• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 16 °C

Limanların açılması söz konusu değil

Limanların açılması söz konusu değil
Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Namık Tan, KKTC için izolasyonlar kaldırılmadan limanların açılması gibi bir hususun da söz konusu olamayacağını dile getirdi.
Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Namık Tan, Türkiye'nin AB ile polemiğe girme niyeti olmadığını belirterek, "Türkiye-AB ilişkileri siyasi düzeyde ele alınan, büyük stratejik önemi olan bir konudur. Konuya sadece teknik boyutla yaklaşmak yanlıştır" dedi. Tan, izolasyonlar kaldırılmadan limanların açılması gibi bir hususun da söz konusu olamayacağını dile getirdi.
 
Namık Tan haftalık basın toplantısında, AB Komisyonu'nun kararının sürecin yavaşlamasını öngördüğünü, 'askıya alma' anlamı taşımadığının altını çizdi. Tan, "Türkiye'nin önünde çetin bir reform programı var." açıklamasında bulunarak, esas kararın 14 Aralık'ta alınacağını söyledi. Tan, "Türkiye'nin tutumu gayet açık. KKTC'ye izolasyonlar kaldırılmadıkça Türkiye limanlarını açmayacaktır" dedi.
İzolasyonlar kaldırılmadan limanların açılması gibi bir hususun söz konusu olamayacağını ifade eden Tan, bunun her vesileyle ve her düzeyde söylendiğinin altını çizdi. Tan, "Bunu anlamış olmaları gerekir. Kıbrıs'ta kapsamlı çözümün adresi BM'dir. BM'de yapılacak çalışmalar esastır. Bunu da anlamış olmaları icap eder." diye konuştu. Tan, AB Komisyonu'nun aldığı tavsiye kararı ve diğer gelişmeler hakkında perde arkasında birçok görüşme olduğunu ifade ederek, "Komisyonun kararında görünen ve görünmeyen çeşitli nedenler vardır. Görünen nedenleri öne çıkararak karar almışlardır. Bunun AB'nin şeffaflık ilkesiyle bağdaşmadığı açıktır. Bizim için önemli olan Türkiye'nin transformasyonudur. Türk halkı ve hükümetinin sorumluluğu budur. Halkımızın iyiliği için bu sürece devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. Avrupa'nın olumsuz bir konjonktürden geçmekte olduğunu kaydeden Tan, bunun gelip geçici olduğunu, önemli olan noktanın ise bunun Avrupalılar tarafından anlaşılması olduğunu söyledi. Tan, Komisyonun kararının teknik tavsiyeler olduğunu ve objektif olmadığını belirterek, "Tahmin ediyoruz ki, bundan kendi vicdanları da rahatsızdır. Görebildiğimiz kadarıyla bahsettiğim Avrupa'daki olumsuz siyasi konjonktür bazen adil davranmalarına mani olmaktadır. Ayrıca acelecilikle hareket edilmesi ve diplomasiye fırsat verilmemesi, siyasi baskılarla hareket edildiğini ortaya koymaktadır." dedi. AB ile herhangi bir polemiğe girmek istemediklerini dile getiren Tan, Türkiye-AB ilişkilerinin siyasi düzeyde ele alınan stratejik öneme sahip ilişkiler olduğunu ifade etti. Tan, "Komisyonun kararı bir askıya alma değildir, bir yavaşlamayı öngörmektedir. Türkiye bildiği yolda devam edecektir. Önünde çetin bir reform programı vardır. Bu tavsiye kararı bizim reform programını yürütmemizin önünde bir engel teşkil etmemektedir" diye konuştu. Tan, her durumda tutumlarının açık olduğunu ve bu çerçevede Türkiye-AB ilişkilerini bildikleri doğrultuda devam ettirmekte kararlı olduklarını kaydetti. AB Konseyinin 14-15 Aralık zirvesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ya da Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'e davet gelip gelmediğinin sorulması üzerine Tan, "Olmadığını hepiniz biliyorsunuz. Zaten hatırladığım kadarıyla AB'den de gerekli açıklamalar yapıldı" yanıtını verdi. Tan, "İzolasyonlar kaldırılmadan limanların açılması gibi bir husus söz konusu olamaz. Bu her vesileyle ve her düzeyde söylenmiştir. Bunu anlamış olmaları gerekir. Kıbrıs'ta kapsamlı çözümün adresi BM'dir. BM'de yapılacak çalışmalar esastır. Bunu da anlamış olmaları icap eder." dedi. DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim