• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 13 °C

Limanlar ile ilgili çalışma başlatılıyor

Limanlar ile ilgili çalışma başlatılıyor
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, Kocaeli'deki limanların, modern ihtiyaca karşılık verecek ölçüde olmadığını dile getirerek, bundan sonra limanları belirli yerlerde toplayacaklarını söyledi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, "Ulaşım ağları, zamanında, son 10 yılda yapılan hızla yapılmamıştır, çok ihmal edilmiştir" dedi.

Baş, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Kocaeli'nin Türkiye'nin önemli bir sanayi şehri olduğunu belirterek, ilin coğrafi olarak da kavşak noktasında bulunduğunu söyledi.

Kocaeli'nin İstanbul'a yakın olması dolayısıyla trafik yoğunluğuna sahip olduğunu ifade eden Baş, dar alanda nüfusun yoğunlaşması ve sanayinin önemli bir kısmının burada olmasının ulaşımı yoğunlaştırdığını kaydetti.

Baş, bölgede ciddi anlamda ulaşım çalışması yapıldığını belirterek, hızlı büyümenin karşısında yapılan çalışmaların yeterli olmadığını anlattı. Ulaşım ağlarının, zamanında, son 10 yılda yapılan hızla yapılmadığını dile getiren Baş, bunun çok ihmal edildiğini vurguladı.

Son 10 yılda ulaşım noktasında sadece Kocaeli'de değil, ülke çapında çok büyük bir atılım olduğunu vurgulayan Baş, "Hem karayolunda hem de demiryolunda bir gelişme var. Kocaeli'nin özellikle İstanbul-Ankara ve İstanbul-Anadolu'yu bağlayan demiryolu, Kocaeli'nin merkezinden geçer. Demiryolları, şehir büyüdüğünde ili ikiye bölen bir perde olur. Daha sonra ondan karşıya geçmek için ayrıca bir maliyete ihtiyacımız olur. Otoyollar içinde aynı şey geçerli" diye konuştu.

-YHT çalışmaları-

İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) çalışması nedeniyle Köseköy-İstanbul arasındaki trafiğin durdurulduğunu hatırlatan Baş, buradaki çalışmanın 1 yıl içerisinde tamamlanmasının planlandığını bildirdi.

Yahya Baş, bu çalışma içerisinde kavşak sorunlarının da giderileceğini ifade ederek, yapılan hattın yanında üçüncü bir hatt daha yapma kararı aldıklarını söyledi. Yapılacak hattın hem konvansiyonel olarak hem de yük trenleri tarafından kullanılacağını dile getiren Baş, söz konusu hattın, denize bakan tarafta yapılacağı için sanayicinin isteklerine yanıt vereceğini düşündüklerini anlattı.

Baş, liman açısından da önemli bir konuma sahip olan Kocaeli'deki limanların, modern ihtiyaca karşılık verecek ölçüde olmadığını dile getirerek, "Limanlar, daha çok kurumsal ihtiyaca göre yapılmıştır, bu şekilde 34 liman var. Aslında istenilen bunların 5-6 noktada toplanıp, modern ve daha büyük olmasıdır. Bundan sonraki aşamada bakanlık olarak hedefimiz bu. Eğer limanları 5-6 noktada toplama imkanı olsaydı, demiryolu bağlantısı da çok kolay olacaktı. Yeni yapılacak üçüncü hattımızı bu amaçla kullanacağız. Bu hattan isteyen sanayicimize gerekli bağlantıyı sağlamak konusunda imkan sağlanacak" şeklinde konuştu.

Marmaray hattının Gebze'ye gelmiş olmasının İstanbul-Kocaeli arasını kısaltacağını ifade eden Baş, hattın çok fazla bir işinin kalmadığını, çalışmaların beklenen sürede tamamlanmasını beklediklerini kaydetti.

-Kuzey Marmara Otoyolu-

Yahya Baş, Dilovası-Gebze karayolu hattının tıkanma noktasına gelen bir ağ olduğunu dile getirerek, Kuzey Marmara Otoyolu'nun bu yoğunluğa çözüm sağlayabileceğini bildirdi. Kocaeli'nin kuzeyini kapsayan bölümün henüz ihale edilmediğini belirten Baş, ilgili yerin yap-işlet modeli ile işe talip bulunduğu zaman ihale edileceğini, gelecek yıl ihalenin yapılmasını umut ettiklerini kaydetti.

Kocaeli'nin Karamürsel ve Gölcük ilçelerinin bulunduğu güney kesiminde otoyolların planlamalarının yapıldığını dile getiren Baş, 2013 yılında ilgili kısımlar için uygulama planına geçileceğini söyledi.

Baş, ilgili planın Yalova'ya bağlanacağını vurgulayarak, "Bu otoyolun yapımına ne zaman başlanacağını bilmiyorum ama 2013 yılında uygulama planlarına başlayacağız. Onların ihalesi yapılacak 2013 yılında. İnşallah o gerçekleşirse sahildeki yolumuz da rahatlar" dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Sami K.Ceylan
13 Aralık 2012 Perşembe 14:43
Sinop Limanını öncelikle değerlendirilmeli
Lutfen, Sinop Limanının çalışması konusunda yardımcı olunuz.Çocuklarımıza iş sahası açılsın. Rusya Fed. limanlarına Sebze-Meyve ihracatı Karadenizde yalnız SAMSUN ve TRABZON'DAN yapılacak denirse, Sinop limanı bomboş durur. Bu kapsama en çok ihtiyacı olan SİNOP limanının da konulması gerekmez mi?
78.187.93.62
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim