• BIST 9105.26
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 21 °C

Limanda ihracatcıyı üzeni bizde üzeriz

Limanda ihracatcıyı üzeni bizde üzeriz
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, "İzmir Limanı'nda onaylamadıkları biçimde bir işletmenin yürütüldüğünü" iddia etti.
LİMANDA İHRACATCIYI ÜZENİ BİZ DE ÜZERİZTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, İzmir Limanı'nın özelleştirilmesi konusunda Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve TİM olarak herkesle birlikte olabileceklerini belirterek, 'Ama biri monopol yapmışsa, bir oligopol olmuşsa, ihracatçıyı üzmüşse biz de onu üzeriz'' dedi.

Satıcı, İzmir'de düzenlenen Tekstil ve Hazır Giyim Zirvesi sonrası gazetecilerin, limanların özelleştirilmesiyle ilgili sorularını yanıtladı.

İhracatçı birlikleri olarak özel sektörün yaptığı işlere girmemeye azami özen gösterdiklerini, ancak 'İzmir Limanı'nda onaylamadıkları biçimde bir işletmenin yürütüldüğünü' ifade eden Satıcı, bu işletmenin uluslararası rekabete, rekabet hukukuna uygun şartlarda yürüyecek bir modelde olması için özel olarak ilgilendiklerini kaydetti.

Limanı, ihaleye girebilmek için yeterli olan girişimler arasından en yüksek fiyatı ödeyecek olanın alacağını kaydeden Satıcı, ihale sonucu düşünülen ve beyan edilen rakamların çok üzerinden bir değerin oluşmasını beklediklerini ifade etti.

Uluslararası tecrübesi olan yabancı işletmecilerin limanlara ilgi göstermesinin pozitif bir gelişme olduğuna dikkat çeken Satıcı, 'Özelleştirme sürecini, (İzmir Limanı İzmirlilerindir) noktasına getirmemek lazım. O zaman İstanbullular da (İstanbul limanları İstanbullularındır, İzmirli firmalar girmesin der)'' dedi.

EGE LİMAN A.Ş'YE DESTEK

Satıcı, Ege İhracatçı Birlikleri'nin oluşturduğu Ege Liman Hizmetleri A.Ş'nin İngiliz Hutchison Whampoa grubuyla birlikte özelleştirme ihalesine girmeye hazırlandığı yönündeki bir soruyu şöyle yanıtladı:

'Bizim birliğimize desteğimiz sonuna kadar. EİB ve TİM olarak herkesle birlikte olabiliriz. Birlikteliğin tek şartı var. Rekabete açık, monopol, oligopol olmadan bu limanı uluslararası anlamda işletecek, Türkiye'nin İzmir'den önünü açacak, bu kanalı 5-10 kat daha iyi çalıştıracak her türlü işletmeyi ihracatçı birliklerimiz destekler. Ama monopol yapmışsa, bir oligopol olmuşsa, ihracatçıyı üzmüşse biz de onu üzeriz. Geçmişte böyle bir işlemi yapan kardeşim olsa, aynı tavrı gösteririm.''

Satıcı, ihracatçının İzmir Limanı'ndaki konteyner fiyatlarının bu alanda rekabet içinde olunan limanlara göre çok daha fazla olduğuna dikkat çekerek, limandaki mevcut düzenlemeler nedeniyle bir çok hattın İzmir Limanı'na uğramaktan vazgeçtiğini öne sürdü.

Oğuz Satıcı, liman ihalelerinin Türkiye'nin özelleştirme vizyonunun gösterdiğini, özelleştirme sürecinde tarafların kendi kişisel menfaatleri adına Türkiye'nin özelleştirme sürecini sıkıntıya sokacak davranışta bulunmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak:Akşam GazetesiDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim