz. Çünkü artık 500 grostonluk tekne kalmadı. Öğrencilerimizin kullanacakları tekne yok. Okul eğitimi amacının dışına çıkıyor. Dolayısıyla talebimiz yeniden eski haline dönmesi ya da daha yukarılara çıkarılması. Proje yürütme kurulumuzun bu konuyla ilgili tavsiye kararı var. Okul olarak da girişimlerimiz var. Yakın zamanda sonuç bekliyoruz.

HAZIRILIK SINIFI AÇIYORUZ

Denizciliğin ortak dili İngilizce olduğu için denizcilik okullarında da hazırlık sınıflarının olması gerekiyor. Önümüzdeki yıl bizim okulumuzda hazırlık sınıfımız açılacak. Dolayısıyla hem Milli Eğitim hem de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı denizciliğe büyük önem veriyor. Burası tarihi bir okul ve denizcilik eğitiminin ilk başladığı okullardan bir tanesi. Biz bu geleneği ve denizlik eğitiminin amiral olma pozisyonunu devam ettirmeye çalışıyoruz.”

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim