• BIST 9138.22
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 21 °C

Libya’daki iki petrol limanında daha çalışmalar durduruldu

Libya’daki iki petrol limanında daha çalışmalar durduruldu
Libya Ulusal Petrol Şirketi, 29 Haziran Cuma günü ülkenin doğusundaki iki petrol limanında daha çalışmaları durdurma kararı aldığını açıkladı.

Libya’nın doğusunda, petrol limanlarını kontrol etmek isteyen iki silahlı grup arasında çatışmalar yaşanıyor.

Merkezi başkent Trablus’ta bulunan Ulusal Petrol Şirketi’nin resmi internet sitesi aracılığıyla yapılan açıklamada, ülkenin doğusundaki el-Zuveytine ve el-Harika petrol limanlarında “Cebri Güç Hali” ilan edilebileceği belirtildi.

Petrol depolarındaki stoklar tehlike arz ediyor

Açıklamada, üretimi durdurma kararının, Halife Hafter komutasındaki güçlerin, Libya Ulusal Mütabakat Hükümeti (UMH) ile anlaşmaları olan tankerlerin limana yanaşmasını engellemesi nedeniyle petrol depolarındaki stokların tehlike arz edecek bir duruma gelmesi üzerine alındığı ifade edildi.

Libya’da, “Cebri Güç” olarak nitelenen ve çoğunlukla silahlı grupların petrol limanlarını kontrol altına alması gibi durumlarda, Anayasa’ya göre, Ulusal Petrol Şirketi tarafından petrol üretimi durdurulabiliyor.

Şirket, 14 Haziran’da da, İbrahim Cedran’a bağlı silahlı grupların “Petrol Hilali” bölgesini ele geçirmesinden dolayı Sidre ve Ras Lenuf petrol limanlarında Cebri Güç Hali ilan etmişti.

Petrol Hilali bölgesini Cedran’a bağlı kuvvetlerden geri alan Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu, petrol rafinerilerinin bundan sonra merkezi Trablus’ta bulunan UMH’ye değil, Tobruk merkezli paralel hükümete ait olacağını ilan etmişti.

Ulusal Petrol Şirketi tarafından yapılan açıklamada, “Petrol stoğunda kontrolün kaybolması üzerine Khaleej al-Araby ve el-Zuveytine petrol şirketlerinin, boru hatlarının zarar görmemesi için gerekli tedbirleri aldığı” bilgisi verildi.

Açıklamada, el-Serir petrol rafinerisinde çalışmaların duracağı tahmin edilirken, bu durumun ülkedeki yakıt ihtiyacını etkileyeceği kaydedildi.

Günlük kayıp 60 milyon dolar

El-Harikat ve el-Zeuveytine petrol limanlarında ilan edilen “Cebri Güç” halinin günlük 350 bin varil petrol üretimi kaybına sebep olacağı belirtilirken, bununla birlikte Libya’daki çatışmalardan dolayı meydana gelen petrol üretimi kaybının günlük 800 bin varile ulaşacağı ve kaybın parasal karşılığının günlük 60 milyon dolar olacağı vurgulandı.

Libya’da, geçtiğimiz Mayıs ayına kadar, günlük petrol üretimi 1 milyon varil seviyesine ulaşmıştı. Ülkede yaşanan son şiddet olayları nedeniyle, Ulusal Petrol Şirketi’nin verilerine göre, petrol üretimi yüzde 80 oranında durdu.

Cebri Güç Hali ilan edilmesinin ardından el-Harikat ve el-Zuveytine petrol limanlarında da üretiminin durmasıyla ülkede çalışır halde olan tek petrol limanı Briga olacak.

Kaddafi döneminde üretim 1.6 milyon varil seviyesindeydi

Libya’da, devrik lider Albay Muammer Kaddafi’ye karşı devrimin başladığı Şubat 2011’de, günlük petrol üretimi yaklaşık 1.6 milyon varil seviyesindeydi.

Dünya’nın her yerine petrol ihraç eden Libya, en fazla ABD, Avrupa ve Çin’e petrol ihracatı gerçekleştiriyordu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) verilerine göre, Libya yıllık 48 milyar varil petrol üretimi kapasitesiyle, Afrika’nın en büyük petrol rezervine sahip ülkesi konumunda bulunuyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim