• BIST 9693.46
  • Altın 2495.355
  • Dolar 32.3811
  • Euro 34.6983
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 13 °C

Libya'ya silah taşıdığından şüphelenilen gemilerin aranmasını öngören karar uzatıldı

Libya'ya silah taşıdığından şüphelenilen gemilerin aranmasını öngören karar uzatıldı
BMGK, Libya'ya silah taşıdığından şüphelenilen gemilerin aranmasını öngören karar uzatıldı. Fransa'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Anne Gueguen, “Silah ambargosuna saygı duyulması, şu anda her zamankinden daha büyük önem arz ediyor” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), üye ülkelere, Libya'ya uygulanan silah ambargosunu delerek bu ülkeye kaçak silah taşıdığı düşünülen gemileri arama yetkisi tanıyan kararı oy birliğiyle bir yıllığına uzatma kararı aldı.

BMGK, Libya'daki durumu görüşmek üzere toplandı.

Toplantıda, üye ülkelerin, Libya'ya uygulanan silah ambargosunu deniz yoluyla deldiğinden şüphelenilen gemilerde arama yapma yetkisinin bir yıllığına uzatılmasını öngören karar oy birliği ile kabul edildi.

Fransa'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Anne Gueguen, oylamanın ardından konseyde yaptığı konuşmada, ülkesinin Libya'daki gerginliğin tırmanmasından endişe duyduğunu belirterek "Silah ambargosuna saygı duyulması, şu anda her zamankinden daha büyük önem arz ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Gueguen, Libya'ya silah akışının bölgedeki durumu daha da kötüleştirdiğine dikkati çekti.

İNGİLTERE'DEN DİYALOG ÇAĞRISI

İngiltere'nin BM Daimi Temsilciliği Siyasi Koordinatörü Stephen Hickey de Libya'ya giren her silahın sadece bölgedeki çatışmaları artıracağını ve ateşkes umutlarını azaltacağını vurguladı.

Hickey, "Tüm tarafları silah ambargosuna saygı duymaya ve bölgede BM'nin önderliğindeki siyasi diyalog umutlarını baltalayacak daha ileri eylemlerden kaçınmaya davet ediyoruz." ifadesini kullandı.

İngiltere'nin Libya'da kötüye giden güvenlik sıkıntıları ve insani durumdan derin endişe duyduğunu belirten Hickey, Libya'daki tüm taraflara ateşkes ve siyasi diyalog çağrısı yaptı.

Hickey, "BM'nin liderliğindeki siyasi bir diyalog, Libyalıların hak ettiği güvenlik ve istikrarın sağlanması için tek yoldur." ifadesini kullandı.

"LİBYA'DA ASKERİ BİR ÇÖZÜM YOK"

Belçika'nın BM Daimi Temsilcisi Marc Pecsteen de konseydeki konuşmasında, ülkesinin Libya'ya yönelik silah ambargosunu desteklediğini ve bu ambargonun sistematik bir şekilde ihlal edilmesini kınadığını kaydetti.

Libya'daki şiddetin devam etmesi nedeniyle bu ülkeye silah ambargosu uygulanmasının "kaçınılmaz" olduğunu belirten Pecsteen, "Belçika, Libya'da askeri bir çözüm olmadığı görüşünde. Bu nedenle de bölgede acilen ateşkes yapılması ve BM liderliğindeki diyalog sürecine dönülmesi çağrısı yapıyoruz." diye konuştu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim