• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 12 °C

Limanlar AB ile krize yol açabilir

Limanlar AB ile krize yol açabilir
Türkiye-AB arasındaki tarama süreci sürerken Türkiye'nin liman ve havaalanlarını Kıbrıs Rum gemileri ve uçaklarına açmaması kriz çıkabileceği yorumlarına neden oluyor.
AB Komisyonu'nun ekim ayında yayınlayacağı İlerleme Raporu'nda Türkiye’nin Gümrük Birliği anlaşmasının yükümlülüklerine uymadığını ve limanlarını Rumlara açmadığını belirtmesi, bu krizin başlangıcını oluşturacak.
     
AB çevrelerinde üç 'kriz senaryosu' üzerinde duruluyor.
     
İlk senaryoya göre, AB, Türkiye’nin Gümrük Birliği yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirtip, müzakereleri askıya alma kararı alabilir.
     
İkinci senaryoda, AB, sadece Gümrük Birliği, ulaşım ve malların serbest dolaşımı konuları ile ilgili müzakereleri başlatmayabilir.
     
Üçüncü görüş ise, Konunun, AB-Türkiye Ortaklık Konseyi’ne devredilmesine karar verilip, gerekirse Adalet Divanı’na götürülmesi.
    
 Limanlar konusu ilk kez AB-Türkiye Ortaklık Konseyi'nin 16 mayısta yapacağı toplantıda gündeme gelecek.
    
Bu toplantıda AB’nin yayımlayacağı sonuç belgesindeki ifadelerin şekli, sonbahar ve aralık ayında takınacağı tavra ışık tutacak.
     
AB ile mini kriz
     
AB ile tarama süreci sürerken, ay başında AB'nin eğitim ve kültür konusunda fiili müzakerelerin başlatılması için siyasi kriter şartı getirmesi 'mini krize' neden olmuştu. Komisyon'un fiilen başlatmamayı düşündüğü müzakere başlıkları arasında kamu ihalesi, rekabet ve iş kurma var.
     
Bu sürece katılan Türk yetkililerin, müzakere konularında eksikliklerini sıraladığı, ancak neyi ne zaman gerçekleştireceğine dair herhangi bir takvim vermediği belirtildi.
     
Tarama ve müzakere sürecinin takvimlerinin belli olduğunu belirten AB Komisyonu yetkilileri, Türkiye'nin bu tavrı nedeniyle 'önlerini görmekte güçlük çektiklerini' kaydetti.
     
Türkiye 3 ekimde müzakerelere başladı
     
Türkiye ile AB arasındaki müzakereler 3 ekim tarihinde başlamıştı. Türkiye'nin 3 ekimde AB ile müzakerelere başlamasından önce Avusturya'nın 'imtiyazlı ortaklık' ta diretmesi krize neden olmuştu.
     
Avusturya, Müzakere Çerçeve Belgesi'ne 'imtiyazlı ortaklık' ibaresinin girmesi için uzun süre direnmişti. 25 üyeli birlik içinde tek kalan Avusturya'nın sonunda direnci kırılmış ve Müzakere Çerçeve Belgesi onaylanmıştı.
     
Avusturya ile yürütülen pazarlıkların uzun sürmesi nedeniyle diplomaside pek sık uygulanmayan bir kural işletildi. Pazarlıkların yürütüldüğü Lüksemburg'ta saatler gece yarısına iki dakika kala 23:58'de durdurulmuştu.
     
AB Dönem Başkanlığı'nı yürüten İngiltere, bu süreçte Türkiye'ye önemli ölçüde destek vermişti. AB kulislerinden sızan bilgilere göre, İngiltere'nin diplomasideki başarısı müzakerelerin başlamasında etkili oldu.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim