• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 29 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 17 °C

Küresel online tekne kiralama pazarı 44 milyar dolara ulaştı

Küresel online tekne kiralama pazarı 44 milyar dolara ulaştı
Pandeminin etkisiyle değişen tatil anlayışı, küresel yat, tekne kiralama ve cruise pazarını 220 milyar dolara taşıdı. Türkiye’de ise 5 bin 300 tekneden oluşan ticari tekne portföyüyle pazar 2 milyar dolar büyüklükte. Online tekne, yat kiralama pazarı ise globalde 44 milyar dolara büyüklüğe ulaştı.

Son yıllarda pandemi etkisiyle tüketicilerde görülen kalabalıktan uzak tatil planlama ve doğaya dönüş eğilimi, tekne ve yat tatillerini de en çok tercih edilen seçeneklerden biri haline getirdi.

Online tekne kiralama platformu Viravira.co CEO’su Baran Yıldırım sektördeki verilere ilişkin “Dünya genelinde 25 metre üzeri teknelerin kiralama verilerine ulaşmak zor. 25 metre altı teknelerin kiralama pazarı yaklaşık 20 milyar dolar. Diğer deniz deneyimlerinden tekne turları, saatlik kiralamalar, su spor merkezleri ve dalış, yelken amaçlı kiralamaların büyüklüğü ise 50 milyar dolar civarında. Cruise tarafı ise 150 milyar dolar seviyesinde. Genel toplam ise 220 milyar dolara ulaşıyor. Online pazar büyüklüğü ise toplam pazarın yüzde 20’sine tekabül ediyor. Online yat, tekne kiralama pazarı 44 milyar dolar civarında" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE TOPLAM PAZAR 2 MİLYAR DOLAR CİVARINDA

Yıldırım'ın verdiği bilgilere göre, Türkiye’de ise 5 bin 300 tekneden oluşan ticari tekne portföyü var. Gecelik konaklamalar 600 milyon dolar seviyesinde.

Tur tekneleriyle bu rakam 1 milyar dolara çıkıyor diğer deniz deneyimlerini, cruise pazarına eklersek bu rakam, 2 milyar dolara ulaşıyor. Tüm sektör 2 milyar dolar seviyesinde. Toplam pazarın, 320 milyar dolar potansiyeli olduğuna dikkat çeken Yıldırım ”Dünyada erişim ekonomisi kavramı önem kazandı. Arzı yeterince güvenilir kılabilirseniz insanlar satın alma yerine kiralama yolunu tercihinde bulunuyor. Otomotiv sektöründe bunu gördük. Bireysel teknelerin yıl genelinde sahibi tarafında ortalama kullanım oranı iki hafta, dolayısıyla burada kapasite kullanımı çok az, verimsizlik hakim. Artırılmış gerçeklik teknolojilerle fiziksel deneyim online tarafa yansıyacak. Tüm etkenleri sırlaadığımızda pazarın potansiyel büyüklüğü 320 milyar dolar” dedi.

Viravira.co CEO’su Baran Yıldırım yatırım planlarına dair ”Gündemimizde yurt içi ve yurt dışında coğrafi genişleme var. Yurt dışında ABD ya da İngiltere pazarlarında büyümeyi planlıyoruz. Uluslararası planlarımızı, açtığımız iştirak üzerinden yürüteceğiz. Ticari tarafta Yunanistan, Hırvatistan ile Doğu Akdeniz’de yatırım planlarımız mevcut. Teknoloji şirketiyiz, içeride de teknoloji yoğun projelerimiz devam ediyor. Aynı zamanda hem fiziksel acentelere hem de online platformlara veriler sunacak olan viravira.co ile beraberinde B2C hizmet veren bir platformdan aynı zamanda B2B satış gerçekleştiren bir platforma dönüşeceğiz.” dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim