• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 17 °C

Kybele, 3 yıllık yolculuğunu tamamladı

Kybele, 3 yıllık yolculuğunu tamamladı
'Foça-Marsilya Tarihe Yolculuk' projesi kapsamında imal edilen Antik Kybele Gemisi'nin 8 Haziran 2009 tarihinde başlayan yolculuğu tamamlandı.

İzmir'in Urla İlçesi'nde, 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği tarafından hayata geçirilen 'Foça-Marsilya Tarihe Yolculuk' projesi kapsamında imal edilen Antik Kybele Gemisi'nin 8 Haziran 2009 tarihinde başlayan yolculuğu tamamlandı.

Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM) bünyesinde yapımı gerçekleştirilen antik çağ gemisi Kybele'nin Urla Limanı'ndan başlayan yolculuğu yine Urla Limanı'nda sona erdi. 3 yıllık yolculuğunu başarı ile tamamlayan Kybele Gemisi'nin Urla Limanı'na varışı dolayısıyla kutlama gerçekleştirildi. Kybele Gemisi, Kültür eski Bakanı Suat Çağlayan, Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu ve eşi Feyza Karaosmanoğlu, Limantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal başta olmak üzere kalabalık bir topluluk tarafından İskele Limanı'nda karşılandı. 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Başkanı arkeolog Osman Erkut ve gemi mürettebatına barışın simgesi olan defne ve zeytin yapraklarından yapılmış taç takıldı. Antik dönem asker giysileriyle gemiyi karşılamaya gelen Urla Toprak Sahne Tiyatro Oyuncuları da büyük ilgi gördü.

Yolculuk sırasında uğradıkları her limanda ilgi ve sevgiyle karşılandıklarını dile getiren Arkeolog Osman Erkut, yolculuğun gerek Urla'nın gerekse Türkiye'nin tanıtımı açısından çok önemli olduğunu belirterek emeği geçen ve destek olan herkese teşekkür etti.

Geminin limanı girişi esnasında çok duygulandığını ifade eden Limantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal, "3 yıl önce yine buradan İskele Limanı'ndan başlayan yolculuğumuz ve yolculuk esnasında yaşadıklarımız gözümün önüne geldi. Çok duygusal bir insan olmamama rağmen gözlerim doldu. Çünkü 3 yıl önce yine pek çok Urlalı bizi bu limandan uğurlamıştı ve ne mutlu ki yine aynı kalabalık bizi karşılamaya geldi" dedi. Yunanistan'dan İtalya'ya ve oradan da Marsilya'ya uzanan yolculuk sırasında çok güzel şeylerle karşılaştıklarını dile getiren Prof. Dr. Erkanal, "Bu yolculuğun en önemli yanı tüm dünya insanlarının dost olduğunu görmek. Öyle güzel dostluklar kurduk ki hiçbir şey ve hiçbir güç bu dostlukları bozamaz. Ülkeler arası diplomatik krizler yaşanmasa da halk dost ve bu dostluklar kalıcı" dedi.

Tarihi varlıklar açısından oldukça zengin bir bölge olan Urla'da son yıllarda deneysel arkeoloji çalışmaları yürütüldüğünü ve bu çalışmaların başarıyla sonuçlandığını dile getiren Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu, Urla'dan Foça'ya Foça'dan Marsilya'ya uzanan 3 yıllık yolculuğunu başarıyla tamamlayarak bilimsel misyonunu yerine getirme gururuyla Antik Kybele Gemisi'nin evine dönmesinden dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Dünya çapında ses getiren deneysel arkeolojik çalışmaların Urla'nın tanıtımı açısından büyük önem taşındığını belirten Karaosmanoğlu, "İlçemiz arkeolojik kazı çalışmalarının yanı sıra deneysel arkeolojinin de merkezi olma konumunda. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu, Limantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal ve 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Başkanı Arkeolog Osman Erkut'a plaket sunarken Kybele Gemisi'nin mürettebatına madalya takdim etti.

İskele Limanı'nda düzenlenen karşılama töreni bu yıl Avrupa ve dünyayı fetheden Kökler Çocuk Dans Topluluğu'nun gösterileri ile renklendi. Kutlama etkinliği Kybele Gemisi'nin 3 yıllık serüvenini yer aldığı fotoğraf sergisi ve 'Kybele ile Anadolu Denizcilik Tarihine Yolculuk' belgeselinin gösterimi ile sona erdi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim